Passiefhuis , K45 ... | Ecobouwers.be

U bent hier

Passiefhuis , K45 ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van glen-1
24/12/2006 - 01:18

Met welke K-norm kan je een passiefhuis vergelijken ?

Bekankt, G.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van silvio
24/12/2006 - 08:38

www.passiefhuisplatform.be. ALLE info daar te vinden. ik deed een copy paste. Maar eigenlijk moet je gewoon eens wat rondsurfen voordat je zo "simpele" vragen stelt.

Een passiefhuis?
Uit buitenlandse (en ondertussen ook Vlaamse!) ervaringen blijkt dat het mogelijk is om een gebouw zo te isoleren dat het nauwelijks of geen verwarming nodig heeft. Het volledige jaar door heerst er een aangenaam binnenklimaat. Het energieverbruik ligt minimum 4 keer lager dan dat van een standaard (recent gebouwde!) Vlaamse woning.

Definitie
Populaire versie
De term passiefhuis staat voor een specifieke constructiestandaard voor woongebouwen met een goed binnenklimaat gedurende winter zowel als zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem.
Dit houdt een zeer goede thermische isolatie en zeer goede lucht-/ kierdichting van de constructie in, terwijl een goed binnenklimaat verzekerd is door gebalanceerde ventilatie met hoge mate van warmterecuperatie / terugwinning.

Meer wetenschappelijke versie
De term passiefhuis staat voor een specifieke constructiestandaard voor woongebouwen met een goed binnenklimaat gedurende winter zowel als zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem.
Dit houdt een zeer goede thermische isolatie en zeer goede lucht-/ kierdichting van de constructie in, terwijl een goed binnenklimaat verzekerd is door gebalanceerde ventilatie met hoge mate van warmterecuperatie / terugwinning.
Op basis van het voorgaande is het ontwerp-verwarmingsvermogen beperkt tot het vermogen dat kan worden getransporteerd door de minimaal vereiste ventilatie-lucht. Echter, de daadwerkelijke ruimteverwarming kan ook anders worden voorzien dan middels het ventilatiesysteem. Voor het gebied van 40°-60° noorderbreedte, onder omstandigheden vermeld in het PHPP rekenmodel geldt:

de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet beperkt blijven tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte
de totale hoeveelheid primaire energie voor alle toepassingen, sanitair warm water en ruimteverwarming en koeling is beperkt tot 120 kWh/m2 geklimatiseerde vloer-oppervlakte
Een passiefhuis heeft een hoog niveau aan thermische isolatie met minimale koudebruggen, weinig infiltraitie en gebruikt passieve zonne- en warmtewinsten om aan de vooropgestelde eisen te voldoen. Als een gevolg hiervan kunnen hernieuwbare energie-bronnen ingezet worden om aan de overblijvende energiebehoefte tegemoet te komen.

Concreet
... betekent een passiefhuis bouwen dus:

- warmteverliezen beperken door ver doorgedreven isolatie;
- warmteverliezen beperken door zeer goede luchtdichtheid van het gebouw;
- luchtkwaliteit waarborgen door ventilatie met warmteterugwinning;
- gebruik van passieve energie (bodemwarmte, zonnewarmte, …);
- laag energiegebruik door efficiënte apparaten.

Als nu door bovenstaande punten uit te voeren aan volgende normen voldaan wordt dan is het gebouw in staat om zonder de klassieke verwarmingsinstallatie (en bijbehorende energiefactuur) een zeer comfortabel binnenklimaat te garanderen. Er wordt dan niet meer actief verwarmd en men spreekt dan van een 'passief' gebouw of 'passiefhuis'.

Kortom: De term 'passiefhuis' verwijst naar een zeer duidelijke constructiestandaard, die nog een stap verder gaat dan de 'lage-energie woning'.

afbeelding van isabelle-1
26/12/2006 - 13:54

K waarde: 15 tot 30
E peil: 30
Op de genoemde site staat dat niet uitdrukkelijk omdat een passiefhuisstandaard ook met andere dingen vandoen heeft. Eenzelfde vraag had ik niet zolang geleden rechtstreeks gevraagd bij het Passiefhuisplatform. Bovenstaande waarden is hun antwoord.

afbeelding van Gert Deryckere
01/12/2009 - 13:12

Beste,

Het EPB-verslag van onze passiefwoning werd net afgeleverd:

E-peil 23

K-peil 18

Meer info op passiefhuisinlaarne.blogspot.com

MVG,

Gert

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.