passiefhuis verwarmen en sww met houtvergasser | Ecobouwers.be

U bent hier

passiefhuis verwarmen en sww met houtvergasser

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bart m
26/06/2008 - 19:34

beste houtstokers; In mijn passiefhuis ga ik voor de verwarming en de aanmaak van sanitair warmwater beroep doen op een houtvergasser. De bedoeling is van éénmaal in de week de buffer van 1500liter op te stoken tot 95°c om dan de ganse week warmte van deze buffer af te tappen. Ik kies voor deze mogelijkheid daar ik in een klein bos ga wonen en de benodigde energie letterlijk in mijn tuin groeit. Graag had ik een beter zicht op deze situatie gekregen. M.a.w. zijn er mensen die dit systeem in werking hebben en hun ervaringen willen delen? PS: een friswaterstation is dat comfortabel in samenwerking met een groot buffervat? Mvg. Bart M

6 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
26/06/2008 - 20:29

Bart,

Ik heb ongeveer zo'n systeem.

2 x 500 liter boiler en 7,5 m² collectoroppervlak.

Friswaterstation (wagner) voor SWW

Sanitair warm water komt gedurende bijna 8 maand voor 100% van de zon. (de kachel gaat alleen aan in het stookseizoen)

Ipv een vergasser heb ik een DDG kachel die ik afhankelijk van het weer in de winter 1 à 2 keer stook.

Ik heb een aantal aanpassingen aan de kachel moeten aanbrengen om de verbanding "zuiver'der)" te krijgen.

Tegenwoordig heb je reeds een vergasser voor een paar duizend euro, maar de uitstoot is navenant .. (lees een ramp voor het milieu en je omgeving)

Een degelijke vergasser heeft zo zijn prijs, en verhoogt natuurlijk de totale installatiekost, maar het gevoel om proper te stoken en volledig onafhankelijk te zijn van fosiele brandstof is eigenlijk onbetaalbaar. :-)

Dirk

afbeelding van Dirk Bauwens
26/06/2008 - 21:02

Dirk Andelhofs schreef: “Tegenwoordig heb je reeds een vergasser voor een paar duizend euro, maar de uitstoot is navenant .. (lees een ramp voor het milieu en je omgeving)”

Dirk,

Gooi dan maar zo snel mogelijk je kachel weg!
Zelfs de goedkoopste vergasser is minder vervuilend dan jouw DDG…

Dirk Bauwens

afbeelding van bart m
26/06/2008 - 22:05

Dirk,

Alvast bedankt voor je snelle reactie.

Ik heb mijn oog laten vallen op een deense houtvergasser: baxi solo inova.Deze zou ong. 3500euro moeten kosten(wel online bestellen en laten leveren vanuit duitsland).

Vermits de aankoopprijs van dit geheel redelijk kostelijk is zal ik het plaatsen van zonnepanelen uitstellen tot binnen 6jaar(lees: dan moet ik maar 6%btw betalen).

Tot hoeveel graden mag de buffer afkoelen alvorens in gebreke te komen met sww?heb je onmiddellijk warm water?
Kom ik met 5m² zonnepanelen ook toe in de zomer?
Ik zit er nl. niets mee in om in de zomer ook af en toe eens te stoken.

"Een degelijke vergasser heeft zo zijn prijs, en verhoogt natuurlijk de totale installatiekost, maar het gevoel om proper te stoken en volledig onafhankelijk te zijn van fosiele brandstof is eigenlijk onbetaalbaar."

--->Dirk, dat is de nagel op de kop!Zoveel mogelijk onafhankelijk zijn, daar is het om te doen en is idd onbetaalbaar.

btw: Mijn vader stookt ook een DDG, heeft een zeer slechte verbranding en rendement. De maandelijkse reiniging van de warmtewisselaar is gewoon een ramp.Hij heeft dan ook spijt dat hij geen houtvergasser heeft gekocht. Ik heb mijn lesje wel geleerd.

Mvg.

Bart M

afbeelding van dirk andelhofs
27/06/2008 - 00:16

Dirk,

Ik ben er mij van bewust dat de ddg kachel zoals die wordt verkocht niet geschikt is om hout in te stoken, maar zoals ik hierboven schreef heb ik er al redelijk veel aanpassingen aan aangebracht(zoekfunctie!) (bodemplaat, mengventiel en sturing, manier van stoken, isolatie, ...) Ik overweeg ook nog een katalysator. Nog niet perfect ... weet ik ook wel, maar voor die 1à2 m³ die ik per winter verstook vind ik 10 000€ voor een degelijk systeem er net iets over. Die investeer ik dan liever in een elektrisch voertuig. Temeer omdat de verbranding nu stukken beter verloopt dan zonder de aanpassingen.

Bart,

We kunnen nog SWW aftappen tot een kleine 40° boilertemp (bovenaan) Het SWW is één graadje minder dan de boilertemp schat ik. Je hebt vrijwel onmiddelijk warm water aan de uitgang van het friswaterstation (je kan de inhoud van de ww van het friswaterstation ook op een bepaalde temp houden). 2panelen is misschien een beetje krap, maar het hangt natuurlijk vooral ook van uw verbruik en gedrag af.

Wij passen ons ook aan aan het weer. Als de zon het laat afweten stellen we het wassen op hoge temp bvb ff uit.

Dirk

afbeelding van pbettens
30/06/2008 - 20:30

Als je kwaliteitsvergasser wil: kijk dan ook eens bij ETA.
Als ETA uit de bus komt bij mijn groepsaankoop voor pelletketels, en je interesse hebt kan je die aan mijn lijst toevoegen!!
Mail me indien je interesse hebt; zie ook topic "groepsaankoop Pelletketel"

mvg,
Peter

afbeelding van Anonieme gebruiker
19/07/2009 - 20:24
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

www.houtcvketels.nl

voor levering van Attack houtvergassers en wagner zonnesets

A Terpstra

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.