perimeterisolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

perimeterisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van joachimdero
08/11/2006 - 13:31

Beste,

Wat zijn goede systemen voor perimeterisolatie.
Materiaal, bevestiging, diepte, hoogte, dikte, werkwijze,...
De muren zijn oude, niet altijd rechte, baksteenmuren.

dank

16 Reacties

Reacties

ga je aan de muur zelf binnenisolatie of buitenisolatie toepassen?
ga je de vloer isoleren boven of onder de betonplaat?
dat zijn 2 belangrijke gegevens om de juiste perimeterisolatie te kunnen voorstellen.

als het suplementair is (omdat je toch al de koudebrug onderkapt en isoleert met perinsul) dan zou ik aanraden om langs buiten 10cm dikke foamglas tegen de muur in te graven, 60cm diep (dat is een standaardafmeting: 100mm dik op 600mm op 1200mm lang).
tijdens het plaatsen van de platen kan je best de holte tussen muur en plaat opvullen met mortel of stabilisé, zodat er geen water tussen de isolatie en de muur kan stromen.

als er nog een koudebrug is dan moeten we wel zoeken naar de juiste manier om die koudebrug op te lossen (en perimeterisolatie kan een van die manieren zijn)

groeten,
christophe

afbeelding van joachimdero
08/11/2006 - 14:36

Er wordt langs de buitenzijde van de mure geïsoleerd (nog uit te voeren) voor sommige muren wordt aan weerszijden van de muur geïsoleerd (wanneer de buitendikte beperkt is). De isolatie zal waarschijnlijk gebeuren met EPS, afgewerkt met crepie.
De plannen zijn om boven de betonplaat te isoleren (nog te gieten).
Onderkappen gebeurd niet wegens te duur.

Dank.

afbeelding van silvio
09/11/2006 - 19:57

christophe,

Ik ben een complete leek die zijn architect en aannemer zal moeten opvoeden, dus graag wat verduidelijking.

Onderkappen? Vloerplaat uitkappen op plaatsen van deuren en zo, om zo perinsul te kunnen plaatsen?

Ik bouw met deel kelder en deel op volle grond. Ik wil volledige buiten en binnenmuren op de vloer onderbreken door perinsul als basis voor de muren te gebruiken. vanaf gelijkvloers (ook boven kelder dus). Kan perinsul dan ook gewoon doorlopen zodat je een volledige schil perinsul hebt.

Onderkappen niet nodig? Graag wat verduidelijking

silvio,

onderkappen en doorlopend een koudebrugisolatie tussen muurisolatie en vloerisolatie plaatsen is altijd het beste! en bij een nieuwbouw vind ik dan ook dat je perinsul MOET plaatsen, omdat je daar van nul kan starten.

bij een verbouwing is het soms moeilijker. als je dan financieel moet kiezen tussen het dure onderkappen (als je het laat doen) OF een andere maatregel die meer opbrengt, dan zou ik het onderkappen durven laten vallen en in de plaats een perimeterisolatie plaatsen (is goedkoper maar wel minder efficient). BEST is te onderkappen met perinsul, en als je dat zelf doet is dat echt wel betaalbaar (en helemaal niet moeilijk, als je dat goed doet houdt dat geen risico's in! goed doen wil zeggen per 100cm openkappen zodat je mooi 2 perinsuls van 45cm lang erin kan metsen, en dan een week laten drogen)

groeten,
christophe

afbeelding van joachimdero
10/11/2006 - 08:09

wat is het ideale als je niet onderkapt?

afbeelding van etienne.
10/11/2006 - 08:29

Als je dat zelf kunt doen is dit misschien haalbaar indien de muren niet te dik zijn. Als je dit door een aannemer moet laten uitvoeren zal dit een aardige stuiver kosten.
Dan moet je er ook nog van uitgaan dat het huis niet mag aangebouwd zijn!

etienne,

onderkappen met perinsul moet je inderdaad zelf doen, want dat zijn uren, uren, uren en uren! en dat kost dus geld als je dat door een aannemer laat doen.

als je huis is aangebouwd ga je je muurisolatie van die muur NIET aan de kant van je gebuur doen, dus hoef je die kant niet te onderkappen.

groeten,
christophe

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/11/2006 - 15:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Christophe

Is foamglas het enigste materiaal dat geschikt is voor perimeter isolatie (ondergronds)?

Is het een zinvolle ingreep voor een bestaande woning met 7cm glaswol in de spouw? Het toevoegen van perimeter isolatie is voor mij redelijk vlot doenbaar voor ongeveer de helft van de buitenmuren.

Alain

afbeelding van xg-1
10/11/2006 - 16:48

Blij met deze vraagstaart.

Ik zit met dezelfde vraag, wat is het alternatief indien onderkappen niet mogelijk is.

Wij hebben ondertussen vanaf 30 cm boven maaiveld papiervlokken isolatie in houtskelet+houtvezel (totaal 20cm)voorzien.

De oplossing voor alles daaronder is nog niet finaal en indien experten mij hier kunnen adviseren, alvast bedankt.

De bedoeling is om minimaal 60 cm diep onder het maaiveld te isoleren. (mijn fundering zit niet veel dieper denk ik)
Dus uitgraven tot op fundering of langs de kelder nog dieper, maar dan...?

Hoe waterkering en isoleren het best plaatsen...

Alvast bedankt
Xavier

afbeelding van xg-1
10/11/2006 - 17:21

Christophe,
ik denk dat je hierboven al een antwoord hebt gegeven.
Alternatief indien onderkappen niet mogelijk is het ingraven van cellenglas. (FG readyboard??)
Idee om op te vullen met chape vind ik een prima idee, dan moet je de isolatie wel een cm of 3 van de muur plaatsen denk ik.

nog wat vraagjes echter:
Is dit voldoende voor het voorzien van een waterkering. of is het aangewezen om vooralsnog een waterkering te voorzien (wij hebben geen vochtproblemen.

Cellenglas platen bestaan denk ik niet met tand en groef, moeten die zijn aan zij verlijmd worden of houd het steek om met bv 5cm dikke platen en die gekruist plaatsen.Of spreek ik hier over peanuts?

Hierbij een detail.

Alvast bedankt
Xavier

afbeelding van joost-8
12/11/2006 - 15:35

Beste,

Klopt het dat perimeterisolatie niet vereist is als de muuriolatie met de koudebreker (bij mij in Y****) op de betonnen vloerplaat aansluit of is toch beter de muurisolatie dieper door te trekken?

Dank

Joost

afbeelding van kristof de clerck
05/05/2008 - 22:45

Geachte kenners,

Ik zit met een vraag betreffende perimeter isolatie:
Ik weet ondertussen al dat de muurisolatie dient doorgetrokken te worden tot een bepaalde diepte onder het maaiveld, maar is hiermee de kous dan af? Of moet hetzelfde ook gebeuren aan de binnenkant van de funderingen? En de funderingen van de binnenmuren? Ben al dagen het net aan het afschuimen, maar heb hierop nog geen antwoord gevonden. Weet iemand dit?

afbeelding van kristof de clerck
03/07/2008 - 19:44

Niemand?

afbeelding van joachimdero
03/07/2008 - 21:55

ik heb dit aan alle muren (waar ik aan kon: kelder niet, buizen,...) zowel binnen als buitenzijde gedaan

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
09/07/2008 - 15:22

Perimeterisolatie bedoelt voor vloeren op grond de perimeter van de isolatie.
Zit die isolatie onder de vloerplaat, dan is die perimeter net zo goed aan de binnen- als aan de buitenkant, en is vertikale perimeterisolatie het meest efficiënt.
Zit die isolatie boven de vloerplaat, dan is de perimeter de bovenkant en -rand van de vloerplaat en is daar een horizontale isolatie het meest efficiënt.
Spouwisolatie verder naar beneden trekken is altijd meegenomen.

joachim schrijft:
> Beste,
>
> Wat zijn goede systemen voor perimeterisolatie.
> Materiaal, bevestiging, diepte, hoogte, dikte, werkwijze,...
> De muren zijn oude, niet altijd rechte, baksteenmuren.
>
> dank

afbeelding van kepler
02/10/2008 - 12:00

onderkappen is voor ons ook niet mogelijk. Daarom zijn wij ook verplicht over te schakelen op verticale isolatie. wij gaan dat zeker langs de buitenzijde doen, maar omdat onze funderingen een grillig karakter hebben, zal dit heel moeilijk te plaatsen zijn. Bovendien steken de funderingen niet erg diep. En onder de funderingen graven is geen goed idee.

Daarom willen wij ook de muren langs de binnenzije isoleren. Ik had aan de volgende opbouw gedacht, maar ik ben niet echt zeker of dit kan:
langs de binnenmuur een geul graven, zodat je makkelijk de isolatieplaten tegen de muur kan bevestigen. Deze platen zo bevestigen dat ze zowel boven als onder de vloerplaat uitsteken. Die zal later gegoten worden. Maar kan dit wel? Namelijk de vloerplaat wordt dan onderbroken, omdat de isolatie tegen de binnenmmuur er als het ware recht doorgaat. Kan dit later geen vochtproblemen geven. Of is dit een ongegronde vrees.

Op die manier kan ik 1 meter overbruggen en is de koudebrug in grote mate overbrugt. Boven de vloerpas zal dan een 40 cm isolatie bovensteken. Die kan ik later wegwerken.

Daarom vraag ik jullie raad. Is een dergelijke opbouw mogelijk?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.