Planchee houten vloer | Ecobouwers.be

U bent hier

Planchee houten vloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Xavier Wastyn
02/01/2015 - 10:00

Beste bouwers,

Onder het motto van recycleren en graag met geleefde materialen te werken ben ik bezig aan een houten planchee vloer te leggen in mijn woonruimte. Ik heb deze uitgebroken in verschillende huizen en ben deze nu aan het herleggen in mijn eigen huisje. 

De planchee bestaat uit tand en groef. Nu heb ik deze al reeds voor een groot deel gelegd maar stuit ik hier en daar nog op diverse problemen: planken die goed schommelen door vroegere temperatuur verschillen, planken die naar hoog komen (de vloer ligt nu zwevend op een rubber ondervloer van 3mm) op hun uiteindes, plaatsen die moeten opgevuld worden door kneedbaar hout of lijmvulsel en hoogteverschillen van de planken bij de uiteindes.

In bijlage kan u enkele foto's vinden. Zijn er mensen die mij hier soms goede tips kunnen geven om dit tot een mooi einde te kunnen afwerken?

Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,

Xavier 

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
06/01/2015 - 10:08

Xavier, ik mag dan ook wel geen houtexpert zijn maar als ik de foto's zie waarop je speten hebt van wel (op zicht) meerdere millimeters, vrees ik dat je die niet kunt opvullen met kneedbare vuller.

 

Kneedbare vullen is eigenlijk voor hele smalle spleetjes en deukjes in het hout te 'repareren' of 'verdoezelen'. Dat spul kan geen meerdere millimeters overbruggen. 

En je moet zeker rekening houden met mogelijkheid tot werking van je planken op de plaatsen waar ze niet aansluiten met de tand en groef (zowel de eerste als de laatste foto).

Volgens mij gaat de zwevende plaatsing te veel problemen geven en kan kneedbare vulling niet gaan (omwille van de te grote spleten alsook door beweging bij erover stappen)

 

Als je verder gaat, zeker goed bevragen voor de kneedbare vulling die je best gebruikt: sommige vulling blijft nog een beetje zacht (slijt evenwel sneller door erop stappen), andere kunnen keihard worden (maar kunnen barsten door werking van het hout. 

afbeelding van charel
06/01/2015 - 10:42

Xavier,

Als ik de foto's bekijk dan denk ik dat je wat beter moet sorteren vooraf, probeer zo veel mogelijk dezelfde breedtes en diktes bij elkaar te leggen.

Ik zou ook minstens de uiteinden van de planken haaks zagen en hier en daar de slechtere stukken er tussenuuit of er af zagen.

Bij hetgeen ik nu op de foto's zie lijken mij kneedbaar hout en lijmvulsel plaaster op een houten been.

afbeelding van Xavier Wastyn
06/01/2015 - 12:55

Beste,

 

Hartelijk dank voor jullie opmerkingen. ik ga deze zeker kunnen gebruiken. De gefinaliseerde vloer mag wel wat oneffenheden bezitten hoor maar ik kijk toch nog even om de grootste zaken eruit te halen.

Hartelijk dank en mvg,

Xavier Wastyn

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.