Pellets: schouw overbodig??? | Ecobouwers.be

U bent hier

Pellets: schouw overbodig???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van geert vancompernolle
26/03/2006 - 10:30

Heb onlangs een advertentie gezien, waarin men propaganda voert voor pelletkachels en waar men onder andere aanhaalt dat een afvoer (schouw) niet nodig is. Wat met de uitstoot van de verbranding? Ondanks het feit dat de verbranding zeer optimaal gebeurt bij een pellets kachel (op voorwaarde dat de afregeling dan ook professioneel gebeurd is), zijn er toch nog afvalstoffen. Verbranding zonder enig 'afval' bestaat gewoon niet (wat bijv. met de NOx uitstoot bij verbranding van pellets?). Ik snap dan ook niet dat iemand dergelijke advertienties publiceert (kan en mag). Indien dit onjuist blijkt te zijn, dan moet dit aangeklaagd worden. Het kan niet dat een relatief nieuwe markt (toch in Belgie) door cowboys wordt overspoeld, die enkel winstbejag op korte termijn nastreven. Dit blijkt onder andere ook door het feit dat een pelletsfabrikant onlangs zijn prijzen in één keer met ca. 30% de hoogte heeft injaagt. Zogezegd omdat de grondstoffenprijs enorm gestegen is. Ik dacht dat de grondstof houtafval was? Zoals iemand hier op het forum dikwijls als stopwoord gebruikt: goe bezig!. Je ziet maar tot wat monopolieposities kunnen leiden. Dit schaadt het imago, niet alleen van het product op zich, maar ook van de eerlijke verdelers/installateurs die de mensen wel vertellen hoe de vork aan de steel zit. Op den duur ga je zelfs beginnen twijfelen aan de kwaliteit van de pellets zelf. God weet wat voor brol daar mogelijks kan in gedumpt worden. En als goedgelovig mens maar serieus investeren in die nieuwe milieuvriendelijke technieken!! Ik hoop dat het kaf heel snel van het koren zal gescheiden worden en dat er ook een opleiding/certificaat wordt geeist vooraleer iemand zich in deze markt mag storten. Dit het liefst voor het te laat is... Best rgds, --Geert

15 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
26/03/2006 - 11:37

Geert,

Met "geen schoorsteen nodig" bedoelt men dat er ook met een eenvoudige muurdoorvoer kan gewerkt worden (zoals bij een gaswandketel bvb)

Enneuh ... kachels zonder enige vorm van schoorsteen bestaan wel degelijk. Ze branden dan wel niet op pellets, maar op bio-alkohol. We hebben er gisteren tijdens de VIBE studiereis in Trier nog eentje in werking gezien.

dirk

afbeelding van stefan verkoyen
26/03/2006 - 12:18

Geert,

ik had begrepen dat de regelgeving onderscheid maakt tussen:
1) kachels of verbranders in't algemeen die een "trekkende" schouw nodig hebben

EN

2) verbranders die werken met geforceerde afvoer en dus geen trekkende schouw nodig hebben

Aangezien de meeste (alle?) pelletkachels werken met geforceerde afvoer volstaat een muur of dakdoorvoer.

My 2 cents... verbeter mij als iemand meer/beter weet

afbeelding van geert vancompernolle
26/03/2006 - 12:44

Aangezien de meeste (alle?) pelletkachels werken met geforceerde afvoer volstaat een muur of dakdoorvoer.

Stefaan,

Probleem is, dat men openlijk een pelletskachel heeft tentoongesteld op een beurs, waar de 'schouw' gewoon uitkwam in het lokaal (beursruimte zelf). Met als commentaar dat een schouw overbodig is (welk type dan ook).

Dit vind ik verkeerd.

afbeelding van Hans Delannoye
26/03/2006 - 15:07

Geert

Er wordt van alles verteld. Maar dat is daarom nog niet waar. Bij d toestellen die ik ken is een schoorsteen absoluut noodzakelijk, een muurdoorvoer volstaat niet. Er is een vereiste van minstens 3 Pa schouwtrek, met een muurdoorvoer haal je dat absoluut niet, trek vraagt hoogteverschil. Wat niet betekent dat zo'n kachel niet zonder schouw kan werken.
Je merkt terecht op, een houtverbranding is nooit 100% zuiver. Ik weet niet wie dat riskeert zulke kachels gewoon in de ruimte laten branden, maar dat is ontoelaatbaar.
Wat de prijzen van pellets betreft, dat heeft niets met monopoliepositie te maken, maar met een tijdelijke schaarste. Pipo's als Electrabel kopen alles op wat brandt voor hun zogenaamde groene stroom die ze in Les Awirs maken. En dat drijft de prijs omhoog. En de lange winter heeft ook bij onze oosterburen gezorgd voor schaarste, grotere vraag, en geen of nauwelijks mogelijkheid tot productie. En dat leidt onvermijdelijk tot misbruiken van individuen die kiezen voor het makkelijke geld. Ik herinner me nog de dioxinecrisis, in elke supermarkt waren plots bio-eieren te koop. Zijn die kippen uit sympatie met z'n allen meer eieren gaan leggen?

Stefan

Niet elk toestel met geforceerde afvoer kan zonder schouw. Sommige merken van gastoestellen bieden beide aan, maar soms zijn er verschillen in die ketels. Alles hangt er vanaf of het toestel al dan niet schouwtrek nodig heeft, of zelfs met tegendruk veilig kan werken.

afbeelding van eric-15
26/03/2006 - 17:52

Een bijkomend nadeel van de simpele muurdoorvoer is het mogelijk binnendringen van rook in de woonruimte in het geval van een stroompanne.
Bij een "echte" schoorsteen heb je dit probleem niet door de natuurlijke trek. Ik heb dit experiment reeds gedaan met mijn pelletkachel op volle vermogen en krijg geen zuchtje rook in huis...

afbeelding van digitaloverdose
27/03/2006 - 13:11

'Dit blijkt onder andere ook door het feit dat een pelletsfabrikant onlangs zijn prijzen in één keer met ca. 30% de hoogte heeft injaagt. Zogezegd omdat de grondstoffenprijs enorm gestegen is. Ik dacht dat de grondstof houtafval was?'

En dit is dus de reden waarom ik een houtkachel ga nemen: ik kan zelf voor m'n hout zorgen zonder van een of ander firma afhankelijk te moeten zijn. En hout vindt ge altijd wel als ge wilt. Een stom paletje volstaat al zeker om het nen avond lekker warm te hebben.

afbeelding van koen-62
27/03/2006 - 19:05

eric,

Als er de ketel in geval van een stroompanne zou blijven branden dat zou ik toch redelijk straf vinden. De brandstofaanvoer is met elektriciteit dus lang zal het niet branden. Al zou ik denken dat ze in de sturing daarmee wel rekening mee houden.

groeten,

afbeelding van koen-62
27/03/2006 - 19:05

eric,

Als er de ketel in geval van een stroompanne zou blijven branden dat zou ik toch redelijk straf vinden. De brandstofaanvoer is met elektriciteit dus lang zal het niet branden. Al zou ik denken dat ze in de sturing daarmee wel rekening mee houden.

groeten,

afbeelding van eric-15
27/03/2006 - 23:02

In geval van een stroompanne zullen er uiteraard geen pellets meer aangevoerd worden, maar wat er op dat moment nog aanwezig is in het verbrandingsschaaltje is voldoende om je huiskamer in de rook te zetten.
Sommige fabrikanten plaatsen inderdaad een vliegwiel op de ventilator om de rook zo lang mogelijk te evacueren maar er gaat toch niets boven een schoorsteen met goede trek...

afbeelding van Hans Delannoye
27/03/2006 - 23:04

DO

Ik wil die prijsstijging wel even relativeren. Want de betreffende leverancier was ook merkelijk goedkoper dan z'n collega's. En het "houtafval" is echt wel merkelijk duurder geworden.

Hans

afbeelding van chris en daisy
27/11/2006 - 17:11

Hoi allen,

Zeer recent hebben wij beslist een pelletkachel aan te schaffen als verwarming voor onze veranda (al hopen we stiekem dat we zo ook een groot deel van onze living kunnen verwarmen). We hebben een rika rio aangeschaft maar nu zit ik met onduidelijkheden betreffende de luchtafvoer/schouw.
Ik denk dat dit type van kachel een geforceerde luchtafvoer heeft (if not, correct me). We hebben 2 mogelijkheden voor de schouw. Enerzijds recht omhoog (maar dan moeten we door de welfsels en het dak wat nogal veel werk is). Anderzijds met wat bochten van 90 ° werken (3 bochten op een totale lengte van 3 tot 3,5 meter). Kan dit ? Ik zou zowieso wel werken met een geisoleerde buis. Krijg ik zo genoeg rookafvoer ? Moet ik schrik hebben van condensatie in de buis ?
Kan iemand ons hierin helpen

Grtz
Chris en daisy

afbeelding van Hans Delannoye
28/11/2006 - 17:36

Chris en Daisy

Kan jou leverancier van de kachel niet helpen? Hij is de aangewezen persoon.

Hans

afbeelding van Architect Christophe Debrabander
29/01/2007 - 10:30

in principe zijn de meeste pelletkachels een gesloten toestel met geforceerde afvoer, dus TECHNISCH gezien is er GEEN schouw nodig.

MAAR omdat hout verbranden toch roet geeft en dergelijke is het wel aangewezen om je rook te begeleiden (met een schouw) tot buiten een zone waar die roet esthetische schade zou kunnen veroorzaken. wij hebben dus toch een schouwbuis geplaatst tot boven de dakgoot zodat onze crepi niet zwart zou worden.

met pellets van bioflam hadden wij al goede ervaringen (en die zijn nog betaalbaar), ik heb al pellets getest van hogramix, bioflam, wonterspan, energypellets.nl en ecoenergy.be en ze hebben allemaal een andere prijs/kwaliteitsverhouding...
ik moet nu wel eerlijk zeggen dat wij met de pellets van bioflam goede resultaten hadden (werden volledig opgebrand) alleen zit er wat houtstof in de zakken zodat het bij het uitgieten wat stof geeft. maar ze hebben voorlopig wel de beste verbranding gegeven in onze kachel.

groeten,
christophe

afbeelding van b525
29/01/2007 - 09:50

Hallo allen; je hebt wèl degelijk een schouw nodig bij pellet-kachels, ik heb het geprobeerd zonder (met een doorvoer) en dat werkt niet goed. Je krijgt gèèn goede verbranding en je kachel wordt zwart vanbinnen met roet en je verbrandingspot kruipt dicht met onverbrande resten met het gevolg dat je na een nachtje stoken de pot dicht zit en de pellets over de pot heenrollen zonder te verbranden. Ik heb nu een enkelwandige buis als afvoer geplaatst en het probleem is voor 80 % opgelost. Nu ga ik het nog eens met een ander soort pellets proberen om mischien nog beter resultaten te krijgen, nu gebruik ik pellets van Bio-Flam in Dessel en nu ga ik Pellets proberen van Plospan(NL) zèèr zuiver in een papieren zak, 4 euro voor 15 kg; www.Plospan.com.

afbeelding van deruyck
27/08/2009 - 19:30

Hallo,

na al die jaren wat is jou arvaring met de horizontale rookafvoergassen nu?  Roetvorming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.