parktisch advies isoleren oude woning | Ecobouwers.be

U bent hier

parktisch advies isoleren oude woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van katleen-2
24/05/2006 - 12:45

Aan iedereen.

Ik ben op zoek naar praktisch advies om een woning te renoveren in meerdere fases. Ik heb namelijk een oude HOB woning gekocht (1933) zonder vloer – en muurisolatie (volle muren van 28 cm). De zoldervloer is momenteel geïsoleerd met 15 cm rotswol.
Om hier een energiezuinige woning van te maken zal ik dus heel wat moeten verbouwen. Deze verbouwing zou ik graag willen spreiden over meerdere jaren want ik ga toch nog wat centen bijeen moeten sprokkelen.De volgende planning lijkt mij realistisch:
- 2007 : nieuwe achterbouw zonder verdiep met plat dak (muurisolatie 15 cm en plat dak 25 cm rotswolequivalent) en vloerisolatie in de nieuwe achterbouw en de hoofdbouw (10 cm rotswolequivalent).
- 2010: een nieuw zadeldak met 25 cm rotswolequivalent en het isoleren van de 3 gevels van de hoofdbouw (15 cm rotswolequivalent). Dit wordt tegelijkertijd uitgevoerd om de dakisolatie en de muurisolatie zo goed mogelijk te laten aansluiten.

Ik heb echter nog heel wat praktische vragen. De zij- en achtergevel van de hoofdbouw zal ik langs buiten isoleren, bij de voorgevel moet de isolatie langs binnen geplaatst worden. Wat kan ik doen om koudebruggen zoveel mogelijk te vermijden ?
De muurisolatie van de nieuwe achterbouw zou in de toekomst moeten aansluiten met de muurisolatie van de hoofdbouw. Ik zal de isolatie dus voorlopig moeten afschermen tegen regen en wind ? Hoe doe ik dit het beste ? Heeft hier iemand ervaring mee ?
Hetzelfde verhaal voor de isolatie van het plat dak van de achterbouw. Dit zou in de toekomst moeten aansluiten met de isolatie van de achtergevel. Hier is het probleem nog groter vrees ik? Is dit nog wel mogelijk of ben ik verplicht beide werken (plat dak en isolatie achtergevel) tegelijkertijd uit voeren.

De muurisolatie van de hoofdbouw zou ik een halve meter tot een meter laten doorlopen onder het maaiveld. Is dit voldoende om de koudebrug met de vloer weg te nemen ? Aan de voorgevel zal ik dit uiteraard niet kunnen doen. Hoe zou ik hier deze koudebrug kunnen wegnemen?

Heel wat vragen dus. Alle mogelijke oplossingen zijn welkom. Ook andere tips of dingen die ik beter zou kunen doen laat maar weten. Ik ben nog maar aan het plannen dus er zijn nog heel wat wijzigingen mogelijk.

Groeten,
Katleen

2 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
24/05/2006 - 20:55

Op zich heb je al heel wat van de mogelijkheden opgenoemd.
Maar verder:
- de muur waar je nu langs binnen moet isoleren; van de 28cm, een 10cm afhalen en vervangen door isolatie +pleister. Een duren ingreep, naar stabiliteit kan het meestal wel.
- om de koudebruggen bij lang binnen isoleren op te vangen: isolatie over ongeveer over een meter op de kaakse binnenmuren laten doorlopen.
- zeker je vloeren isoleren
- de binnenmuur isolatie laten doorlopen tot tegen de dakisolatie.
- om opstijgend vocht tegen te gaan, moet eventueel alles onderkappen: dan kan je ook ineens een isolerende voet plaatsen (perinsul bv).
en verder, is het moeilijk oordelen zonder het plan te zien.

Al die oplossingen zijn niet goedkoop, maar met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

Walter

afbeelding van markie
25/05/2006 - 11:03

Katleen,
"De muurisolatie van de hoofdbouw zou ik een halve meter tot een meter laten doorlopen onder het maaiveld"
Zomaar een meter diep graven tegen je gevelfundering is niet zonder risico!
Zorg dat daar zeker iemand bij is die weet waar hij mee bezeig is...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.