plak dak testen op lekken??? | Ecobouwers.be

U bent hier

plak dak testen op lekken???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van L e x
10/07/2014 - 07:47

Ik maak mij blijkbaar nogal vlug zorgen, mogelijk soms ook terecht?
Ons plat dak is als volgt opgebouwd (van onder naar boven): druklaag op welfsels, roofing dampscherm, PIR isolatie, afwerking met Resitrix.
Stel dat er nu toch een lek is in de Resitrix, dan gaat de isolatie tussen de roofing en de Resitrix water opslorpen. Dit kan men nooit ontdekken want de isolatie is volledig ingepakt. Op het zicht stel ik vast dat de Resotrix goed aangesmolten is, maar ik denk niet dat het de eerste keer zou zijn dat er toch een kleine lek is.
Mijn vraag is nu, kan ik nu en in de toekomst op een of andere manier ontdekken dat er zich water bevindt in de isolatielaag?ank bij voorbaat voor elk antwoord

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Vochtadvies
10/07/2014 - 16:54

Je kan het dak op een plaats opensnijden, de isolatie nakijken en de dakdichting terug afwerken.
Je kan dit ook laten doen door uw dakwerker en hem hiervoor betalen, dan ben je zeker.
De bovenste dichtingslaag kan ook nagekeken worden met traceergas.
Dit kan je door een gespecialiseerde firma laten uitvoeren.  De kosten zijn dan ook door u zelf te dragen.
Groeten
Vochtadvies

afbeelding van Bert Verbeeck.
10/07/2014 - 18:25

De waterdichting van een nieuw plat dak controleren door het destructief te gaan open snijden... als je werkelijk lekken wil, is dat vast een goed idee.

Volgende winter de eerste sneeuwval afwachten en nakijken of er zones zijn waar de sneeuw opvallend snel wegsmelt tegenover het gemiddelde oppervlakte. Lijkt me meer dan voldoende.

Een warmtebeeldcamera is ook een mogelijkheid, maar dat kost geld en ik zou niet onmiddellijk zonder specifieke aanleiding ongerust zijn over de uitgevoerde kwaliteit.

afbeelding van L e x
10/07/2014 - 20:12

Alleszins al bedankt voor de reacties.  Bij lichte sneeuwval controleren lijkt lij een goed idee.  Ik heb vandaag het dak uitvoerig geïnspecteerd en heb enkel een klein foutje in de las gevonden, heb niet de indruk dat het water doorlaat.  Nadat ik alle lassen nagekeken heb, ben ik er bijna zeker van dat er geen lekken zijn.

Ondertussen lijkt het mij ook mogelijk om met een warmteverlies detector black en decker heeft zo'n toestel aan ongeveer 50 Euro, mogelijk kan ik op verdachte plaatsjes met dit toestel even testen, als er water onder de resitrix zit, zou dit wel eens een andere temperatuur kunnen weergeven.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.