populieren gevelbekleding | Ecobouwers.be

U bent hier

populieren gevelbekleding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van davidwijgerde
18/08/2012 - 12:36

Hallo allemaal,

Ik ben momenteel bezig met de bouw van een houtskelet-strobalen woning en het wordt stilaan tijd om het soort van gevelhout te kiezen.

Wat nu al beslist is, is dat we horizontale gevellatjes zullen gebruiken met een open voeg en dat het rhombus-profieltype zal zijn. We zullen het hout niet laten vergrijzen door het te behandelen met olie of lazuur.

Onze architect heeft voorgesteld om larikshout te gebruiken en we zijn wel voor dit idee gewonnen maar thermo-populierenhout vinden we ook erg mooi omdat er amper knoesten of andere afwijkingen zichtbaar zijn. Alleen ben ik niet zo zeker van thermo-wood an sich en ook populieren heb ik altijd maar gekend als stekskeshout.

Heeft iemand op het forum ervaring met thermowood populier? Is er eigenlijk een verschil tussen thermowood en platohout?

Alvast bedankt voor jullie reacties want ik vind het een moeilijke keuze.

Groetjes,

David

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Dirk Verbeeck
20/08/2012 - 13:31

Thermowood en Plato zijn twee geregistreerde commerciële namen van wat algemeen thermisch behandeld hout wordt genoemd. De verschillende procedé's wijken wel wat af van mekaar qua technologie maar het basisprincipe blijft hetzelfde: door verhitting de houtstructuur zelf veranderen zodat de duurzaamheidsklasse opgewaardeerd wordt. Een andere gepatenteerde merknaam voor thermisch behandeld hout is [[www.stellac.com|Stellac]].

Het laboratorium houttechnologie van de UGent heeft over thermisch behandeld hout een [[http://woodforum.salusa.indiegroup.be/sites/woodforum.salusa.indiegroup.be/files/28137%20def.doc|technische fiche]] gepubliceerd die via het [[www.hout.be|Woodforum]] kan gedownload worden.

Op de site van Thermowood staat het [[http://www.thermowood.fi/data.php/200312/795460200312311156_tw_handbook.pdf|Thermowood handbook]] (Engels).

Thermisch behandeld populierenhout wordt niet courant gebruikt voor buitenbekledingen, wel voor bvb sauna's, binnenbekledingen, meubelonderdelen. Niet behandeld populierenhout wordt, zoals je zelf al wist, voornamelijk gebruikt voor [[http://www.woodforum.be/nl/houtsoorten/populierenhout|laagwaardige toepassingen]]. 

Enkel op de site van [[http://www.populierenland.com/index.php?cat=populier&top=houtproductie&f...|Populierenland]] (helemaal onderaan de pagina) staat voor thermisch behandeld hout wel de toepassing buitenbekleding.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.