plastic als onderdak | Ecobouwers.be

U bent hier

plastic als onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henri-6
20/07/2007 - 15:03

Ik hoop dat iemand een goed antwoord kan geven op mijn vraag.

Onze zadeldak is momenteel niet voorzien van een onderdak. Er komt dus veel tocht en vuil naar binnen gewaaid. In de toekomst willen we, eventueel samen met de buren een geheel nieuw dak steken.
Tot het zover is zou ik een zo goedkoop mogelijk alternatief willen gebruiken om een soort onderdak te plaatsen. Met als belangrijkste voordeel geen vuil meer binnen en evt. minder tocht.

Zelf dacht ik aan gewoon plastic aan te brengen.
Weet iemand of je dit zomaar kan doen? En wat de eventuele nadelen zijn?
Ik heb ook gedacht aan gyproc platen of hardboardplaten.

Overige informatie:
Het dak is dus niet geisoleerd. De zolder gebruiken we als opslagruimte. We willen dit jaar nog de zoldervloer isoleren, bij voorkeur met polystyreenplaten. (of iemand zou nog een ander goed alternatief moeten weten).

Alvast bedankt voor de informatie

Henri

2 Reacties

Reacties

afbeelding van nelson-2
21/07/2007 - 00:07

Ik zou dat afraden. Je gaat een muffe, vochtige zolder krijgen, en onder de pannen isoleren gaat dan voor altijd onmogelijk zijn. Je gaat de voordelen van de goedkope prijs al lang vergeten zijn tegen dat je je begint te ergeren aan de slechte manier van werken.
De goedkoopste onderdakfolies kosten volgens mij niet enorm veel meer dan gewone plastiek. Om tijdens het leggen van de pannen niet beschadigd te geraken en om tegen de wind te kunnen moet die plastiek toch al een zekere dikte hebben...

En zelf voor een rommelzolder zou ik isolatie onder de pannen steken...

afbeelding van herwig
21/07/2007 - 02:15

100% uit den boze.
Trouwens, wat is "gewoon plastiek"???????

Onderdak plaatsen = het dak afnemen en herplaatsen.
(bedoel: pannen en panlatten verwijderen, dan onderdak plaatsen, nieuwe tengellatten, nieuwe panlatten en opnieuw de pannen.)

Zoals Henri dit stelt, lijkt het mij niet zijn bedoeling om het dak er af te halen en te herplaatsen. Ik begrijp er uit dat de bedoeling is langs de onderkant 'iets' aan te brengen....
Hoe je dan water dat eventueel binnen loopt als er pannen weg zijn, dan BUITEN krijgt is mij een raadsel, je krijgt het enkel tot bij de voet van jje binnenmuur en daar stroomt het dan het huis is...
Als karikatuur stel ik dan voor om langs binnen, onderaan OOK een dakgoot te installeren...
Als dat de bedoeling is, kan ik daar menselijkerwijs niks op tegen hebben... want langs de BINNENZIJDE is "gewoon plastiek" volledig OK... (vanuit bouwfysisch oogpunt dan) want "gewoon plastiek" is een zwak dampscherm, en dat wordt uiteraard langs de binnenkant aangebracht.
Maar een ONDERDAK is iets totaal anders. Dat onderdak, zit aan de BOVENKANT.
Het onderdak is relatief dampopen, en relatief waterdicht tegelijk. (Basiseis.. daar staan uiteraard getallen op)
Cementvezelplaat, composiet onderdakfolies met geattesteerde hoge waterdampdoorlatendheid (= NOOIT 'plastiekfolies', zelfs micro-geperforeerde plastiekfolies zijn uit den boze, na verstopping der gaatjes door stof, zijn die bijna even dampdicht als de originele plastiek, en trekken door capilariteit dan nog regenwater naar binnen ook: ABSURD), houten onderdak (OSB 4xT&G corect geplaatst, indien voldoende dakhelling), CELIT platen en consoorten..
Met dat alles zijn de speciale onderdakfolies wel de prijsgunstigste van alles dooreen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.