Plasma TV - Groene stroom | Ecobouwers.be

U bent hier

Plasma TV - Groene stroom

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
13/08/2005 - 22:24

Is de aankoop van een plasma-TV ecologisch gerechtvaardigd indien je groene stroom gebruikt ?

Voor zover ik er iets van ken, verbruik je dan jaarlijks 400 kWh meer stroom in vgl met een gewone TV. Maar anderszijds dwing je -door meer groene stroom af te nemen- de stroomleveranciers tot bijkomende investeringen in groene energieopwekking.

Bovendien is de 400 kWh extra verbruik niet helemaal juist, wordt uiteindelijk omgezet in warmte, en die moet je ketel dan weer minder leveren (400 kwh = 40 l stookolie ongeveer dacht ik)

Sorry voor de moeilijke vraag, maar zulke vragen domineren mijn denkwereld indien ik me in mijn manische fase bevind. :-)

vr gr

Pluto

9 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
13/08/2005 - 22:32

Pluto

Ik vind van niet, maar als je perse zo'n ding wil, is het natuurlijk beter met groene stroom dan met atoomstroom.
Alleen spijtig dat plasma TV's en andere niet echt nuttige dingen blijkbaar beter verkopen dan toestellen met A++ label, isolatie of andere energiezuinige toepassingen.

Hans

afbeelding van jan-4
13/08/2005 - 22:42

uit eindelijk gaat het vooral om je voetafdruk !
indien jij op alles veel minder verbruikt (en je ziet niet goed meer :-) zodat jij een groot plasma scherm nodig hebt)
dan is er geen probleem.
een ander heeft bv zijn pc de ganse dag aanstaan

kijk dus eens bij www.voetafdruk.be

De ecologische voetafdruk = de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, stad of land.

jan

ps en als jij het dan nog met groenestroom doet zo veel beter

afbeelding van bob-8
14/08/2005 - 10:38
bob

Je koopt een plasmascherm omdat je graag een scherm wil dat groter is dan 80 cm diameter (een zeer begrijpbaar standpunt voor een filmliefhebber). Dan is dat het enige handige alternatief.

Je kunt ook een projector kopen, maar die dingen maken lawaai en heb je een projectiescherm nodig (niet zo leuk in een living).

Terloops even opmerken dat dit een heel slecht moment is om een plasmascherm of LCD scherm te kopen. We evolueren naar digitale televisie in High Definition formaat. Bijna geen enkel scherm dat momenteel op de markt is voldoet aan deze norm.

afbeelding van heman
15/08/2005 - 21:15

Pluto stelt hier wel een belangrijke vraag; is de zgn "verloren" warmte van een minder efficiënt toestel wel volledig verloren?

Een eerste bedenking is dat de verloren warmte enkel nuttig kan zijn in het "stook"-seizoen en bvb niet in de zomer (een normale zomer dan toch ;-)). Als men in de zomer-periode gebruik zou maken van een airco dan moet de verloren warmte ook nog eens "gekoeld" worden.

Een andere vraag is in welke mate die extra warmte "nuttig" is en het normale warmte-systeem niet ontregelt of zorgt voor een andere gevoels-temperatuur.

De "manische fase" van Pluto roept dus een aantal belangrijke vragen op die ik graag zou doorspelen naar mensen die beter thuis zijn in warmte-technologie.

afbeelding van ahardeman
15/08/2005 - 21:44

Herman,

In de modernere huizen is het stookseizoen maar kort, vaak maar 4 a 5 maanden,

Het meerverbruik zal toch wel voor het allergrootste deel in warmte omgezet worden maar dat is zo relatief weinig dat je verwarming er echt niet door ontregelt raakt (vergelijk het met je magnetron gebruiken of een oude vrieskist).

Vergeet echter niet dat electrisch verwarmen minimaal 3x zoveel kost (in euro's en in primaire energie) dan op gas of olie bijv.

Per saldo ''recupereer'' je dus zeg 5/12 (5 maanden) x 1/3 = 5/36 ofwel 14% van de primaire energie (of euro's). Oververhitting door je TV in de zomer zie ik niet gebeuren....

Mvg Arnold

afbeelding van icscomputers
17/08/2005 - 11:15

Ook even reagerend vanuit m'n ervaring als IT'er. Het is best - indien mogelijk - even te wachten met de aanschaf van een "platte" TV. We evolueren inderdaad naar HDTV resoluties. Dus maximaal 1920x1080 pixels, geen enkele (betaalbare ) panel kan deze resoluties native aan (de meeste panels zijn rond de 1280x768 pixels).
Over het verschil tussen plasma en TFT kan men uren discusieren. Ikzelf zou direct TFT kiezen. Stukken scherper en minder energieverbruik. Maar het is een feit dat in meeste winkels/ketens het verschil moeilijk te zien is omdat ze er een lage kwaliteit TV signaal op tonen !! Schakel er een PC/laptop op aan en je ziet direct het verschil !!

afbeelding van yves geboers
17/08/2005 - 14:59

In die landen waar de Energie - Prestatie norm al langer wordt toegepast zoals in NL bijvoorbeeld merkt men dat inderdaad het verwarmingsvermogen voor woningen globaal daalt, maar dat het koelvermogen alsmaar stijgt. Dit heeft blijkbaar hoofdzakelijk te maken met meer en meer snufjes waaronder sjieke verlichtingsspotjes, plasma-tv's, PC in de kamer voor elk kind en ééntje voor het gezin in de woonkamer, ...

Gelukkig biedt moeder aarde de mogelijkheid om de overtollige warmte in de zomer onder de grond op te slaan en deze te gebruiken tijdens de winterperiode via een warmtepomp; zo blijft het 's zomers dan ook frisser in de woningen !

Ook ik wacht liever op een nieuwe generatie schermen die minder energie zullen verbruiken !
Je moet trouwens geen TV die nog bruikbaar is te snel vervangen door modern spul ! Als je weet hoeveel energie er al verspild werd om die TV te produceren ...

afbeelding van markie
19/08/2005 - 14:08

Beter afblijven van die plasmaTV's.
Deze branden ruim 10x sneller in dan de klassieke beeldbuizen. Na +/- 2000 werkuren is het resultaat al goed te zien.
Tot voor kort gaf en plasmascherm veel beter beeld dan een LCD, vooral bij donkere opnamen, maar dat is aan het keren en uiteindelijk zal de ontwikkeling van de het plasmascherm stoppen in het voordeel van het LCD-scherm.
Er is ook nog een nieuwere veelbelovende techniek in opmars op basis van organische led’s.

afbeelding van marijke-1
26/08/2005 - 11:53

Frederik,

bedankt voor je tip!

Marijke

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.