Pomp voor regenwater-recuperatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Pomp voor regenwater-recuperatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hans-3
10/09/2005 - 18:58

Hallo,

wij willen graag regenwater recuperen voor de toiletten en de was. De pomp kan op 2 mogelijke plaatsen staan: ofwel in de put ofwel in de berging. Die laatste optie heeft als nadeel dat de pomp niet teveel geluidsoverlast mag veroorzaken.

Welke pompen zijn hiervoor geschikt rekening houdend met het energieverbruik en de prijs. De ene stelt Grundfos RMQ voor (rond de 1500€), de andere enkel de Grundfos pomp, nog een andere raadt Wilo aan, de Brico ligt vol met pompen,...

Welke pomp is dus het meest geschikt voor het hergebruik van regenwater met een zo laag mogelijk energieverbruik en zo weinig mogelijk geluidshinder?

Bedankt voor de info.

Hans

25 Reacties

Reacties

afbeelding van etienne.
10/09/2005 - 21:08

Een pomp in de put is niet alleen makkelijk op gebied van geluid maar zorgt ook voor plaatsbesparing. Alleen de drukregelaar dient bovengronds te staan.Een compleet silentpress onderwaterpomp heb je reeds voor 520€ drukregelaar en kabel inbegrepen.
Een grundfoss met vlottende aanzuiging en presscontrol voor een 800€.

afbeelding van mathieu-1
10/09/2005 - 21:29

De eerste keuze die je moet maken is of je een pomp neemt die automatische op leidingwater overschakelen bij lege put of een systeem waarbij je dit zelf moet doen.
Een automatisch systeem kost het dubbele. Daarbij komt nog dat deze systemen storinggevoeli1ger zijn.
Zelf heb ik een pomp met drukvat. Drie dingen hebben mijn keuze bepaald: vermogen (slechts 800w tegenover 1500 voor de "merkpompen"). Deze pomp geeft natuurlijk niet het debiet van een pomp van 1500w maar is ruim voldoende voor het meeste gebruik.
Veel kortere draaitijden door het drukvat
De prijs

Mathieu

afbeelding van etienne.
11/09/2005 - 09:34

Eerst en vooral moet er rekening worden gehouden met het nieuwe reglement ivm de keuring van de installatie.
Regen- en stadswatercicuit moeten volledig gescheiden zijn.
Daarnaast is het langer nadraaien met een drukvat relatief en afhankelijk van verschillende factoren.Tenslotte blijft de geluidsfactor niet te onderschatten. Tenminste als comfort een rol speelt.

afbeelding van Hans Delannoye
11/09/2005 - 12:33

Etienne

Akkoord, minder geluid en minder plaats, maar ook meer kans op storingen. Een ondergedompelde pomp is nu eenmaal gevoeliger aan waterindringing dan een pomp die binnen staat. En als ie raar begint te doen, hoor je dat binnen ook direct.
Wat geluid betreft, dat valt wel mee, tenminste als je een centrifugaalpomp hebt, hoe meer waaiers, hoe groter de opvoerhoogte en hoe stiller de pomp.
Het verbruik van de pomp heeft niks te maken met het feit of het nu gaat om een expansievat of een presscontrol. Een zwaardere pomp gaat meer stroom verbruiken, maar je vat ook sneller op druk zetten en dus korter draaien.

Hans

afbeelding van etienne.
11/09/2005 - 12:56

Ieder zijn meuge zei de zeuge en ze at....

Ik geef mijn mening ,u de uwe.

afbeelding van hans-3
11/09/2005 - 13:03

Hans,

over welk type/merk van pomp heb je het dan?

afbeelding van mathieu-1
11/09/2005 - 20:28

Met een pomp in de put moet je er wel rekening mee houden dat je er niet bij kunt, tenzij de put leeg is. Voor een pomp met drukvat is het inderdaad zo dat een grotere pomp het vat sneller gaat vullen, en dus kortere draaitijd. Maar met een pressurecontrol blijft ze draaien. Mijn pomp(je) van 850 w met drukvat draait 30 sec voor een vulling van de WC, de pomp met pressurecontrol van 1500w bij mijn ouders draait de ganse vulling, plus nadraaitijd (samen meer dan 1 minuut).
Theoretisch is het wel zo dat het vermogen afhankelijk is van het debiet, maar of dat bij zulke kleine pompen ook zo is, weet ik niet.

Mathieu

afbeelding van etienne.
11/09/2005 - 21:44

Natuurlijk kun je bij de pomp als ze goed gemonteerd is! Met flexibele slang of koppeling boven in de put kan de pomp perfect opgehaald worden met een volle regenwatertank!

afbeelding van stefan-14
12/09/2005 - 08:40

Matthieu

"Met een pomp in de put moet je er wel rekening mee houden dat je er niet bij kunt, tenzij de put leeg is. Voor een pomp met drukvat is het inderdaad zo dat een grotere pomp het vat sneller gaat vullen, en dus kortere draaitijd. Maar met een pressurecontrol blijft ze draaien. Mijn pomp(je) van 850 w met drukvat draait 30 sec voor een vulling van de WC, de pomp met pressurecontrol van 1500w bij mijn ouders draait de ganse vulling, plus nadraaitijd (samen meer dan 1 minuut).
Theoretisch is het wel zo dat het vermogen afhankelijk is van het debiet, maar of dat bij zulke kleine pompen ook zo is, weet ik niet."

dergelijke pompen worden meestal aan een kbel of ketting gehangen zodat je ze kan optrekken

er bestaan ook goede pompen met presscontrol die niet meer dan 850 W verbruiken.

Stefan

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
13/09/2005 - 23:00

Had vroeger pomp in woning, hoor je altijd! Never again.

Nu onderwaterpomp, geen geluid. Bij defekt kan je de de pomp aan de persleiding omhoog trekken. Geen probleem dus.

jeroen

afbeelding van markie
20/09/2005 - 21:18

In testaankoop zou een test gestaan hebben van pompen (ik heb het zelw niet gelezen, van horen zeggen dus) en daar zou de groep van Miranda als beste koop uitgekomen zijn, momenteel te koop voor slechts €99 ! Iemand ervaring mee?

afbeelding van luc v-3
20/09/2005 - 22:48
Luc

ik heb een achttal jaar geleden zo'n pompje van miranda geplaatst. Werkt tot nog toe probleemloos. Wel inox versie, en zonder drukvat en met droogloopbeveiliging. En voor alle zekerheid nog een fijnfilter net voor de pomp.
Ik vind die pompen van grundfos en co wel waanzinnig duur. Zijn die kwalitatief dan zoveel beter ? Voor die prijs koop ik tien van die miranda pompjes.
Of ligt het aan het stroomverbruik ? Al bij al draait zo'n pompje toch maar enkele minuten per dag, dus zo waanzinnig veel kan dat uiteindelijk niet schelen.
Pompje staat wel binnen in keuken, vind ik geen goede keuze. Zelfs met isolatie blijft het te veel lawaai maken. Daarom ga ik het buiten tegen de muur plaatsen, mits goed ingekapseld moet het de winterkou overleven. Zo vang ik twee vliegen ineens: gedaan met het lawaai, en toch makkelijk bereikbaar.
Ik heb nogal wat moeten zoeken naar geschikte montage onderdelen. Bij selfmatic kan je tegenwoordig steuntjes en rubbervoetjes ed vinden.

afbeelding van geert-48
23/09/2005 - 14:47

Wij hebben 14 jaar geleden een DAB pomp (met expantievat) geplaatst.

Tot nu toe slechts 1 probleem gehad (voor 50 euro hersteld).

Maar wij gebruiken putwater en geen regenwater.

En dan het lawaai. De onze staat in de berging. Daar hebben we geen last van. Zelfs de buren niet. Maar wij hebben wel veel geluidsoverlast van een bij de buren slecht geplaatste pomp aan de andere zijde van onze woning !!!

Het is op het randje van aanvaardbaar. En zij hebben een type zonder expantievat. Waarschijnlijk is de installatie van die pomp slecht gebeurd (zonder enige demping aan hun zijde)

Geert

afbeelding van andrew sage
05/10/2005 - 13:39

Hallo,

Wij zijn ons ook aan het informeren over regenwater-recuperatie, maar nergens veel informatie over de verschillende types en leveranciers van de waterreservoirs zelf.
Graag reacties.

Andy

afbeelding van johan-37
11/11/2005 - 13:51

Wij denken om een GEP systeem aan te schaffen: een rainmanager RMC (zie www.regenwater.be)
Het grootste voordeel dat ik zie is dat er nooit proper leidingwater in de regenwaterput terecht komt. Mocht er ooit iets mis zijn met de regenwaterput (overstroming in het gebied of verontereiniging enz.. dan kan dit systeem blijven werken.
• De IRM®- Rainmanager RMC funktioneert volgens het duplex principe.
• Hierbij kan de geïntegreerde pomp van de Rainmanager naar keuze, afhankelijk van het waterpeil in de tank, (regen)water uit de regenwatertank of (drink)water via de interne breaktank van de Rainmanager toegevoerd krijgen.
• Dankzij deze twee onafhankelijke waterstromen is het mogelijk om bij een lege tank, of bij onderhoudswerkzaamheden in de grote tank het regenwatersysteem operationeel te houden.
• Het systeem blijft alle aftappunten dus onder alle omstandigheden voorzien van water.
• en er komt nooit drinkwater in de grote tank.

Het is wel wat duurder dan een systeem met bijvullen van de regenwatertank via een vlotterschakeling. (het volledige systeem (incl regentank 7500 l en filters kost bij de 2900 euro +btw)

Tot zover wat ik terugvond bij GEP maar mijn vraag nu:

Heeft hier iemand ervaring mee (pos of neg)?
Alvast bedankt.
Johan.

afbeelding van bart-47
11/11/2005 - 20:07

de pomp zoals u beschrijft , de rainmaster

is indentiek aan het concept van Wilo en Grundfoss RMQ
deze werken ook zo.

Ik vindt het wel een dure prijs die u opnoemt.
Prijs pomp ik denk +/- 1500euro bij grundfoss.

Wij hebben zowel al last gehad met iedere merk pomp , grundfoss en wilo , dus welke de beste is ??
Service grundfoss is wel stuk beter dan wilo.

Thomas

afbeelding van thomas-15
11/11/2005 - 20:45

Ter info

Wij verkopen die pomp Grundfoss RMQ-B (basic)
voor 1275euor ex btw
voor doe het zelf

Is dus een stuk goedkoper dan 'rainmaster' systeem

Thomas

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/11/2005 - 21:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

150 € in den Hubo (als het niet minder is...)

vr gr

Pluto

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
12/11/2005 - 10:04

Veel te duur mijn gedacht, al die rainmaster en soortgelijken.

Ik heb een inox onderwaterpomp, rond 500EUR.

Bijvul gebeurd met een Velleman kitje, 15EUR nl. de "liquid level controller" die een elektrisch bediende waterklep bediend.

Bij laagwater stand gaat de klep open en wordt er een paar centimeter bijgevuld

jeroen

afbeelding van johan-37
13/11/2005 - 16:21

Jeroen,

Dit klopt wel wat je zegt maar volgende 2 punten kan je met jou systeem wel niet :
• Dankzij twee onafhankelijke waterstromen is het mogelijk om bij een lege tank, of bij onderhoudswerkzaamheden in de grote tank het regenwatersysteem operationeel te houden.
• en er komt nooit drinkwater in de grote tank.
Het grootste voordeel dat ik zie is dat er nooit proper leidingwater in de regenwaterput terecht komt. Mocht er ooit iets mis zijn met de regenwaterput (overstroming in het gebied of verontereiniging enz.. dan kan dit systeem blijven werken.

Dus mijn vraag blijft :
Heeft hier iemand ervaring mee (pos of neg)?
(buiten het feit dat het duur is en dat er goedkopere methodes betaan.)
Ik vraag voorlopig niet naar alternatieven maar naar mensen die dit systeem hebben en er ervaring mee hebben

Alvast bedankt.
Johan.

afbeelding van thomas-15
13/11/2005 - 17:10

Ik heb er reeds meerdere geinstalleerd , werkt goed
maar is duur voor wat het is , vindt ik persoonlijk

maar ja , het is verplicht...

Opletten , met die 'zelfgemaakte' systemen , stel dat het velleman kit eens blijft hangen ?
dan blijf je de regenput vullen !!! en loopt hij gewoon over langs de overloop
Het kan lang duren eer je dit ziet , en een hoge waterrekening tot gevolg !!

Voor mij liever niet , dan liever een manueel systeem
met klassieke pomp , bv. Grundfoss MQ45 (300€)

Thomas

afbeelding van markie
13/11/2005 - 18:15

"Opletten , met die 'zelfgemaakte' systemen , stel dat het velleman kit eens blijft hangen ?"
Kan met compleet geplaatste systemen ook. Famillie van ons heeft het voorgehad, klep kapot. 12000!€ aan drinkwater de riool in! Voor mij ook nooit een automtisch systeem!

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
13/11/2005 - 21:22

Woon nu 8 maanden in onze nieuwe woning én heb nog nooit moeten bijvullen... bijvul ook nog niet aangesloten...

Velleman kitje voorlopig voorzien voor AWW.(condenswater)

Jeroen

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/11/2005 - 01:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

markie,

bij complete systemen , zijn er bij die een alarmtoon geven als het reservoir van de pomp overvult. Als je dan de pomp hebt staan op een plaats waar je de alarmtoon kunt horen omwille dat je daar bv 1x per dag langs komt blijft het doorlopen naar de riolering beperkt. Bv de grundfoss RMQ pomp geeft een alarmtoon als hij overloop naar de riolering. Maar niet alle systemen hebben dit.

afbeelding van lennie-26
14/11/2005 - 11:22

Inderdaad Ronny,

Wij hebben bijvoorbeeld een GEP TEA-3 hangen. Een eenvoudig omschakelsysteem met een apparte losse pomp. Ook dit toestel geeft een duidelijk hoorbare (hoewel de boel in de kelder hangt) pieptoon als er water door de overloop gaat terwijl de klep dicht is.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.