pelletkachel niet in een gesloten balansventilatie | Ecobouwers.be

U bent hier

pelletkachel niet in een gesloten balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van paul-11
25/03/2007 - 10:32

Ik mis ergens iets,
in een gesloten balansventilatie ( WTW of AWTW ) dienen geen apparaten lucht te verbruiken of uit te stoten op eigen initiatief, dus geen dampkap die naar buiten blaast of een pelletkachel die de lucht aanzuigt uit de woning en wegblaast via een afvoer.

tegenwoordig worden toch ook uitsluitend gesloten kachelsystemen geplaatst, die een eigen luchtaanvoer en afvoer hebben?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van hans-26
25/03/2007 - 23:03

Pelletkachels van Edilkamin hebben allemaal een aanvoer van lucht voor verbranden langs buiten als je dit wil. Maar kan ook via de ruimte en moet je 1 gat minder boren.

afbeelding van paul-11
26/03/2007 - 21:24

Thnx!

is dit het enigste merk?

Hoe kan t dan dat zovelen praten over pelletkachels, negeren die allemaal de balans?

afbeelding van gerrit-6
29/03/2007 - 09:54

Beste Paul,

Onze Thermorossi kachel heeft een 80 mm uitlaat en een 50 mm inlaat.
De meeste pelletkachels hebben een aparte inlaat.
De aanvoer lucht kan dus uit de woonkamer gehaald worden, dit kan echter in combinatie met balans ventilatie dit tot problemen leiden.
Daarom kan men het beste deze van uiten de ruimte weghalen.

Gerrit

afbeelding van paul-11
29/03/2007 - 19:06

Gerrit, je schrijft dat de meeste pelletkachels beschikken over een inlaat, maar ik kan dat niet terugvinden in de beschrijvingen van de meeste fabrikanten, en daar gaat t nu juist om.

Als ik een pelletkachel zal plaatsen dan moet de inlaat zeker buiten liggen, zodat de balansventilatie niet verstoord wordt.
Ik ben me ervan bewust dat de inlaat dan een bepaalde diameter en maximum lengte moet hebben.

afbeelding van hans-26
29/03/2007 - 20:44

Paul,

De lengte van de inlaat speelt weinig rol. In die mate dat U natuurlijk met een buis van 40 mm, in het geval van Edilkamin, niet de ganse aardbol rondlegt voor U gaat aanzuigen. Maar enkele meters tot buitende scil is geen probleem. Ook kun je eventueel de diameter net na de kachel vergroten als je denkt dat dit niet voldoende zou zijn. Echter de kachel heeft relatief weinig lucht te verbruiken, maar met balansventilatie moet je de aanvoer van lucht van buiten de schil nemen. Ook de diameter van de afvoer is amper 80 mm.

afbeelding van eric-15
29/03/2007 - 21:04

Ik heb verschillende merken onderzocht vooraleer een pelletkachel aan te schaffen, en ze hebben *allemaal* een externe luchtaanvoer. Je moet natuurlijk wel op de juiste plaats gaan kijken (gedetailleerde technische documentatie)...

afbeelding van eric-15
29/03/2007 - 21:10

De reden dat dit misschien niet vermeld staat in hun korte beschrijving is omdat vandaag elke kachel van iets of wat kwaliteit dit reeds sowieso aan boord heeft.
Waar je echter wel moet op letten is of de kachel voor de rest voldoende hermetisch is afgesloten (bv. de luchtspleet om roetaanslag te voorkomen op het raampje)

afbeelding van eddy146
20/02/2011 - 22:04

Ik vond op deze website iets informatie voor balansventilatie pelletkachels.

Er is een speciale buis beschikbaar blijkbaar.

Maar toch.  Als ik met mijn aansteker langs de venster ga zie ik toch dat het toestel een beetje zuurstof neemt uit de ruimte.
Dit is waarschijnlijk om de venster proper te kunnen houden.

 

reden bewerking : was vergeten de website mee te geven : http://www.vandebosch-andre.be/contents/nl/d1_pelletkachels.html

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.