percolatierietveld | Ecobouwers.be

U bent hier

percolatierietveld

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hilde-3
16/10/2007 - 16:49

Hallo,
Wij moeten bij onze woning een individuele waterzuivering aanleggen en hebben gekozen voor een percolatierietveld. We willen dit zoveel mogelijk zelf aanleggen maar hebben weinig ervaring in de materie. Is er hier iemand die ook zelf een rietveld heeft aangelegd en die ons raad zou kunnen geven? Alvast bedankt
Hilde

7 Reacties

Reacties

afbeelding van geertvangoethem
16/10/2007 - 16:59

Beste Hilde,

je kan alvast de "Waterwegwijzer voor architecten" bestellen bij waterloketvlaanderen. Dit is een gratis handleiding ivm waterinfiltratie, zuivering,...

In bijlage heb ik "de codes van goede praktij ivm IBA" toegevoegd.

Mvg,

Geert

afbeelding van geertvangoethem
16/10/2007 - 19:50

Hilde,

De bijlage wil er blijkbaar niet bij.
Ik probeer het nog eens.
Als je een beetje "googelt " op code goede praktijk waterzuivering, vind je vast en zeker ook wel iets.

Geert

afbeelding van jos-9
17/10/2007 - 11:09
Jos

Hilde,
als je wil "doehetzelven": de 12 ambachten in Nederland experimenteert al jarenlang met onder meer "rioolvervangende technieken". Info op http://www.de12ambachten.nl, ze geven ook werkmappen uit met uitgebreide informatie (tegen betaling).

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
17/10/2007 - 14:45

hilde,

ik heb zelf een gebouwd.

zonder verafscheider, maar extra grote septische put.

beter schijnt een put te zijn van minstens 5 kuub voor deze toepassing.

de bak is waterdicht, drassig is geen probleem.

mvg

JB

nb wij stellen open in het antwerpse

afbeelding van carl-2
17/10/2007 - 16:09

De vzw dialoog (www.dialoog.be) organiseert een workshop die ondermeer is afgestemd op zelfbouwers van rietvelden — zeer instructief zowel voor algemene als heel praktische vragen. Enkele jaren geleden, misschien nu nog, was iemand van Rietland daar de spreker. Bij die firma kan je ook zelfbouwpaketten aankopen. Snuister verder maar eens in de archieven van dit forum, aan de hand van de termen waterzuivering of IBA bvb.

Groeten,
Carl

afbeelding van beaver
17/10/2007 - 16:41

Altijd een vetvanger plaatsen op het effluent van keuken en afwasmachine! Vet breekt niet alleen slecht af, het vormt een drijflaag (minder licht en zuurstof), en je buizen naar het rietveld slibben dicht.
Ik heb zelf geen iba wegens riolering, maar heb uit respect voor de openbare riolering ook een dubbele vetvang. Je staat ervan versteld hoeveel vet dan ding per trimester verzamelt!

afbeelding van hilde-3
21/10/2007 - 17:01

Dankjewel iedereen voor de informatie. Ik zal een keer bij de 12 ambachten en de vzw dialoog gaan piepen.
Jeroen het Antwerpse is wat ver voor ons. Moest eriemand zijn in de buurt van Gent of Zottegem die een rietveld heeft, dan mag die persoon altijd reageren.
Groetjes
Hilde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.