plat dak (betonplaat) na-isoleren | Ecobouwers.be

U bent hier

plat dak (betonplaat) na-isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Don Colore
19/03/2013 - 10:55

Hallo,

ik zou het plafond in mijn keuken willen isoleren. Eigenlijk is dat een betonnen plaat waarbovenop een oude hooizolder is gemaakt met golfplaten dak boven. Boven die betonplaat is dus een ruimte met golfplaten dak. Maar totaal niet geisoleerd of zo.

Daarom zou ik graag het dak langs de binnenzijde isoleren. Daaronder zal een vals plafond komen: een rooster opgebouwd uit gyplac waarop plakkerij zal komen. De roostering kan ongeveer een goeie 10 cm onder het plafond komen.

Oppervlakte ongeveer 3 x 5 m.

Ik heb geen foto van de echte situatie, maar heb de foto in bijlage van het web geplukt, die ongeveer wel weergeeft wat het bij mij is. Bij mij bevindt er zicht boven die betonplaat nog wel een oude hooizolder, maar die biedt totaal geen isolatie, dus niet echt relevant.

Hoe pak ik dit het beste aan?

Zonder feedback, dacht ik het als volgt aan te pakken:

•dampscherm tegen plafond (nodig?)
◦hoe breng ik dit best aan? want ik kan denk ik maar moeilijk in de betonlaag nieten
•daarna roostering aanbrengen, omdat je hier en daar toch oogjes moet kunnen in het plafond vastmaken om roostering aan op te hangen
•daarna isolatie tussen de roostering aanbrengen.
In bovenstaande aanpak ga ik uit van glaswol (Isoconfort 35)

Een alternatief zou zijn dat ik PUR-platen tegen het plafond aanbreng. Dan denk ik niet dat ik nog een dampscherm nodig zal hebben, correct?

Alleen weet ik dan niet goed hoe ik de oogjes voor het roostering dan nog aan het plafond kan bevestigen.

Zijn er nog andere alternatieven die ik in rekening moet brengen?

Als jullie nog bijkomende info nodig hebben, let me know!

Alvast bedankt voor de reacties!

groeten,

Don

12 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
19/03/2013 - 11:29

Isolatie plaatsen OP de betonplaat, bijvoorbeeld 15-20cm glaswol. Eenvoudig uit te voeren (uurtje werk) en lage kosten (€300).

afbeelding van Don Colore
19/03/2013 - 11:53

Ingir,
 
bedankt voor de snelle reactie.
 
ik zou je graag bijkomende vragen willen stellen:

  • mijn voorkeur gaat ernaar uit om langs de binnenzijde te isoleren.  Is daar een mogelijkheid toe of is dat werkelijk not done.
  • de bedoeling is dat de zolder erboven nog wel gebruikt wordt om rommel op te slaan met toch wel wat gewicht: kampeerspullen, tuinmeubelen, glazen, go-cart, etc.   als ik dan gewoon glaswol langs boven leg, hoe werk ik dit allemaal best af dan?   Dampscherm, stevigheid, etc?  een uurtje werk lijkt me heel optimistisch in mijn geval.   Dit lijkt me enkel mogelijk voor een echte zolder binnenshuis, onder een ECHT dak, waar je eigenlijk nooit op loopt.  

Of is dat glaswol dat je bedoelt eigenlijk redelijk hard materiaal, dat je goed aaneensluitend aan de vloer (bovenkant plafond dus) kan vastmaken en waar je dan geen ander werk meer aan hebt zoals dampscherm, of andere matierialen?
 
 
Ik dank je voor jouw reactie, maar ik denk niet dat het zo eenvoudig is als jij voorstelt.  Of het moet zijn dat ik je niet begrijp.  Ik ben namelijk niet echt thuis in de wereld van de isolatiematerialen: tot nu toe heb ik steeds binnen geisoleerd tussen en op houten balkenstructuren en kon ik gemakkelijk met PUR platen en glaswol (Isoconfort 35) werken.  Echter, nu spreek ik over een aparte situatie...
 
Bedankt!
 
Groetjes,
 
Don

 

afbeelding van Ingir
19/03/2013 - 12:11

Binnenisolatie is inderdaad not done (i.v.m. inwendige condensatie en koudebruggen). Als je de zolder wilt blijven gebruiken voor opslag dan zou ik houten balken op de vloer leggen (38x200 590mm tussenruimte) met haaks daarover houten latten en een underlaymentplaat 18mm, tussen de balken het 200mm glaswol plaatsen.

 

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=15&mid0=12...

 

Dit klusje kost je eerder een dag en zal ook duurder uitpakken.

afbeelding van banned user
19/03/2013 - 11:44

Don Colore,

Hoe is de betonplaat verbonden met buiten muur?

Chris

afbeelding van Don Colore
19/03/2013 - 11:52

Carisfire,

 

vergelijkbaar met de foto die bijgevoegd is in originele post van deze thread.   Of beantwoordt dat niet aan jouw vraag?

 

groeten

 

 

afbeelding van Don Colore
19/03/2013 - 11:53

[knip]

afbeelding van charel
19/03/2013 - 12:48

Beste,

Ik ben het eens met het principe van Ingir. Een valse vloer op zolder ipv een vals plafond beneden. Volgens mij hoeft dat ook nauwelijks meer te kosten.Natuurlijk zijn hier nog veel variantes mogelijk. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor vaste platen waar je de vloerplaten (bijvoorbeeld OSB) zwevend oplegt. Of een kader ongeveer zoals Ingir beschreef met daartussen isolatieplaten, rollen of losse isolatie zoals bijvoorbeeld papiervlokken, en daarna een vloerplaat. Geen dampscherm nodig.

Charel 

afbeelding van banned user
19/03/2013 - 14:59

Beste,

Ik zou voor onderkant van plafond gaan .

Langs boven kan er warmteverlies over heel de betonplaat komen ,

Daarmee mogelijk verloren  opwarming ,op nutteloze plaatsen.

http://video.zita.be/video-galerij/bricoroger/Roger_isoleert_het_plafond.aspx

Chris

 

afbeelding van charel
20/03/2013 - 09:08

Don,

In verband een bepaald isolatiesysteem, hierbij een rapport van WTCB.

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact6&art=88&lang=nl

Charel

afbeelding van Ingir
20/03/2013 - 12:04

In verband met de kosten van een bepaald isolatiesysteem heb ik gevonden dat een bepaald merk een systeem levert dat onder ideale omstandigheden (dubbele ongeventileerde luchtspouw 2x20mm) met een dikte van 33mm een Rc van 1,77 haalt, de kosten van dit materiaal bedragen €22,50 per m². Om dezelfde isolatiewaarde met glaswol te bereiken is 6,5cm dikte nodig, kosten €6,50 per m².

 

Glaswol is dus 3,5x goedkoper en heeft slechts 65mm ruimte nodig terwijl het bepaalde isolatiesysteem 20+33+20= 73mm ruimte nodig heeft... een echt lose-lose-materiaal dus.

afbeelding van charel
20/03/2013 - 13:52

Ingir,

Voor alle duidelijkheid, dat was ook wat ik wou zeggen, uit bezorgdheid dat men uit bepaalde antwoorden de verkeerde conclusies zou trekken.

Charel

 

afbeelding van Ingir
20/03/2013 - 19:59

Ik vond het ook wel een prima idee om geen reclame te maken voor een slecht presterend product...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.