Passiefhuis, (SWW-/bij-)verwarming met gasfles? | Ecobouwers.be

U bent hier

Passiefhuis, (SWW-/bij-)verwarming met gasfles?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van m2ts
10/10/2011 - 23:38

Hoi

Als je de situaties bekijkt waar een gasfles wordt gebruikt, dan blijkt dat vooral gebruikt te worden op campings. Ik vroeg me echter af of iemand praktijkvoorbeelden kent van het gebruik van een gasfles (bv. Shell Gas Viseo,...) in een passiefhuis. Bv. voor het verwarmen van SWW en/of bijverwarming.

Ons passiefhuis zal namelijk te ver van de straat liggen (meer dan 40 meter) om een aardgasaansluiting te verantwoorden. Ik vraag me nu echter af of dit (nl. verwarmen SWW en/of bijverwarming) met een gasfles mogelijk zou zijn? Gezien het feit dat er op het internet zo weinig informatie te vinden is met de zoekterm 'passiefhuis gasfles', zal dat allicht zijn redenen hebben...?

Mvg

15 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
11/10/2011 - 07:46

Ik veronderstel dat als er PH zijn met een kleine condensatieketel op aardgas het ook mogelijk moet zijn om met een gasfles te werken. Maar als het echt voor SWW en verwarming zal gebruikt worden zou ik toch opteren om een kleine LPG tank te plaatsen. Werkt toch wat veiliger en je hebt geen gedoe met flessen.

 

Sommige merken bieden de gastank gratis aan met jaarlijkse controle/onderhoud als je bij hen gas neemt.

 

Ik vraag me wel af of je geschikte toestellen kunt vinden op de markt qua luchtdichting.

afbeelding van m2ts
11/10/2011 - 13:53

Vooral mijn vrouw stelt zich vragen bij de veiligheid van gasflessen. Het is inderdaad ook een groter gedoe dan met aardgas of een tank, maar als zo'n fles enkel gebruikt zou worden voor SWW en verder aangevuld wordt met een zonnecollector, valt het misschien wel mee?

Ik had al eens geïnformeerd voor een propaantank (Shell gas), maar ondergronds is dat altijd 2400 liter. Bij huur-koop met duur van 5 jaar is er 750 EUR voorschot en een jaarlijkse vergoeding van 345 EUR ; bij 9 jaar is er ook 750 EUR voorschot en een jaarlijkse vergoeding van 225 EUR. Bij koop met een duur van 5 jaar kost de prijs van de tank 2900 EUR en is er een jaarlijks onderhoudsforfait van 75 EUR.

Bij een bovengrondse propaangas is de kleinste 1600 liter, maar bestaat blijkbaar enkel een huurformule (duur 9 jaar), met een jaarlijkse vergoeding van 95 EUR.

In ons huidige huis en met ons huidig verbruik (20955,82 kWh over 196 dagen) zijn er de volgende vaste kosten:

  • vaste vergoeding: 41,23 EUR/jaar
  • Distributiekosten vast: 60,65 EUR/jaar
  • Meterhuur: 5,95 EUR/jaar

Onze huidige situatie kan men natuurlijk niet één op één vergelijken met onze toekomstige situatie in een passiefhuis. Waardoor ik in het geval we voor gas zouden kiezen, niet direct zou weten wat gekozen: aardgas (verre afstand van de openbare weg), tankgas of flessengas (gedoe met flessen, veiligheid, luchtdichtheid toestellen?)

 

afbeelding van bertvdg
11/10/2011 - 15:39

  En weet je al hoeveel het zal kosten voor een aardgas aansluiting voor die afstand? Is het echt zo duur?

afbeelding van Hans Delannoye
11/10/2011 - 21:27

tja, met zo'n tank ga je snel meer betalen aan huur etc, dan aan brandstof.  maar ik zie geen probleem met een propaanfles, maar ik zou ze wel buiten laten staan. maar geen huur, enekel de waarborg voor de fles, en dat is niet zoveel.  naargelang de grootte van de fles denk ik dat je al snel een jaar of langer toekomt met een fles toe als het enkel dient om de zonneboiler bij te verwarmen in de winter.  ik zou het toch eerst eens proberen voor je met zo'n relatief dure tank begint.  gevaar? propaan is lichter dan lucht, dat is al een groot voordeel.  en de fles staat buiten, er kan dus niet zoveel misgaan. de leiding? tja, die heb je in beide gevallen.  daar is natuurlijk wel enige voorzichtigheid gepast, en ook liefst een zo kort mogelijke leiding.  want propaan heeft een merkelijk hoger energetisch vermogen dan aardgas.

hans d

afbeelding van m2ts
11/10/2011 - 23:31

Mocht ik toekomen met een jaar, dan zou ik (maar mijn vrouw misschien nog niet) dat zien zitten. De vraag is inderdaad welke periode je daarmee kan overbruggen.

Voor het gevaar is het wel zo dat propaan (helaas) zwaarder is dan lucht (zie bv. http://www.primagaz.nl/propaan-gasflessen/veilig-omgaan-met-gasflessen.htm). Zo'n fles binnen stockeren kan dan wellicht in het slechtste geval een groot gevaar opleveren.

Betreffende de lengte van een leiding spreken fabrikanten over zo'n 1,5 tot 2 meter. Maar hier doelen ze wellicht op campings, gasbarbecues,... Men zou ervan uitgaan dat er ook leidingen bestaan die langer kunnen zijn dan 2 meter.

afbeelding van Hans Delannoye
13/10/2011 - 18:23

m2ts

je hebt gelijk, propaan is wel merkelijk lichter dan butaan, maar nog altijd zwaarder dan lucht, kemel van mij. 

stockeren doe je sowieso in open lucht, en verwijdert van keldergaten, putten etc.  lenget van de leiding doet er eigenlijk niet toe, hoe groter de afstand of het debiet, hoe groter je de diameter moet nemen, dat is voor alle gassen, en ook voor vloeistoffen het geval.  die 2 meter slaat waarschijnlijk op de leidingen die ze voor campingtoestellen gebruiken.

hans d

 

afbeelding van nayy
11/10/2011 - 23:49

Een neef van me gebruikt propaanflessen om zijn sww met een doorstromer te verwarmen... hij doet echt wel een tijdje hoor met zo'n fles.

Ik geloof wel een 6-tal maand (hij woont alleen). Zal het eens navragen. Zo'n fles vervangen is wel sleurwerk hoor... heb daar regelmatig bij geholpen.

 

Een collega van me verwarmde zijn woning met een grote fles die ze kwamen bijvullen, maar is ervan afgestapt. Omdat de verwarming hem 'een arm en een been' kostte (isolatie in woning was niet schitterend)... die tank vloog erdoor. Ik geloof dat hij zei dat de gas in tank 30% duurder is dan de gewone aardgas uit het distributienet.

 

groeten,

 

Nayy

 

afbeelding van nayy
12/10/2011 - 12:08

Even nagevraagd.

Mijn neeft gebruikt gasflessen van 80 kg, hij kan daar 6 maand à 1 jaar mee toekomen voor zijn SWW. Verwarming met doorstromer.

Wanneer hij doorstromer niet gebruikt gaat deze uit omdat de waakvlam teveel gas verbruikt.

't is een (heel) oud toestel, vermoedelijk gaan moderne ketels een heel pak minder verbruiken.

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van Kris Vandermeulen
12/10/2011 - 12:54

mijn moeder kan met zo'n grote fles bijna 4 maanden toekomen voor enkel koken.

afbeelding van m2ts
12/10/2011 - 13:44

Hallo Kris en Navvy.

Waar hebben ze deze gasfles opgesteld? Ik vermoed niet binnen en wellicht ook niet op de zolder :-).

afbeelding van nayy
12/10/2011 - 14:42

Bij mijn neeft staat deze buiten onder een afdak, maar ik weet niet of dit een verplichting is.

In het buitenland is het gas voor het kookfornuis vaak onder het fornuis zelf aanwezig... indien er een lek ik ruik je dit onmiddellijk door de mercaptanen die er ingedaan zijn.

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van Kris Vandermeulen
12/10/2011 - 14:58

keuken is op eerste verdiep, gasfles staat in open lucht op de grond, aan de achterdeur.

laten we zeggen: 4-5 meter horizontaal en 4 meter verticaal tussen de 2 punten

afbeelding van Rudy Martens
13/10/2011 - 21:18

Voor alle duidelijkheid:

In Belgie en Nederland (vermoedelijk in de hele EU???) mogen propaanflessen absoluut niet binnenshuis opgesteld of gestockeerd staan.  Of met andere woorden: Alle propaanflessen moeten buitenshuis opgesteld worden.

Enkel butaangasflessen mogen heden nog binnen in huis gebruikt of opgesteld worden.

Let ook op dat de verbindingsstukken het EU keurmerk dragen en de vervaldatum die erop gedrukt staat niet overschreden is.

 

 

afbeelding van m2ts
06/11/2011 - 21:56

Hallo bertvdg. Op "di, 11/10/2011 - 14:39" vroeg je hoeveel een aardgasaansluiting zou kosten gezien onze situatie (grote afstand,...).

Voor de voetpadkast van Gaselwest zou dat op 472,26 eBTW komen. Dit is dan 'plaatsen aansluiting tot 10m³/h (G4/G9)' en 'leveren en plaatsen meterkast G4/G6' voor respectievelijk 206,61 en 265,65 eBTW.

Om dan de meters van de voetpadkast te overbruggen tot aan de gevel wordt dat 991 eBTW. Dat is dan:

  • PEHD gas diam 40 + 2 Elofit lasfittings diam 40 - 5/4
  • Overgangstuk van PEHD buis tot binnen in wicu diam 22 + gekeurde gaskraan 1m boven aansluitbocht binnen woning.
  • Keuring + verslag
  • Werk

Dan moet ik voor beide zaken wel nog zelf voor een put zorgen. Dus voor een prijs van 1770,54 iBTW heb ik de aardgasaansluiting tot aan mijn huis, maar dat is het dan ook. Dan moet de rest van de kosten nog beginnen (gasboiler of condensatieketel,...).

Wat denken jullie qua kosten/baten analyse. Wellicht is dat de moeite niet. Bij Ecopower heb ik voor dat bedrag 8048 KWh "gratis". Dus een elektrisch "vuur"tje dat constant 2000W zou verbruiken kan ik hiermee 167 dagen laten aanstaan. Dat is bijna een half jaar. Of maak ik toch nog een redeneerfout?

 

afbeelding van robin demey
06/11/2011 - 23:38

Zo duur is dat nu ook weer niet. Iets meer dan een normale aansluiting, maar niet onoverkomelijk. Wij moesten wel bijna €500 betalen om het gas af te sluiten. Dat was op anderhalf uur gebeurd.

Maar je bespaart wel uw jaarlijkse vaste kost van zo'n €50-150 als je geen gasaansluiting hebt.

Vandaar dat velen opteren voor pellets: besparing aansluiting en kostprijs ketel is meer dan voldoende voor de aankoop van de pelletkachel. De vaste kosten zijn al voldoende voor de helft tot de volledige dekking van de verwarming. Vraag is dan alleen nog wat je doe met SWW.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.