Pelletketel of warmtepomp | Ecobouwers.be

U bent hier

Pelletketel of warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van finkje
23/03/2014 - 20:56

Dag allemaal,
Wij staan momenteel voor de keuze van verwarmingsketel voor onze nieuwbouwwoning. Aangezien er geen gas in de straat ligt, en de eerst komende jaren ook niet gelegd zal worden valt dat al af. Mazout willen we niet (bij ouders eens gemorst tijdens levering, en nu, enkele jaren later stinkt het huis nog regelmatig naar mazout), dus dan rest er nog een warmtepomp of een ketel op pellets.
Als warmtepomp hadden we een offerte gekregen voor een Vaillant VWS 81 met een vermogen van 7,8kW en een boiler geoSTOR VIH RW 300 liter.
Voor PV zonnecellen hebben we nu geen budget meer, maar willen we over enkele jaren wel plaatsen.

Aan de andere kant is de pelletketel van Okofen: Pellematic smart 8kW. Deze heeft een klein buffervat geïntegreerd met een friswater warmtewisselaar voor sanitair warm water en dus geen externe boiler nodig.

We hadden zelf altijd gedacht de pelletketel te nemen en ons daarmee nog niet verdiept in de warmtepompen, maar de verkoper probeert ons nu te overtuigen van de warmtepomp.
Wat zijn volgens jullie voor-/nadelen van beide systemen?

40 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
24/03/2014 - 08:39

Hallo finkje,

Je zet er geen prijzen bij; dat maakt de keuze voor een lezer misschien moeilijker.
Je praat nog over vermogens van een 7kw; op zich nog steeds vrij veel voor een nieuwbouw. Of is het een grote woning? Kan je de warmtevraag nog laten zakken?

Maak eens hier voor jezelf het lijstje van wat je zelf ziet als voor en nadelen. Dat geeft ook duidelijk weer wat je zelf belangrijk vind aan je verwarmingssysteem.

Walter

afbeelding van Roel P.
24/03/2014 - 10:24

Beste Finkje,

de mogelijkheid van een (tijdelijke) gastank bekeken?

 

Mbt de morsing bij je ouders: zeker dat het van de morsing is en er niet een lek is? Deze morsing aangegeven aan de verzekering, want als er gesaneerd moet worden ... .

afbeelding van finkje
24/03/2014 - 11:37

Het gaat inderdaad over een grote woning (+- 220 meter + volledig onderkelderd). Er steekt 20cm isolatie in de muren en soortgelijk in het dak + hebben ook de zoldervloer nog geïsoleerd. Kelder is mee geïsoleerd. Huis is overigens al quasi af, dus meer isoleren is geen optie meer :-)

Er is trouwens vloerverwarming voorzien over het gehele huis.

Installatie van de pelletketel zou neerkomen op €20.000 incl BWT voor pelletketel, installatie en opstart en de schouw (van kelder tot zolder).
Warmtepomp zou neerkomen op €15000 incl BTW + kosten van de grondwerken (schatten we rond de €2000).

Voor zonnecellen is er voorlopig geen budget, maar dat zou neerkomen op een €6000 à 7000.

Warmtepomp + zonnecellen is dus de duurste oplossing, maar lijkt ons op termijn wel de goedkoopste.

afbeelding van walter-8
24/03/2014 - 12:53

Merk op dat je de pv installatie los moet zien van je warmtepomp. Je kan die immers ook plaatsen in combinatie met de pelletkachel.
Een gemiddelde woning heeft maar genoeg plaats voor een opp aan pv panelen te leggen die het gewone elektrische verbruik dekken. Er blijft dan niets over voor de warmtepomp.
Walter

afbeelding van Costaccountant
05/05/2014 - 00:59

 

"Merk op dat je de pv installatie los moet zien van je warmtepomp. Je kan die immers ook plaatsen in combinatie met de pelletkachel."
 
Sinds wanneer zou een mens PV "los moeten zien" van een warmtepomp ? 
 
 1. Als je PV plaatst in combinatie met een pelletketel die instaat voor verwarming en SWW, dan kunnen PV panelen uiteraard slechts de huishoudstroom compenseren. In combinatie met een warmtepomp kunnen PV panelen daarbovenop ook instaan voor SWW én verwarming (integraal door compensatie én gedeeltelijk door rechtstreeks verbruik).
 2. Dat geldt net zozeer voor de 'gemiddelde' woning. Het klassieke 35° zadeldak van een nieuwbouw rijwoning met 6m gevelbreedte en 9m bouwdiepte, levert 6120kWh per jaar (2 x 18 panelen van 250Wp). En dat ONGEACHT de oriëntatie van die 'gemiddelde' woning ! Met een dakvlakvenster ('Velux') in elke dakhelft, wordt dat 340kWh per jaar minder. 
 3. Met 3000kWh huishoudstroom per jaar, blijft er met 2 dakvlakvensters dus nog 2780kWh over. Te verhogen met de gratis Vlaamse stroom en te vermenigvuldigen met de COP van de warmtepomp. Dat lijkt me ruim voldoende voor SWW én verwarming van die 'gemiddelde' woning. Ook met een L/W warmtepomp. Dat hoeft zelfs géén PH te zijn, een LEW zal ruimschoots volstaan.
 
Tenzij je een ketel- of verbrandingsfundamentalist bent, zie ik dan ook géén enkele reden waarom je PV "los moet zien" van een warmtepomp. Wel integendeel: Het opslaan van PV-energie in warmte voor verwarming en SWW is immers ECOLOGISCHER én ECONOMISCHER dan het opslaan in een resem batterijen ! En op onze eco-no-logische transitieroute is er slechts één vraag van belang: welke is de (groene) reststroom die je nog nodig hebt ? Hoe lager, hoe beter...
 
afbeelding van Ingir
26/03/2014 - 11:53

Bedoel je dat je 440m² verwarmde oppervlakte hebt, dat die 440m² geheel voorzien is van vloerverwarming en dat de installatieprijs exclusief vloerverwarming is?

afbeelding van finkje
26/03/2014 - 11:58

Neen, neen, 240 vierkante meter is de bewoonbare oppervlakte van ons huis, voorzien van vvw.
Installatieprijs is exclusief vloerverwarming, die trouwens al gelegd en ingechaped is.

afbeelding van finkje
24/03/2014 - 11:40

We hebben de gasmaatschappij gecontacteerd, maar de eerstkomende 5 jaar komt er al zeker geen gas in onze straat. Vandaar dat een gastank zeker afvalt.

Stookolie in een bovengrond vat in de kelder zou qua installatie de goedkoopste oplossing zijn, maar lijkt ons op lange termijn geen verstandige keuze.

afbeelding van Roel P.
24/03/2014 - 17:35

Beste Finkje, je kan perfect een gastank in je tuin plaatsen als er geen gas in de straat ligt. Deze optie wordt vaak genomen door mensen die op gas willen verwarmen, doch die dit op dat moment niet kunnen omdat er geen gas in de straat ligt. Als er een gasaansluiting komt wordt de gastank verwijderd en sluit je gewoon aan op het netwerk in de straat.

afbeelding van stefan-14
27/03/2014 - 16:37

gastank is een mooie maar helaas ook dure keuze, propaan is duur

 

wel stom om de pelletkachel in de kleder te zetten, je schouw kost dan enorm veel geld

 

wat moeten we ons voorstellen bij "grondwerken voor WP" toch geen horizontaal captatienet?, en voor 2.000 € zal je geen boringen hebben

als je toch voor een WP wil gaan, neem dan zeker een bodem-water-systeem aan de bronzijde !, lucht/lucht systemen hebben een veel lager rendement (in de winter)

 

afbeelding van finkje
27/03/2014 - 21:52

Grondwerken komen inderdaad goedkoper uit (rond de €1000 met de sleuven voor de nutsleidingen incl). Horizontaal captatienet. Grond-waterwarmtepomp. Buizen op 2m diep in een sleuf van 90m lang waarin 4 kringen komen.

afbeelding van finkje
24/03/2014 - 13:25

Als ik juist geteld heb, kunnen we max. 65 vierkante meter aan zonnecellen leggen. Hellingshoek van het dak is 45 graden en oriëntatie Z-O. Denk ook niet dat er schaduw van bomen op ons dak valt. Lijkt me wel ok te zijn om een mooie opbrengst te hebben.
Maar we gaan sowieso nog even afwachten met zonnecellen om de zien hoe de kostprijs en regelgeving hieromtrent evolueert.

En inderdaad, op de pelletketel kunnen ook zonnecellen gekoppeld worden.

Maar bij een warmtepomp lijkt het ons wel zo te zijn dat je de verbruikskosten naar €0 kan terugdringen dmv zonnecellen en bij de pelletketel hebben we sowieso nog altijd pellets nodig voor de vvw.

afbeelding van davydd
24/03/2014 - 17:32

Zo klein vind ik het buffervat van die smart niet. Deze is 600l en daar kom je toch wel al een eindje ver mee...

Wijzelf hebben zo'n 1,5jaar terug een smart ketel laten plaatsen.

Waarom een pelletketel en geen warmtepomp... Puur economisch gezien was een warmtepomp mogelijks een betere keus geweest (ik denk daar bij maar aan E-peil gewijs), terwijl ik van overtuiging ben dat ecologisch gezien de (condenserende) pelletketel  minstens evenwaardig is: De pelletketel maakt van 1 eenheid energie in de pellets, 1 eenheid warmte die ik ter plekke gebruik.

De electriciteitsleveranciers maken van 1 eenheid energie bvb ook van pellets, groene electriciteit waarbij een groot deel van die initiële energie verloren gaat onder de vorm van warmte. Bij transport van electriciteit gaat opnieuw een aanzienlijk deel energie verloren, zodat uit jou stopcontact nog zo'n 30-40% van de initiële energie van de pellets overblijft. Daarna ga je met een warmtepomp dat verlies terug "omhoog gaan krikken", om dan in het beste geval op iets meer dan 1 eenheid warmte uit te komen die je kunt gaan gebruiken... 

 

Hetgeen me vooral ook stoort aan de warmtepomp is dat het nog steeds elektrisch verwarmen is, ok, met een veel beter rendement dan zuiver elektrisch, maar toch, en dat er toch vaak gegoocheld wordt met de verbruikscijfers van de warmtepompen (een beetje zoals de brandstofverbruikcijfers bij de wagens...) .

Maarja, ik heb dan ook een pelletketel gekocht :-)

 

afbeelding van yannik
26/03/2014 - 12:03

 

Een WP :

Kan mogelijks 'passief' koelen via de vloerverwarming.
Vraagt zo goed als geen onderhoud.
Hoeft geen opvolging van de voorraad brandstof.

Is gevoeliger aan ontwerpfouten en dimensionering.
Vraagt lage temperaturen, overal vvw dus.
Bij plaatsing en in geval van probleem is kennis van zaken vereist, minder intuitief.
Elektrisch en altijd en overal 100% groene stroom is nog niet voor direct.

 

Pellets :

Brandstof 'van bij ons', steun aan +/- lokale economie.
Minder gevoelig aan ontwerpfouten, kennis van zaken is meer voorhande bij meerdere plaatsers.
Intuitiever voor chaufagisten.

Vraagt meer onderhoud en 'stock beheer'.
Toch nog een aandeel fijn stof en andere in de directe omgeving.

 

LPG, tankgas is duur maar de installatie dan weer minder.

 

Als koeling geen argument is zal het eerder op buikgevoel moeten beslist worden.

 

 

afbeelding van ruben-6
26/03/2014 - 13:13

Al gedacht over een combinatie met zonneboiler met verwarmingsondersteuning aangesloten op buffervat met pellet warmtepomp, houtkachel of andere verwarmingsbron? Heb ook ongeveer 7kW nodig en sinds begin maart staat gasketel al af en dit is tot en met oktober. Bovendien is in winter ook het SWW gratis, uiteraard afhankelijk van # personen en oppervlakte van de zonneboiler. 

afbeelding van Ingir
26/03/2014 - 15:50

Voordeel van warmtepomp is dat je altijd voldoende beschikking over stroom hebt (normaal gesproken) en je hebt er ook geen omkijken naar, terwijl met een pelletkachel de pellets aangevoerd en opgeslagen moeten worden, de kachel moet regelmatig (bijna dagelijks) gevuld worden en de asla moet regelmatig geleegd worden.

 

Verder denk ik dat je een veel te zware warmtepomp/pelletkachel aangesmeerd krijgt. Een moderne en goed geisoleerde woning zal hooguit zo'n 30 kWh/m² warmteverlies hebben, in jouw geval (240m²) zou dan een vermogen van zo'n 4-5 kW nodig zijn. Prijskaartje ligt ook erg hoog met een totale installatiekost van zo'n 25K inclusief vloerverwarming...

 

 

afbeelding van finkje
26/03/2014 - 19:41

Ja, ik moet zeggen dat de verkoper ook wel dacht dat we zouden toekomen met een warmtepomp voor 5kW, maar dat het misschien nipt zou zijn als het echt heel koud was.

afbeelding van Ingir
26/03/2014 - 22:55

Bij een warmtepomp zou ik het niet bezwaarlijk vinden als die nipt gedimensioneerd wordt, desnoods zet je op dagen met extreme kou een elektrisch kacheltje erbij. Met voldoende inertie van de vloerverwarming (betonkernactivering!) overbrug je die koude nacht ook wel zonder bijverwarming.

 

De 81/2 kost zo'n € 7.150 inclusief BTW (alleen de warmtepomp) en voor de volgens mij meer passende 61/2 € 5.650... van het verschil kan een gasketel aangeschaft worden.

afbeelding van yannik
26/03/2014 - 20:30

Ik zie hier regelmatig opmerkingen dat de vermogens te groot zijn.

Toch mee oppassen.

Bij ons is er +/- 200m^2, komt er 30 cm tegen de muur, 42 cm in het dak, 25 cm in de vloer, ramen met Uw < 0.85W/m^2K, balansventilatie met warmterecuperatie en een veronderstelling van een uiteindelijke luchtdichtheid van minder als 1 vol/h.

Berekende warmtevraag door studiebureau: 5.4kW!

afbeelding van walter-8
26/03/2014 - 21:17

Yannik,

er zijn nog andere studiebureaus die wel juist rekenen??  Maar misschien beter een eigen vraagstaart starten als je hier op wil doorgaan....

Walter

afbeelding van yannik
26/03/2014 - 22:10

Walter, kunt ge uw reactie verduidelijken?

Ik zal de mijne verduidelijken.

De warmtevraag in mijn reactie is er een die berekend is door een studiebureau en ik vertrouw daar (nog) wel op. Ik lees regelmatig reacties over een te hoog ingeschatte warmtevraag maar die komt dan wel uit een losse pols. De luchtdichtheid en of er al dan niet balansventilatie aanwezig is met warmterecuperatie spelen een aanzienlijke rol en die losse pols kan er dus al eens naast zitten.

Nu is het wel van belang voor een WP (meer als voor de betrokken pelletketel) om de vraag zeker niet te hoog in te schatten.

 

Moet ik uit uw reactie begrijpen dat ge twijfelt aan het studiebureau of aan hun resultaten?

afbeelding van De Guido
26/03/2014 - 22:11

Dat vermogen van die wp valt wel fameus terug bij -20 °C he...

Goed opletten hoe ze COP ( en dus vermogen) hebben berekend. Veelal is dit bij 2°C buitentemp en aanvoertemp 35°C...

 

 

afbeelding van Ingir
26/03/2014 - 22:40

Een Vailliant GeoTherm op buitenlucht... zal vast wel mogelijk zijn maar ik denk niet dat TS 15K ophoest voor een L/W-warmtepomp.

afbeelding van Pieterjajan
27/03/2014 - 15:59

Dag finkje,

Voor een nieuwbouwwoning met vloerverwarming is de enige logische (lees: milieuvriendelijke, energiezuinige) optie de warmtepomp. Een goede dimensionering en installatie zijn belangrijke voorwaarden, maar een goede installateur weet daar wel raad mee!

Voordelen zijn:

 • Voor 1kWh elektriciteitsverbruik verkrijg je al gauw 4kWh aan thermische energie (warmte): is het meest efficiente verwarmingssysteem op de markt. Pellets, gas, olie en directe elektrische verwarming komen niet in de buurt.
 • Bijgevolg daalt je energierekening zeer significant: heel lage verbruikskosten.
 • Aangezien jullie op termijn voor zonnepanelen willen gaan, maakt dit de warmtepomp nog milieuvriendelijker en kan je woning bijgevolg energieneutraal zijn. Als dat niet om mee uit te pakken is? :-)
 • Door constante verwarming op lage temperatuur via vloerverwarming heb je een heel aangenaam comfort en kunnen jullie allen blootsvoets in huis rondlopen: ook zeer aangenaam voor eventuele kinderen.
 • In de zomer kan je genieten van passieve koeling. Daarenboven kan je eenvoudigweg nog een (goedkoper) lucht-toestel aan je warmtepomp koppelen indien je in een specifieke ruimte nog meer koeling wil (bijvoorbeeld studeerkamer)
 • En uiteraard kan je je warmtepomp ook warm water laten maken - buffervatgrootte naar keuze: tevens heel efficient.
 • Sommige warmtepompen kunnen ook reeds "slim" communiceren met het elektriciteitsnet waardoor het zou mogelijk zijn om de warmtepomp enkel te laten "draaien" wanneer de elektriciteitsprijzen het laagst zijn. Dit is al zo in bijv. Zweden (Nordpool)

In vergelijking met de pelletketel:

 • Je hoeft het aantal pellets niet in de gaten te houden
 • Pellets komen niet zomaar van "naast de deur", maar leggen vaak een grote afstand af > niet milieuvriendelijk
 • De pelletkachel is verre van zo efficient en voorziet geen koeling

In vergelijking met gas en olie:

 • Hiervoor dien ik de redenen niet op te sommen: het is vervuilend, de verbruikskosten liggen hoger, geen koeling, eventuele geur (zoals je zelf zei)... Kijk maar es op www.liveheatpump.be

En ja, wij hebben thuis ook een lucht-water warmtepomp laten installeren op vloerverwarming en bij deze spreek ik uit ervaring. Ik ben geen warmtepompverkoper, noch -installateur :-)

 

Veel succes!!!

afbeelding van Ingir
27/03/2014 - 21:58

Er zijn ook nadelen aan een warmtepomp:

- verbruikt elektrische stroom die doorgaans met 40% rendement gemaakt wordt uit fossiele brandstoffen (hoge CO2-emissie)

- 1 kWh elektrische stroom is veel duurder dan 1 kWh uit gas/pellets/mazout, de energierekening wordt daardoor nauwelijks lager

- de investeringskosten voor warmtepompen zijn fors hoger dan conventionele opwekkingsapparaten, de meerkost wordt niet terugverdiend door lagere stookkosten

- elektrische stroom uit het net is in België niet altijd betrouwbaar

- comfortabele vloerverwarming is geen specifiek voordeel van warmtepompen

- koelingsbehoefte van woningen is relatief laag in vergelijking tot de verwarmingsbehoefte waardoor het voordeel van passieve koeling beperkt is

- een warmtepomp is minder geschikt voor het produceren van sanitair warm water omdat dan hogere temperaturen gehaald moeten worden en het rendement lager wordt, een warmtepomp draait vooral zuinig als cv-water verwarmd wordt tot zo'n 25°C

- warmtepompen draaien het beste constant met een zo laag mogelijk vermogen, er is dan ook geen voordeel tijdens daluren

- de meeste warmtepompen zijn gevuld met milieubelastende koelmiddelen die vaak door lekkage verloren gaan

- je krijgt geen nulenergiewoning door voldoende zonnepanelen te nemen die zowel je huishoudelijke stroomverbruik en het stroomverbruik voor ruimteverwarming en SWW afdekken, je gaat dan voorbij aan de eerste stap van de Trias Energetica.

 

Daarom zijn warmtepompen alleen aan te bevelen als geen gasaansluiting aanwezig is, de woning (zeer) goed geïsoleerd is (K30 en lager), voorzien is van vloerverwarming en het SWW liefst in combinatie met een zonneboiler wordt verwarmd.

afbeelding van Pieterjajan
28/03/2014 - 09:35

Beste Ingir,

Ik weet niet vanuit welke bedrijfstak u stamt, maar die bovenvernoemde punten stemmen helemaal niet overeen met de werkelijkheid en de mening van heel velen (ik weet: het is niet omdat de meerderheid iets meent dat het daarom juist is, maar tcoh).

 • De factor om elektriciteit te maken verbetert constant (is volgens officiele data nu 45,2%), dit mede door meer en meer inbreng van hernieuwbare energie. Daarenboven zijn gas en olie fossiele brandstoffen en die veroorzaken een pak meer CO2-emissies dan de weinige elektriciteit die WP gebruiken. Ik kan u naar een studie verwijzen.
 • Ik ga niet ontkennen dat de elektriciteitsprijzen hoog zijn in Belgie. Met de btw-verlaging naar 6% worden die echter gedrukt en er zou in de toekomst misschien  - zoals ook in andere landen - een reductie op het tarief kunnen komen voor elektriciteit die door WP wordt gebruikt.
 • Hoeveel black-outs heb je per jaar? Dit is wel erg ver gezocht! Ben jij dan liever afhankelijk van de gas- en olieprijzen op internationaal niveau waarvan we zo afhankelijk zijn?
 • Comfortabele vloerverwarming is weldegelijk een voordeel gecreeerd door WP, doordat die namelijk het beste (en efficientst) draaien op lage temperatuur, ideaal dus voor vloerverwarming. Vraag dit aan alle vakmensen en die zullen dat bevestigen!
 • Koelingsbehoefte kan misschien laag zijn, doch WP bieden de mogelijkheid en het comfort wanneer het nodig is. Dus wat daar een nadeel aan is, begrijp ik niet.
 • Een warmtepomp is heel erg geschikt voor het produceren van sanitair warm water: als je eens naar de "coefficient of performance" (COP) kijkt van WP met een buffervat voor dit, zal je zien dat die heel hoog zijn! Ik weet daarbij wel dat een goede afstelling nodig is.
 • Ivm daluren: non-argument me dunkt.
 • Jij gaat er direct vanuit dat die koelmiddelen lekken, wat uiteraard niet zo. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat toestellen met "permanent hermetisch afgesloten" koelmiddelsysteem. Bovendien, de koelmiddelen die gebruikt worden, worden steeds milieuvriendelijker en dat zal ook zo blijven (Europa kijkt streng toe en uiteindelijk zullen enkel nog natuurlijke koelmiddelen zoals CO2) gebruikt mogen worden.
 • Dat mag misschien zo zijn, maar door groene (eigen opgewekte) stroom aan elektrische warmtepompen te koppelen ga je echt naar een minimaal energieverbruik gaan.

Ik ben blij dat u in uw conclusie toch vloerverwarming aanhaalt, dat bewijst mijn gelijk :-) De andere elementen in uw zin kunnen alleen maar doen vermoeden dat u heel erg conventioneel ingesteld bent.

Mvg

afbeelding van Ingir
28/03/2014 - 14:12

Zoals jij de voordelen opnoemt heb ik de nadelen benadrukt, de werkelijkheid zal wel ergens in het midden liggen. Belangrijkste conclusie is in ieder geval dat warmtepompen naast voordelen ook nadelen hebben. Alleen de voordelen opnoemen ruikt naar eigen belang...

afbeelding van Pieterjajan
28/03/2014 - 15:38

Ik erken dat er ook nadelen aan warmtepompen zijn, zoals aan bijna elke technologie. Ik heb er ook geen problemen mee dat ze worden opgenoemd, maar heel wat van de aangehaalde argumenten bevatten gewoon verkeerde informatie of worden onterecht uitvergroot, vandaar mijn tegenreactie.

Wees gerust, helemaal geen eigenbelang hier. Gewoon overtuigd van de technologie :-)

Prettig weekend!

Mvg

afbeelding van Ingir
28/03/2014 - 17:04

Mijn argumenten bevatten geen verkeerde informatie, daarmee suggereer je dat mijn argumenten niet valide zijn. Als dat werkelijk zo was zou ik die nadelen niet noemen. Feit blijft dat warmtepompen te weinig besparen om de enorme investeringskost binnen de levensduur terug te verdienen. Niet rendabel dus.

 

Ik weet overigens wel een manier om een warmtepomp rendabel te maken maar dat valt buiten dit onderwerp.

afbeelding van Yannick Willox
28/03/2014 - 17:47

Het probleem blijft dat elektriciteit voor verwarming te duur is in België. Maar zoals zoveel aangehaald op dit forum, er is een verschil tussen economisch rendabel en ecologisch rendabel. Het zijn nu net de grootste voorstanders hiervan die die argument soms tégen de WP gebruiken.

Begrijpe wie begrijpe kan.

Een eenvoudig berekening toont aan, rekening houdend met een huidig (gemiddeld) rendement van de elektriciteits opwekking/evering van 45% (zoals hierboven aangehaald) het VEEL interessanter is met een degelijke (werkelijke jaar COP>=3 - wat niet eens overdreven hoog is) WP te verwarmen en WW te produceren dan met pelletketel. Als je die pellets plaatselijk stookt heb je a. geen controle over het nazicht en rendement b. geen controle over de werkelijke uitstoot c. meer decentraal transport van de brandstof.

Als je die pellets in een moderne elektriciteitscentrale stookt heb je 35% meer warmteopbrengst (MINIMUM) met een WP met COP=3. Met een correct gedimensioneerd, geinstalleerde en gebruikte WP met jaarCOP=4 wordt dit een meerprestatie van 80%.

Dat betekent - in het slechtste geval - bijna de helft minder fijn stof en co2 uitstoot dan thuisstook ! Ik ga er dan nog niet van uit de controle, regeling ed. van een moderne centrale iets efficienter moet zijn en properder dan 100.000 pelletketels bij elkaar...

Dus het kan ondertussen zeker gesteld worden dat een WP vanuit ECOLOGISCH oogpunt zeker veruit de beste oplossing is.

Vandaar dat de overheid deze technologie ondersteunt (zij het te weinig ?) vanaf een werkelijke COP >3 (of is het al meer tegenwoordig ?).

Een WP aanvullen met zonneboiler is trouwens onzin, want net wanneer die rendeert haalt die warmtepomp enorm hoge COP, zelfs voor warmwater productie (toch met een doorstroom buffervat met warmtewisselaar)

Als PV nog goedkoper wordt, 6% voor elektriciteit een werkelijkheid is en de Russen hun gaskraan toedraaien (Belgie heeft geen Russisch gas, maar de prijzen zullen toch gekoppeld zijn...) dan kunnen we nog eens kijken wat het economische optimum zal zijn ...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.