Petitie btw energieprijzen | Ecobouwers.be

U bent hier

Petitie btw energieprijzen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van guido-13
14/02/2008 - 10:10

Petitie

Energie is geen luxe, maar een noodzaak.
Verlaag de BTW op gas en elektriciteit van 21% naar 6%, op kosten van Electrabel.
Energie is levensnoodzakelijk. Toch betalen we in België 21% BTW op gas en elektriciteit. Dat is het tarief voor luxeproducten!
Op kraantjeswater, groenten en fruit en geneesmiddelen betalen we maar 6% BTW. Waarom dan 21% voor verwarming en verlichting?
200 euro korting op de energiefactuur. Door een BTW-tarief van 6% op gas en elektriciteit bespaart een gezin 200 euro.
Andere Europese landen doen het al. In Luxemburg is het BTW-tarief voor energie 6%, in Groot-Brittannië 5%. Wanneer volgt België?
De superwinsten van Electrabel afromen. Door de BTW-verlaging krijgt de overheid minder inkomsten. Wij willen dat Electrabel en andere energiebedrijven dat geld bijpassen. Door de hoge energieprijzen maakt Electrabel woekerwinsten van 2,3 miljard euro per jaar.

Bedankt!

Surf naar www.6procent.be en onderteken de petitie!

't Leven is zo al duur genoeg…

En doorsturen AUB

16 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/02/2008 - 10:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Besparen" kun je op verschillende manieren doen. Minder verbruiken is volgens mij de beste manier. Zou een verlaging van de energieprijs niet leiden tot een verslapping van initiatieven om iets aan het verbruik te doen?

afbeelding van dirk andelhofs
14/02/2008 - 10:43

Beste Guido,

Ik teken alvast niet.

Omdat ik zuivere lucht net iets meer levensnoodzakelijk vind dan goedkope energie !

Omdat ik een stabiel klimaat net iets meer levensnoodzakelijk vind dan goedkope energie !

Omdat ik energiebesparing veel belangrijker vind dan goedkope energie a volonté voor iedereen.

enz ...

Wat niet wil zeggen dat er geen maatregelen mogen komen voor mensen die financieel maar net het hoofd boven water kunnen houden.

Kom met een petitie om deze mensen te helpen energie te sparen en ik teken meteen.

dirk

afbeelding van wonko
14/02/2008 - 10:57

Ik heb enkele dagen geleden ook zo'n mailtje gekregen en het direct gewist.

Het wordt hoog tijd dat energie wat duurder wordt, misschien gaan we (als maatschappij) dan eindelijk wat beginnen besparen.

Ik heb begrip voor die mensen die erg krap zitten en het door gestegen energieprijzen extra moeilijk hebben. Maar voor het gros van de maatschappij is dit een goede zaak.

afbeelding van roover
14/02/2008 - 11:15

Johan, Dirk, Jan,

Jullie hebben duidelijk gelijk : kijk naar de recente cijfers qua waterverbruik : voor het eerst in de geschiedenis dalen die (lichtjes). Enkel en alleen te wijten aan de enorme stijging van de factuur voor iets wat vroeger als vanzelfsprekend-en-toch-bijna-gratis werd ervaren. Hopelijk gaan we met energie dezelfde weg op, nu in de portemonnee duidelijk wordt dat energie niet vanzelfsprekend-en-toch-bijna-gratis is...

afbeelding van guido-13
14/02/2008 - 11:35

Jan & Dirk hebben volkomen gelijk, persoonlijk denk ik er ook zo over, maar degenen die het moeilijk hebben zullen het zeker weten te warderen, tot zover ik kon heb ikzelf bijna al het mogelijke gedaan om zoveel mogelijk te besparen, ik krijg er bijna niets meer af, ben bezig met klimaatwijk en de vorige keer ging het beter met nieuwe besparingen.

afbeelding van jandh
14/02/2008 - 12:49

Beter ware een petitie voor het verlagen van het BTW tarief op isolatie en energie-besparende producten en alternatieve energieproducerende producten zodat dit steeds 6% is, of beter nog 0%. Dan is die gecompliceerde regelgeving van nu van de baan (hoeveel btw op nieuwbouw ofwel renovatie).
Ik wil gewoon naar de winkel kunnen gaan en een rol isolatiewol kunnen kopen aan het laagste btw tarief of beter nog zonder BTW, zonder al de heisa rond nieuwbouw-renovatie. Dan kunnen we ons op een verantwoorde manier beschermen tegen stijgende energieprijzen.

afbeelding van herman-11
14/02/2008 - 12:55

ik begrijp ieders standpunt;
ik ben voor meer alternatieve energie (windenergie , zonenergie .....)en dan mag natuurlijk de btw gerust naar omlaag want deze vervuilt toch niet

afbeelding van herman-11
14/02/2008 - 12:55

ik begrijp ieders standpunt;
ik ben voor meer alternatieve energie (windenergie , zonenergie .....)en dan mag natuurlijk de btw gerust naar omlaag want deze vervuilt toch niet

afbeelding van monte
14/02/2008 - 13:19

voor mensen met een lager inkomen is het zo al moeilijk genoeg met die hoge prijzen om investeringen te doen in energie besparende maatregelen
de mensen die vinden dat hij gerust nog wat mag duurder worden zijn mensen die meestal de middelen hebben om zuinige toestellen te kopen
als de mensen geen geld genoeg hebben om hun factuur voor electriciteit en verwarmingte betalen (zoals steeds meer mensen),hoe zouden die mensen dan nog moeten investeren in zuinige toestellen

spijtig genoeg zijn het de armste mensen die in de slechtste woningen huizen en ook met de oudste wagens moeten rondrijden alsook het met de oudste huishoudtoestellen moeten stellen

afbeelding van jan verstricht
14/02/2008 - 13:46
Jan

Voor de mensen die het echt moeilijk hebben, kan het OCMW - naar analogie met de budgetbegeleiding (mensen die in de schulden zitten) - ook aan energiebegeleiding doen. Het probleem is immers niet louter financieel, maar ook onwetenheid bijv. Om de knuppel in het hoenderhok te werpen - zelf ken ik ook een geval met bijstandstrekkers, voor wie die factuur ook te hoog wordt - maar waar de kinderen dan wel in de sigarettenrook moeten opgroeien (blijkbaar is daar de tax nog niet hoog genoeg) en die voor de kleinste verplaatsing hun omgeving laten meegenieten van hun warmdraaiende dieselwagen (ijs wegkrabben is teveel moeite)... Uiteraard mag ik niet veralgemenen of clichés bevestigen of mensen veroordelen, maar er is nog veel werk aan de winkel. En dat van die zogenaamde dure energie vind ik ook puur populistisch - maar het spreekt dan toch nog veel mensen aan blijkbaar die niet willen stilstaan bij hun vastgeroeste gewoonten.

Een basispakket goedkope energie voor iedereen (voor residentieel gebruik), en een normaal belast tarief daarboven zou inderdaad een eenvoudige maatregel zijn. Idem voor een algemeen verlaagd tarief voor isolatiematerialen (kunnen m.i. moeilijk oneigenlijk - dus voor iets anders - gebruikt worden dan voor energiebesparing).

afbeelding van dirk andelhofs
14/02/2008 - 14:00

Monte,

Ik denk dat de meeste mensen op deze site er geen enkel probleem mee hebben om energie voor de armsten onder ons betaalbaar te maken. (liefst via energiebesparende maatregelen)

Dit is iets helemaal anders dan de energieprijs voor iedereen goedkoper maken.

Ik ken mensen die de hele tijd zitten te zagen en te klagen over dalende koopkracht, maar die vorige week wel met het hele gezin zijn gaan skiën.

Moeten we die mensen een cadeautje geven van 15% zodat ze met pasen ook nog eens met het vliegtuig een citytripje kunnen maken ??

Er zijn tal van redenen waarom we zuinig moeten zijn met energie en grondstoffen ... sommigen onder ons ons leven echter nog steeds in de waan dat ons torenhoog consuptiepatroon kan blijven bestaan...

Energie goedkoper maken zal hen niet wakker schudden, wel integendeel.

6% voor een basispakket aan energie (bvb 1500KWH/gezin) en 33% voor elke KWH daarboven, daar kan ik wel mee leven.

dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/02/2008 - 16:41
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Onze overheid is al jaren verslaafd aan accijnzen en BTW op brandstoffen. De enige manier om de overheid echt geïnteresseerd te maken in energiebesparing, is door deze verslaving af te bouwen.

Redelijker zou zijn: de 21% behouden, maar jaarlijks één procent meer ervan in een pensioenfonds / energiebesparingsfonds te droppen. De overheid heeft dan ruim de tijd om "af te kicken" van haar verslaving en de burger weet dan tenminste dat hij de eerste 20 jaar geen korting op zijn energiefactuur moet verwachten, maar besparende maatregelen moet treffen.

Wat de "behoeftigen" betreft: iemand die werkt, zou niet bij 27 instanties om bijstand moeten langsgaan: de minimumlonen moeten gewoon omhoog, geen discussie. Rest er dan nog onze bedroevende pensioenen: zorg dat het land zelfbedruipend wordt in haar energiebehoefte door:

1. drastische aanpak woningisolatie
2. alternatieve energiecentrales

Een gepensioneerde die 3000 liter mazout verbruikt en een pensioentje heeft van 1000€ /maand kan je op twee manieren helpen:
- zijn woning zodanig aanpakken dat hij nog 1000 liter nodig heeft (hij houdt dan 120€ /maand meer pensioen over)
- zijn pensioen met 120€/maand optrekken.

Van het tweede scenario wordt Saudi-Arabië beter, van het eerste België...

afbeelding van maarten-1
14/02/2008 - 17:10

Guido,

ongelooflijk!!!
ja de vakbonden, groen! en SPa staan hier ook achter.

No way, willen het doen zoals de VS, zo geod als gratis energie, dan wordt er helemaal niets bespaard.

Geef subsides voor isolatie en E-besparende maatregelen.

Over dat drinkwater daar staan wel heffingen op om het afvalwater te zuiveren. Op energie staan geen heffingen om de lucht te zuiveren of om de ksoten voor ziektes als gevolg ervan te dekken.

Vivant had 1 goed punt in hun programma : Verlaging van taksen op arbeid, verhogen vand etaksen op goederen.

Onlangs legden de vakbonden zelf de staalindustrie stil 'om meer te mogen uitstoten'. Na 13 jaar lidmaatschap is het gedaan voor de vakbonden wat mij betreft.

Maarten

afbeelding van Rudy Martens
14/02/2008 - 18:54

Guido:
Verlaagde BTW tarief op energie dat zou pas een cadeautje zijn voor energieverkwisters!

Wel 100% akkoord met de andere replieken om bv. BTW te verlagen op energiebesparende maatregelen.

Om de grote massa wat te stimuleren of in beweging te krijgen zou men het ook kunnen op volgende manier kunnen doen:
Als je 20% méér isoleert dan de standaardnorm dan krijg je vermindering of terugbetaling van de 15% BTW die je betaalde.

Of: De BTW tarief omgekeerd evenredig maken met de dikte van de isolatie. Hoe dikker je isoleert hoe lager het tarief (met als minimumgrens dan wel 6%...)

Terugbetaling van het BTW-bedrag zou dan bv. kunnen na het definitief EPB-verslag.

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/02/2008 - 20:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Haal mooi voorstel dirk (laatste paragraaf), met mijn volle steun. Maar hoe krijg je dit verkocht aan pakweg Crevits? Wil wel meezoeken hoor, weet gewoon niet hoe eraan te beginnen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.