Pelletkachel als enige verwarming in LEW? | Ecobouwers.be

U bent hier

Pelletkachel als enige verwarming in LEW?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Appelsien
05/09/2013 - 15:54

Hallo allemaal!

Wij zijn een oude rijwoning aan het renoveren tot een LEW. En nu wordt het toch dringend tijd dat we een beslissing nemen inzake verwarming voor de woning en voor het sanitair warm water. Ecologie is een belangrijke factor voor ons, maar aangezien wij een jong gezin zijn, is het financiële aspect ook ontzettend belangrijk! Wij kunnen geen fortuinen uitgeven aan dure installaties, hoe milieuvriendelijk ook, dus zoeken wij een betaalbare, doch milieuvriendelijke oplossing.

Wij dachten om het hele huis te verwarmen met één pelletkachel, deze komt in de woonkamer/keuken. De afvoerbuis loopt naar het dak door alle kamers (behalve de badkamer en toilet). Zou het realistisch zijn om het hele huis te verwarmen met een gewone pelletkachel? Zou de afvoerbuis warm genoeg worden om ook voldoende warmte af te geven in de bovenliggende slaapkamers?

Er is geen CV aanwezig, daarom de vraag om het met een gewone pelletkachel te doen, en geen CV-versie. Dan hoeven we geen CV aan te leggen.

Het k-peil van onze woning is 20.
Energievraag: ongeveer 29kWh/jr/m2.
Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen (en daar blijft het waarschijnlijk ook bij ;-) )

Dan rest ons enkel nog het sanitair warm water... elektrisch met een groene-stroom abonnement? Zonneboiler is financiëel niet haalbaar momenteel.

Voorstellen en advies zijn zéér welkom. Ik ben hier al maanden mijn hoofd over aan het breken...

8 Reacties

Reacties

afbeelding van Appelsien
05/09/2013 - 16:46

Nog vergeten:

Ons huis is zo'n 70m2

Gelijkvloers, 1 verdieping en een zolder (deze moet ook verwarmd kunnen worden)

Ongeveer 450m3.

De trap staat in de woonkamer, zo kan de warmte ook nog naar boven.

afbeelding van yannik
05/09/2013 - 17:45

Zonder Cv, is te doen. Een beperkte inboeting op comfort, maar te doen.

De badkamer zal dan waarschijnlijk elektrisch verwarmt worden.

Als er ooit in putje winter iemand op de kamer studeert of zo, kan een elektrisch vuurke bijverwarmen.

En dan ook nog electrisch SWW.

Er zijn ook pelletketels waaraan een paar luchtleidingen kunnen gekoppeld worden om warme lucht naar kamer of badkamer te voeren. Een soort lucht CV. Die leidingen nemen dan weer meer plaats in als enkele CV leidingen.

Dan toch misschien overwegen om een beperkte CV en boiler aan te sluiten. 't zou snel terugverdient kunnen zijn.

Een simpele CV met radiatoren en stalen of koperen leidingen in opbouw, tegen in plaats van in de muur, zoals vroeger.

Efficient genoeg en een kniesoor die daarop let.

 

afbeelding van Anne Patrick
05/09/2013 - 20:08

Hallo,

Eigenlijk heb ik zo - in grote lijnen- dezelfe mening als yannik. Indien het budget het toelaat zonneboiler en elektisch naverwarmen. Verwarming badkamer met handdoekdroger 400w. Die kachel met kanalisatie zou ik niet doen.  Weeral extra ventilatoren die lawaai en stof veroorzaken met beperkt resultaat. Indien je geen zonneboiler wil, misschien die simpele cv op aardgas overwegen.Je hebt dan nog back-up indien je een storing aan de pelletkachel hebt.

Succes, Patrick

afbeelding van yannik
05/09/2013 - 22:25

Ik zou die CV dan toch op de pelletkachel aansluiten.

afbeelding van brother paul
05/09/2013 - 23:25

Ik weet niet welk budget je hebt maar 

 een CV pellet die ook SWW zonneboilerbuffervat mee verwarmt. Dan verwarm je uw huis  (de warmte zal wel door het plafond vliegen, want ik vermoed dat die niet geisoleerd is) en als je daar een 10kW zet zul je gerust gans uw huis kunnen verwarmen, niet twijfelen dat ding zal het doen. 

Dus je hebt een CV pelletketel

http://www.euron-kachels.nl/kachelwinkel/Pelletkachels/Pelletkachel_cv/MCZ_pelletkachel_cv/

3K-5K

Je koppelt daar een boilervat aan 1-2K, maaar eentje waar je eventueel een gasboiler en uiteraard uw pellet kunt aan koppelen.

http://www.verwarmingsshop.be/zonneboiler/331-boiler-indirectgestookt-vaillant-zonneboiler-aurostor-vih-s-400.html

nog een 3tal zonnepanelen voor 1.8K

En dan heb je een basic installatie die toch wel relatief groen zal werken. iets tussen de 7-9K en met 2K subsidies tussen de 5-7K

Nu sowieso zou ik daar toch voor de fun een paar radiatoren aan hangen al is het maar dat uw buffervat dan de warmte van uw pellet overbrengt naar uw badkamer/keuken/buro bvb

 

En is uw vrouw de pellet beu, dan hang je daar een condensatieketeltje aan en heb je uw verwarming klaar

afbeelding van robin demey
06/09/2013 - 03:22

Wij verwarmen ook met een pelletkachel (is wel passiefwoning) met luchtkanalen (Piazzetta inbouwkachel). Voordeel: badkamer wordt meeverwarmd met de pelletkachel (apart kanaal). Nadeel: extra ventilatoren maken wat meer lawaai dan een pelletkachel zonder ventilator (bv. Rika).

Warm water maken wij met ons compacttoestel (Genvex Combi 185 = ventilatie + WPB in 1) in combinatie met zonnecollectoren (is optioneel). Als je ventilatie systeem D voorziet, overweeg deze mogelijkheid zeker. Goedkope elektrisch SWW (warmtepomp) + pelletkachel voor verwarming.

afbeelding van tony6
17/09/2013 - 22:11

Hier gelijkaardige situatie en gelijkaardige vragen.

Ik ben echter niet zo een voorstander van de pelletkachel, heb zeer grote vragen bij de fijnstof uitstoot van deze en andere houtkachels. Bedenk even wat het zou geven als velen in onze verstedelijkte omgeving zulke kachels gaan installeren. Er rijden hier al diesels genoeg rond.

Een andere mogelijkheid is een gesloten gaskachel. Niet zo duur, kleine vermogens mogelijk vanaf 2,5kW. Er zouden een paar kachels verspreid over de woning geinstalleerd kunnen worden, voor en achter, om de warmte te verdelen.

Ik heb twee merken gevonden : Wellstraler en Flandria. Kent iemand er nog andere ?

Tony

afbeelding van robin demey
21/09/2013 - 20:15

Nadeel van gaskachel(s) is dat je een gasaansluiting nodig hebt. En die kost al snel 25-50% van je verbruik op jaarbasis (bij ZLEW en PH). Meerdere kachels = meerdere schouwen = duurdere installatie + meer kans op luchtlekken.

Vaste kosten gas ligt rond de €25/jaar.

Daarnaast nog de netvergoeding en meterhuur van +/- €25 (bij minder dan 5.000 kWh) à €100 (bij meer dan 5000 kWh).

Wij verbruiken op jaarbasis zo'n €100 aan pellets.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.