Pelletkachels met verbrandingslucht van buiten ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Pelletkachels met verbrandingslucht van buiten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tiele-1
22/05/2006 - 11:37

Ik zou graag mijn huis (L-woning) verwarmen met 2 pelletkachels én een inbouwcassette op hout. De hogere prijs van pellets in zakjes los ik op door met een veevoedersilo waar ik emmers pellets met vul.

Nu ben ik gaan informeren naar de pelletkachels maar een kachel van Rika of Edilkamin gebruikt verbrandingslucht van binnen. De kachels van Calimax gebruiken dan weer lucht van buiten.

Vanwege hogere winstmarge wellicht raad de leverancier me de kachels van Rika / Edilkamin aan, en de edilkamin licht inderdaad een pak lager. Ter vergelijking: Edilkamin Marea (8,5kW) € 2470,86, Calimax Solida (7kW) € 3.431,00.

Om het probleem met de Edilkamin op te lossen dat hij lucht van binnen verbrand stelt de leverancier de oplossing voor om de balansventilatie in onbalans te laten draaien met een bewakingssysteem via druksensoren in de schouw, toe- en afvoer van de balansventilatie. De meerprijs hiervoor zou zo'n € 900 zijn waarmee je dus aan de prijs van een calimax zit.

Reden genoeg om Rika en Edilkamin helemaal af te schrijven of is die oplossing nog zo dom niet ?

14 Reacties

Reacties

afbeelding van leo-6
22/05/2006 - 12:28
leo

Goeie raad, safety first!!

Als die sensoren haperen of vuil zijn en je krijgt terugslag, ben je verder van huis.

En zoals je zelf zegt komen de toestellen dan in elkaars prijsgebied.

Ik zou de calimax nemen indien je buitenlucht wilt.

Mvg
Leo

afbeelding van ahardeman
23/05/2006 - 20:06

Wodtke werkt ook met buitenlucht en destijds (1 jr geleden) vertelde RIKA dat ze dat ook konden binnen enkele maanden?????)

de wamsler inga werkt ook met buitenlucht (ca 4000 euro)

de extraflame werkt ook met een externe toevoer (vanaf 2500 euro?)

http://www.extraflame-pelletoefen.de/pelletofen.htm

Maar ik weet niet of al dat moois in belgie te krijgen is?

Arnodl

afbeelding van eric-15
23/05/2006 - 20:14

Ik heb een rika en die betrekt ook zijn verbrandingslucht van buiten. Niettegenstaande dat is deze kachel niet volledig luchtdicht omdat er een kleine spleet is tussen het glas en de deur om roetafzetting te voorkomen op het glas. Ik vermoed dat dit misschien het verschil is met Calimax (en Wodtke) waar waarschijnlijk wel een hermetische dichting aanwezig is.
Het beetje lucht dat bij Rika op die manier aangezogen wordt is verwaarloosbaar in een normaal ;-) huis maar met balansventilatie kan dit misschien wel een probleem geven...

afbeelding van Hans Delannoye
23/05/2006 - 23:54

Eric

Alle pelletskachels gebruiken bij mijn weten wat lucht uit de ruimte waar deze opgesteld staat, of dat nu Wodtke, Rika, Calimax (zeker), Compello (ook), SHT, of wat dan ook is. Zonder dit beetje lucht zouden de ramen direct zwart worden. Maar misschien heeft er al iemand een oplossing gevonden, de techniek evolueert snel. En, dat geeft geen probleem bij mechanische ventilatie.

Tiele

Zeker niet doen, een balansventilatie in onbalans laten draaien?? En dan liefst nog een zeer duur toestel met een zeer hoog rendement. Daardoor ga je je rendement drastisch verlagen. Ik vind dat een onverantwoorde keuze, kan je net zo goed wat spleten in je woning laten. Dan beter verse buitenlucht vlakbij het toestel toevoeren. Wat de Calimax betreft, ik heb daar te veel problemen mee gehad, ik zou deze niet aanraden.

Hans

afbeelding van tiele-1
24/05/2006 - 00:00

Bedankt voor de reacties. De 'lucht van binnen' bleek inderdaad via het spleetje boven het ruitje te zijn.

De kachels zijn dus alvast géén optie meer om te dienen als verwarming.

Ik versta echter nog steeds niet waarom men niet zomaar de lucht van buiten langs het ruitje kan laten passeren ! Waarom moet dat percé lucht van binnen zijn dat hier passeert ?

afbeelding van Hans Delannoye
24/05/2006 - 06:54

Tiele

" De kachels zijn dus alvast géén optie meer om te dienen als verwarming. "
Er is geen enkel huis zo dicht dat je daar problemen mee krijgt, op voorwaarde dat je de diameters van de luchtaanvoer respecteert.

" Ik versta echter nog steeds niet waarom men niet zomaar de lucht van buiten langs het ruitje kan laten passeren ! "
Omdat dat niet echt nodig is en de kachels veel duurder zouden worden. Je kan de zuurstof niet door de vuurhaard naar het ruitje leiden (deze zou direct oxideren), volgens mij zou je een volledig afgesloten kanaal in de kachel maken.

Hans

afbeelding van ahardeman
24/05/2006 - 21:16

tiele,

even off topic misschien, maar waarom neem je niet 1 pelletkachel ipv 2 en dan met wateraansluiting en dan een paar radiatoren eraan koppelen?

ik denk qua investering hetzelfde en je kunt gelijk je badkamer en evt slapkamers aansluiten. Ook heb je maar 1 rookgaskanaal nodig en 1 luchttoevoer dus 2 koudebruggen minder?

Mvg Arnold

afbeelding van tiele-1
24/05/2006 - 22:34

Ik vind de prijs van zo'n hydro kachel enorm duur (€7000) ! De aankoop van beide kachels kan verspreid worden, dus dat komt een pak minder hard aan.

afbeelding van Hans Delannoye
24/05/2006 - 23:44

Tiele

" Ik vind de prijs van zo'n hydro kachel enorm duur (€7000) ! "
Ik weet niet welk merk jij bedoeld, maar dat is een stevige prijs. Maar je vindt degelijke pelletskachels met waterWW voor minder dan 5000 euro. Ik ben het met je eens dat dat nog altijd een flinke som is, maar gezien de voordelen zou ik dat toch eens overwegen, want er staan toch ook een aantal minderwerken tegenover.

Hans

afbeelding van tiele-1
24/05/2006 - 23:58

Ik heb de prijzen van Rika en Calimax liggen,.. Zo'n hydro onder de 5000 euro zou ik zéker overwegen.

't Wordt dus verder zoeken... tenzij je me een tip kan geven ? :-)

afbeelding van Hans Delannoye
25/05/2006 - 07:35

Tiele

Visioncomfort EKA is een van de alternatieven, deze kan later ook uitgerust worden met een automatische voeding.

Hans

afbeelding van ahardeman
25/05/2006 - 14:32

als je duft kun je ook zelf in duitsland of oostenrijk kopen en ben je onder de 3000 euro klaar. Let wel, garantie heb je wel maar service natuurlijk 0.

Dus misschien beter toch 5000 uitgeven voor goed advies en service???

http://cgi.ebay.de/Pelletofen-wasserfuehrend-NEU_W0QQitemZ6059545626QQcategoryZ84184QQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=6011139071&ssPageName=MERC_VI_RSCC_Pr4_PcY_BIN_Stores_IT

Of nog leuker, hiermee kun je ook bakken:

http://cgi.ebay.de/Pelletofen-mit-Backfach-Petra-8-5-kW-Edelstahl-neu_W0QQitemZ6060050891QQcategoryZ84184QQrdZ1QQcmdZViewItem

Mvg Arnold

afbeelding van ann-5
28/05/2006 - 14:07
ann

Neem eens een kijkje bij www.extraflame.be. Deze heeft verschillende Idro-modellen en houdt binnenkort opendeur.

afbeelding van gilbert
04/05/2007 - 23:44

beste Arnold
ik denk dat men dit vind aan de zelfde prijs of minder in Belgie want deze kachels zijn ingevoerd door www.everflam.be
en de prijs van pellets ,belgisch productie naar keuze per 40 zakken van 15kg thuis geleverd ,dit is toch geen grote last voor de uitgave.
vele groeten .........gilbert

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.