Plaatsgebrek | Ecobouwers.be

U bent hier

Plaatsgebrek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Slimboy
11/04/2014 - 11:01

Ruimtegebruik, het is een mooi woord, maar wat als je vooral last hebt van plaatsgebrek? Wij wonen bewust ook klein, maar na een onverwachte familie-uitbreiding die we niet meer voorzien hadden, hebben we nu toch echt wel te maken met plaatsgebrek.
Vandaar mijn vraag: wat raden jullie aan om meer opbergruimte te creëren? Overal staan al kasten in huis, er is geen muur meer vrij. En het moet esthetisch blijven, maar dat is nu niet meer echt het geval…

6 Reacties

Reacties

afbeelding van Toon Demuynck
11/04/2014 - 11:14

Ruimte die nogal eens vergeten wordt:
Onder de trap
onder de bedden

je kan ipv gewone bedden ook hoogslapers voorzien.

gr, toon

afbeelding van robin demey
11/04/2014 - 11:50

Dag Slimboy

Kasten wegdoen en ingemaakte kasten maken (van vloer tot plafond). Daar kan meestal veel meer in dan in losse kasten.

Heb je een hellend dak? Waarschijnlijk kun je daar nog een deel in kwijt (de rechte kant +/- 1m-1,2m hoog waar de bedden tegen staan?).

En zoals hierboven reeds gezegd: onder de trap, onder het bed...

Nog een mogelijkheid: bed in de hoogte maken met eronder bureau. Zo komt er terug een wand vrij (waar bureau staat) om kasten te plaatsen. Of anders: bed in de hoogte (+/- 1-1,2m) en eronder diepe kasten maken (desnoods volledig uitschuifbare/apothekerkasten).

 

Nog een handige tip: doe eens ZEER grote schoonmaak. Neem alles wat je in huis hebt in handen en denk daarbij: heb ik het in het laatste jaar gebruikt? Zo niet, wegdoen. De kans dat je het komende jaar nodig zal hebben is zeer klein.

Is het te mooi om weg te gooien: kapaza, rommelmarkt, kringloop, vrienden... 

afbeelding van Sander27
23/04/2014 - 10:47

Kasten zijn inderdaad handig, maar een ingebouwde kast of een op maat gemaakte open kast benut de ganse muur, en de ruimte onder een trap kun je inderdaad ook ombouwen tot een ingebouwde kast.

Het voordeel van ingebouwde kasten is dat je niet ziet wat erin zit. Het maakt de kamer dus niet rommelig. Ingebouwde kasten kun je ook dieper maken, zodat je achterin dingen kunt leggen die je niet vaak nodig hebt. Een normale kast is dikwijls 50 à 60cm diep, maar met een op maat gemaakte ingebouwde kast van ongeveer een meter diep creëer je natuurlijk veel meer opbergruimte.

Bekijk even of je hangruimte nodig hebt. Je kunt namelijk hangruimte maken op de lengte van korte kleding zoals bloezen, vesten, jassen, … Dan heb je genoeg aan een hangruimte van 1 meter hoogte. Eventueel 2 maal een hangruimte van 1 meter hoogte onder elkaar plaatsen. Als je inderdaad kasten maakt met een diepte van 1 meter, kun je ook je hangruimte andersom gebruiken : in plaats van een hangstaaf van links naar rechts, van voor naar achteren. Niet handig voor kleding die je iedere dag gebruikt, maar wel voor bv. winterkleding in de zomer.

De achterste ruimte in een diepe kast kun je benutten met behulp van verhuisdozen. Die zijn heel stevig, en je kunt er opschrijven wat erin zit.

Daarnaast inderdaad de bedden omtoveren tot hoogslapers. Je kunt die natuurlijk kopen, maar je kunt zelf ook de poten van een houten bed verhogen met stevige steunbalken. Ook best een valhek voor plaatsen. Kant-en-klare hoogslapers heb je nu ook voor 2 persoonsbedden (Ikea bv). Daaronder kun je dan een bureau plaatsen, of nog kasten, …

Succes zou ik zo zeggen!

afbeelding van walter-8
23/04/2014 - 15:17

dikwijls is er aan de plafonds nog 'plaats' over. 

in vorige huis hebben we in speelruimte kinderen en boven zetels in salon hangkasten gehangen.  Dat creerde ook veel extra bergruimte zonder woonruimte weg te nemen.

In huidige huis stokeer ik veel onder het plafond van de garage. 

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.