plaatsing ramen bij renovatie (3 dubbele muur) | Ecobouwers.be

U bent hier

plaatsing ramen bij renovatie (3 dubbele muur)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van puki
05/06/2012 - 17:17

Hey,

Wij hebben een oud vrijstaan huis gekocht en willen dit volledig renoveren tot een LEW.
Nieuw dak, nieuwe ramen en gevel langs buitenzijde isoleren.
Het is me echter niet duidelijk hoe de ramen dan het beste geplaatst worden.

Huidige situatie:

binnenpleister / volle steen / luchtspouw / volle steen
2 cm 10 cm 5cm 10 cm

Nieuwe situatie:

binnenpleister / volle steen / luchtspouw / volle steen / isolatie / luchtspouw / gevelsteen
2 cm 10 cm 5cm 10 cm 14 cm 3 cm 9 cm

Naast de buitenisolatie (14 cm rotsowl) zouden we de bestaande luchtspouw zouden we ook nog laten opvullen met 5 cm supafill.
Waar en hoe worden dan best de ramengeplaatst ? tussen de twee reeds bestande muren of tussen het oude buitenspouwblad en het nieuwe buitenspouwblad ?

Als de firma de ramen gewoon installeert, kan ik deze dan zelf nog luchtdichten, of moet dit door de ramenfirma gebeuren ?

De nieuwe spouw aan de buitenzijde bedraagt in zijn totaliteit 17 cm, kan ik dan de kast voor buitenscreens van 10x10 achter de nieuwe gevelsteen in de spouw wegwerken, of is dit niet mogelijk ?
(wss niet mogelijk omdat deze nog toegankelijk moet zijn voor onderhoud ?)

Alvast bednakt voor de antwoorden

groeten
Puki

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
08/06/2012 - 12:13

Je laat de ramen het best plaatsen ter hoogte van de 14 cm rotswolisolatie, zodat de meest isolerende schil aansluit met de raamprofielen.

Het meest ideaal staan de ramen met hun as (midden van het profiel) ook in het midden van de spouwisolatie. Als het aluminium raamprofielen zijn, moet de thermische onderbreking ervan aansluiten op het midden van de spouwisolatie.

De gehele spouwbreedte is voorzien op 17 cm. De profieldiepte van de ramen is tegenwoordig 60 à 80 mm. Als je in dit geval de raamprofielen laat plaatsen met hun binnenvlak in de lijn van het binnenvlak van de spouwisolatie, rest er dus nog een 10-tal cm tussen buitenzijde raamprofielen en de achterzijde van de gevelsteen: Dat moet normaal gezien voldoende zijn om de screenkasten onzichtbaar tussen gevelsteen en raamprofiel te plaatsen en ze zo bereikbaar te houden langs de buiten-/onderzijde. Jammer blijft dat je de spouwisolatie ter hoogte van de screenkasten zal moeten reduceren tot de halve dikte. 't Kiezen in 't leven...

 

Bert

afbeelding van puki
08/06/2012 - 13:33

Hey Bert,

Bedankt voor de reactie.
Het wegwerken de kasten van de screens heb ik al bij verschillende ramenfirmas gevraagd, en deze zeggen dat dat niet gaat.
Ofwel inbouw (wat ik niet wil wegens luchtdichting) ofwel opbouw met omgekeerde slag. (wat ook geen ramp is).

Maar het liefste zou ik de kast volledig verbergen achter de gevelsteen.
Op de sites van Wilms en Harol vind ik niets terug over dergelijke installatiemogelijkheid.
Bij Renson bieden ze dit wel aan:
Fixscreen 100 evo montagesituatie 7.

MAAR:
Afmetingen kast/beugels: B 143 x H 110 mm !!

Als je de ramen normaal plaatst houdt dit in dat je al een spouw moet hebben van meer als 20 cm breed!
Je moet immers de breedte van het raam optellen bij de breedte van de kast zoals in onderstaande figuur.

 

Zijn er andere merken die dit ook aanbieden maar meet een smallere kast ? 10 cm of zo ?

 

groeten
puki

afbeelding van Bert Verbeeck.
08/06/2012 - 16:26

Puki,

 

Zonder al te veel merknamen te vernoemen zie ik bij de 'quasi-monopolist' van de screens toch het type '...screen 100' met screenkast 100 x 100 mm ? Dat laat maximum raamafmetingen toe tot (bxh) 300x350 cm of 400x270, en da's al niet niks als je het mij vraagt.

Ik moet toegeven: wellicht kan die niet langs onder open... De montagesituatie 7 kan dat wel, maar waarom moet die kast zo diep zijn ?

Ramenconstructeur zouden soms wat meer 'out of the box' moeten denken, en dan bedoel ik dat hier letterlijk: Waarom moet die dure kast daar rond zitten ? Een houten bakje met een afschroefbare aluminiuplaat aan de onderzijde zal ook wel gaan zeker ?

 

Bert

afbeelding van robin demey
09/06/2012 - 02:26

Goede opmerking Bert.

Ook dagenlang zitten zoeken naar de ideale kast-oplossing voor onze rolluiken anex zonneweringen om ze te plaatsen in de spouw (isolatie zit in skeletwand).

Tot we uiteindelijk, in samenspraak met de schrijnwerker, besloten om gewoon een houten afschroefbare lat te voorzien (houten ramen, vandaar houten lat).

 Het antwoord van Berrt Verbeeck om uw ramen ter hoogte van de 14cm gevelisolatie te steken wordt zelfs in nieuwbouwpassiefhuizen toegepast. zo vormt het isolerend glas een geheel met de gevelisolatie en ligt volledig in het verlengde. Je zal wel een binnenvensterbank van 25cm krijgen.
.
Ik heb ook mijn spouw met Supafil laten opspuiten en wil net als jullie mijn gevel nog bij-isoleren aan de buitenkant. Als jullie opteren voor die derde-generatie-glaswol met lambda van 0.030 (Isover multimax30 bereik je met die wandopbouw een R= 6,66 of U= 0.15 (passiefnorm)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.