plaatsing opslagvat zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

plaatsing opslagvat zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Stvn
13/03/2015 - 10:19

Hallo,

Wijzijn aan het overwegen om een zonneboiler te plaatsen voor SWW. Idealiter plaats ik het opslagvat (250 of300l voor een gezin van 4) in de badkamer, vlak onder het plat dak waar de collector zou komen. Nu bestaat de vloer van die ruimte uit een houten roostering (balken van 60*130mm,oversreek 2400mm, HOH 300mm) met daarop een planken vloer (22mm dik). (Het huis is 100j oud, dus overal houten roostering, behalve in de kelder)

Kan die vloerconstructie een gewicht van 400kg op zo'n kleine oppervlakte dragen?

Indien dat geen goed idee is, dacht ik aan 2 mogelijke alternatieven:

1/ Kan ik dat gewicht in de muur verankeren, bijvoorbeeld met een stalen skelet dat ik in de muur bevestig met chemisch anker? De achterwand is een bakstenen muur (gemene muur met buren) van minstens 2 stenen dik (en wschl nog eens twee stenen tot ik bij de buren zit). Ik heb aan één zijkant ook nog een dunner wandje van een halve steen dik (geen dragende muur) waar eventueel ook nog een beetje gewicht op kan worden gezet. Is zo'n muur sterk genoeg om er zo'n gewicht aan op te hangen?

2/ Als ook dat niet lukt, zou ik het vat in de kelder kunnen plaatsen, maar dan is er een afstand van +-15m van collector tot vat en nog eens 15m terug naar boven tot aan de geiser voor de naverwarming en de douche. Is dat nog de moeite of krijg je daarmee te veel verlies?

 

Alvast bedankt voor jullie reacties!

mvg,

Steven

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
13/03/2015 - 19:02

Een zonneboiler is sowieso de moeite niet waard, nog afgezien van allerlei technische problemen als draagkracht van houten vloer en leidingafstand. Ik vraag me dan ook werkelijk af waarom je op het idee gekomen bent om een zonneboiler te plaatsen...

afbeelding van Ilex
13/03/2015 - 19:29

Balken van 60*130 zijn niet zwaar. De HOH is wel redelijk klein. En aangezien zo'n vat tegen de muur komt, is de te verwachten doorzakking van de balken eerder beperkt. Als je het gewicht kan spreiden over drie balken denk ik niet dat er veel aan de hand zal zijn.

 

Al zou ik (maar ik maak graag alles sterk) een kleine extra ondersteuning naar de muur maken. Zelfs dat halfsteensmuurtje is sterk genoeg.

 

Boiler in kelder is geen optie, lijkt mij.

boiler in kelder lijkt me ook teveel leidingsverliezen.
.
Misschien je boiler laten rusten op enkele houten balken dwars gelegd op de richting van de roosteringbalken. Hoer langer je die steunbalen neemt, over hoe meer roosteringbalken het gewicht verdeeld zit. Het vat leeg weegt al, met 400L water gevuld komt daar nog 400kg bovenop en nog 2 personen ernaast die soms eens samen binnen- en buitenlopen en je komt snel aan 650kg

afbeelding van Hans Delannoye
04/04/2015 - 12:31

op je bestaande roostering een betonnen platform gieten waar je boiler op kan staan, dan wordt het gewicht beter verdeeld.  liefst nog langs de muur inkappen, zodat de beton ook in de muut verankerd zit.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.