Paradigma zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

Paradigma zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Dirk2950
03/09/2015 - 20:11

We zijn de technieken voor ons nieuwbouwproject aan het bekijken en mijn oog is gevallen op het zonneboilersysteem van Paradigma: vacuumbuiscollectoren die een gelaagd buffervat opwarmen dat dan zowel via een warmetwisselaar voor SWW dient (doorstroomprincipe) als rechtstreeks voor vloerverwarming. Voor de koudste momenten komt daar een lucht-water warmtepomp bij.

De specificaties zien er vrij straf uit, maar ik ben nog maar heel weinig gebruikerservaringen tegengenkomen. Heeft hier al iemand met zo'n Paradigma-systeem gewerkt ? Welke collector ? Wat zijn je ervaringen ? Heb je het zelf gezet of laten plaatsen ? enz...

voorlopige keuze van opstelling:

- paradigma plasma collectoren (mss e-star, die zijn toch wel wat goedkoper)
- paradigma espresso gelaagd buffervat
- Vaillant geotherm WL WP

37 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
05/09/2015 - 01:16

Een lucht/water-warmtepomp voor de koudste momenten... vanwege de hoge COP zeker?

 

Afgezien van het feit dat ik deze topic veel op reclame vind lijken zou mijn eerste vraag zijn wat je denkt met een zonneboiler aan te vangen, SWW-verbruik valt immers te beperken met korter douchen, spaardouchekop en/of douchepijp-WTW, die zonneboiler voegt daar weinig aan toe maar is wel erg duur.

 

Heb je een voetbalteam in je kelder?

afbeelding van Dirk2950
05/09/2015 - 14:06
hm, was niet op de hoogte dat de merken niet vermeld mochten worden, alleen wordt het wel een stuk moeilijker om ervaringen te vinden over soortgelijke installaties als er geen merken of types genoemd mogen worden zonder het (overigens foute) verwijt te krijgen dat het reclame is. Ik ben helemaal niet merkgebonden en ben zelfs heel geïnteresseerd in ervaringen met andere merken voor een soortgelijke opstelling. Een groot stuk van de ideeën voor deze <merkloze :) > installatie komt overigens uit oudere topics op dit forum waar juist die merken aan bod kwamen en als goede oplossingen voorgesteld werden, alleen zijn die topics verschillende jaren oud en dus wellicht aan een update toe.
 
Op enkele andere forums zie ik een bijna emotioneel hevige strijd tegen zonneboilers - meestal gevoerd door mensen die ofwel fossiele brandstoffen promoten (gas verbranden is blijkbaar ecologischer dan zon gebruiken) ofwel PV panelen promoten (verschillende blijken dan PV panelen te verkopen of er toch een of ander voordeel bij te hebben). Het is blijkbaar ook heel populair om een vraag over een bepaalde techniek of toepassing meteen aan te grijpen om een pleidooi over heel andere dingen te houden. Ik volg dit forum al een hele tijd passief en heb mijn vraag hier (ook) neergezet omdat ik juist de indruk heb dat hier met wat meer gezond verstand nagedacht wordt over de ecologische en duurzame aspecten van bouw en technieken. 
 
Kortom: de nieuwe woning wordt heel goed geïsoleerd, luchtdicht afgewerkt, correct geventileerd, goed geörienteerd (en ja, met de nodige voorzieningen om oververhitting tegen te gaan), ingericht en gebruikt om zo weinig mogelijk energie nodig te hebben en toch zullen we nog warm water gebruiken én in de koudste periodes nog wat bijverwarming nodig hebben (op lage temperatuur, uiteraard). Alles is er op voorzien om ook het gebruik van dat warm water zo veel mogelijk te beperken, mét spaarkoppen, korte en geïsoleerde leidingen enz... (Die douchepijp WTW staat op de "optie"-lijst, voor een douche op het gelijkvloers loop ik nog tegen te veel praktische beperkingen aan.) Dat warm water kan overigens ook helpen om ander energieverbruik te beperken, we sluiten dat ook aan op de vaatwasser, waardoor die weer minder elektriciteit nodig heeft (dat kan ook op de wasmachine, maar dat kan dan weer niet gecombineerd worden met het gebruik van regenwater).
 
Voor de productie van dat warm water hebben we exact dezelfde ingesteldheid, dat moet ook met zo weinig mogelijk energie gebeuren en de energie die toch nog nodig is, moet zo duurzaam mogelijk zijn. Dat houdt automatisch in dat er geen fossiele brandstoffen voor zullen gebruikt worden, dus ook geen modulerende gasketel omdat die zo lekker goedkoop is en gas voorlopig nog betaalbaar lijkt.
 
De meest voorkomende reactie is dat dat dan best met een warmtepomp gebeurt. Grofweg 3/4 van de energie komt uit de lucht (of de grond, afhankelijk van het systeem) en het resterende 1/4 kan helemaal gratis met PV panelen opgewekt worden.
 
In alle vergelijkingen en onderzoeken die ik tot nu toe gevonden heb, komt echter naar voor dat de warmte van de zon een stuk efficiënter gebruikt kan worden dan het licht er van en dat water opwarmen met zonne-energie (dus met een zonneboiler, rendementen rond de 40%) dus een stuk efficiënter is dan eerst elektriciteit te produceren (ca 16% rendement, dacht ik), die elektriciteit vervolgens via een omweg druk te laten produceren waardoor er warmte ontstaat en die warmte dan via een warmtewisselaar op het water overgebracht moet worden. Mij lijkt het dus zinvoller om van de totale 4/4 energie die nodig is om water op te warmen eerst een groot gedeelte (sommigen zeggen tot 3/4, dus ik ga uit van toch ongeveer de helft) rechtstreeks door de zon te laten leveren, en pas daarna de overige helft (of minder) door de WP/PV combinatie. Als je wil, kan je dan die WP/PV combinatie kleiner dimentioneren, zodat de investering wat lager wordt, de netvergoeding wat lager wordt enz...
 
De financiële kant wordt vaak aangehaald om zonneboilers onrendabel te noemen. Als ik echter de verschillende offertes van verschillende combinaties naast elkaar leg (ik heb er nu zes), dan zie ik dat niet terug: de prijs van een wat grotere WP met boilervat of een wat kleinere WP met zonneboiler loopt niet zo ver uit elkaar - het rechtstreekse energieverbruik dan weer wel. Meer PV panelen om dat verbruik te compenseren maken die optie weer duurder én verhogen de netvergoeding, waardoor de totaalprijs echt niet goedkoper uitkomt.
 
Daarvandaan dus mijn vraag of er mensen met een soortgelijke opstelling hun ervaring daarover willen delen...
afbeelding van Ingir
07/09/2015 - 00:14

...Op enkele andere forums zie ik een bijna emotioneel hevige strijd tegen zonneboilers - meestal gevoerd door mensen die ofwel fossiele brandstoffen promoten (gas verbranden is blijkbaar ecologischer dan zon gebruiken) ofwel PV panelen promoten (verschillende blijken dan PV panelen te verkopen of er toch een of ander voordeel bij te hebben)...

 

Gas is best een schone brandstof en zolang je zorgt dat de warmtevraag voor ruimteverwarming en SWW zo klein mogelijk is (!!!) hoef je je ook niet schuldig te voelen over het gebruik van een kleine hoeveelheid gas per jaar. Er is dan ook geen reden om te investeren in weinig rendabele technieken als warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

 

Ik ben zeker niet tegen zonneboilers, in specifieke situaties (veel SWW-verbruik met name in de zomer) zijn zonneboilers zeer aan te bevelen. Denk daarbij aan hotels, zwembaden, kampeerterreinen, grote vakantiewoningen / groepsaccommodaties... Voor woningen is de zonneboiler ook nog bruikbaar in geval van grote gezinnen (6+) maar dan praat je over enkele procenten, de meeste huishoudens (1-4 personen) verbruiken te weinig SWW om een dure zonneboiler rendabel te krijgen.

afbeelding van Griet en Stefan
06/09/2015 - 07:57

Ook hier waren er plannen voor een zonneboiler.  Tot we de tip kregen om dat te investeren in isolatie.  Met 5 a 6000 euros kan je al heel wat isoleren!  Een zonneboiler kan altijd achteraf.  Extra muurisolatie heel wat moeilijker.

Heel wat technieken zoals zonneboilers zijn heel duur.  Dat geld kan je beter steken in het beperken van energieverbruik dan in opwekken ervan.

Idealieter zou iedereen een passiefhuis met zonneboiler moeten hebben.  Maar aangezien heel wat bouwbudgetten beperkt zijn, zoals de onze, dan kan je het geld beter investeren in isolatie.  Ok, je hebt uitzonderingen, er zijn mensen die een wp met boring plus pv plus ferme keuken enz.  Maar de meeste onder ons moeten kiezen.  

afbeelding van benn
06/09/2015 - 13:00

Dat de trias energetica gevolgd moet worden spreekt niemand tegen maar je kan niet tot in het oneindige isoleren.

de zonneboiler achteraf zetten is geen goed idee.

- achteraf telt het niet meer mee voor E-peil

- achteraf telt het ook niet meer mee voor verplichting duurzame techniek waardoor E-peil 10% beter moet.

- in geval van inbouwpanelen spaar je dakpannen en werkuren uit als je het meteen doet.

- het is makkelijker de zonneboiler binnen te krijgen zonder schade wanneer het huis nog niet is afgewerkt.

- de solar-leidingen achteraf plaatsen is niet altijd evident. 

afbeelding van Ingir
07/09/2015 - 00:09

Je hoeft niet tot in het oneindige te isoleren, een Rc van 8-10 voor vloer/gevel/dak is doorgaans voldoende om uitgebreide installatietechniek te vermijden. Voor een laag SWW-verbruik is een zonneboiler de MINST efficiënte keuze, een spaardouchekop bereikt ongeveer dezelfde besparing met 250x minder investering. Maar ja, korting op het KI wint het glansrijk van gezond verstand.

afbeelding van Yannick Willox
10/09/2015 - 09:21

In alle vergelijkingen en onderzoeken die ik tot nu toe gevonden heb, komt echter naar voor dat de warmte van de zon een stuk efficiënter gebruikt kan worden dan het licht er van en dat water opwarmen met zonne-energie (dus met een zonneboiler, rendementen rond de 40%) dus een stuk efficiënter is dan eerst elektriciteit te produceren (ca 16% rendement, dacht ik)

Wat steeds vergeten wordt is dat je met een zonneboiler een overschot hebt in de zomer, dus wat dat ding opbrengt aan 40% of 80% maakt niet uit, het is voor de vuilnisbak.

De zonneboiler brengt ook veel op, net op het moment dat je COP voor warm water 4, 5 of 6 is (zomer !)

De zonneboiler brengt quasi niets op in de winter, als je COP 2 is, tenzij je hem overdimensioneert, maar dan gooi je in de zomer nog meer weg,

PV heeft - netvergoeding ed ten spijt - op zijn minst hét grote voordeel dat de zomeroverschotten (als die er zijn) daadwerkelijk gebruikt worden door je buren.

Los daarvan blijf ik het fundamenteel oneens met het standpunt van Ingir dat gas "best wel een propere brandstof is".

Het blijft fossiel, en als het al niet het klimaat beinvloedt, dan toch wel onze geo-politieke situatie, en die van de rest van de wereld.

afbeelding van Ingir
17/09/2015 - 10:23

Los daarvan blijf ik het fundamenteel oneens met het standpunt van Ingir dat gas "best wel een propere brandstof is".
Het blijft fossiel, en als het al niet het klimaat beinvloedt, dan toch wel onze geo-politieke situatie, en die van de rest van de wereld.

 

Gas is best een schone brandstof en zolang je zorgt dat de warmtevraag voor ruimteverwarming en SWW zo klein mogelijk is (!!!) hoef je je ook niet schuldig te voelen over het gebruik van een kleine hoeveelheid gas per jaar. Er is dan ook geen reden om te investeren in weinig rendabele technieken als warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

 

Het probleem is dat de meeste woningen en bewoners enorm verspillend zijn (te veel vierkante meters, te weinig isolatie, te weinig luchtdichting, te veel SWW verbruiken met regendouche) en daardoor onnodig veel gas verbruiken. Desondanks is het gasverbruik de afgelopen 20 jaar gedaald, vooral door verbeterde isolatie en het gebruik van HR gasketels. Dat gasverbruik zal de komende jaren nog veel sneller dalen door verdere isolatie van woningen, overstap op elektrisch verwarmen (al dan niet met warmtepomp) en verwarmen met hout/pellets en door snel toenemende energiebelasting/CO2-tax. En een klein beetje door zwaar gesubsidieerde zonneboilers.

 

 

 

afbeelding van Costaccountant
15/09/2015 - 01:27

Dirk,

 

"De financiële kant wordt vaak aangehaald om zonneboilers onrendabel te noemen. Als ik echter de verschillende offertes van verschillende combinaties naast elkaar leg (ik heb er nu zes), dan zie ik dat niet terug: de prijs van een wat grotere WP met boilervat of een wat kleinere WP met zonneboiler loopt niet zo ver uit elkaar - het rechtstreekse energieverbruik dan weer wel. Meer PV panelen om dat verbruik te compenseren maken die optie weer duurder én verhogen de netvergoeding, waardoor de totaalprijs echt niet goedkoper uitkomt."
 
Ik zou die 6 offertes wel 's willen  Z I E N. Net als je berekening waar al het hogerstaande op gebaseerd is. En wel om volgende redenen:
  1. Ik zie niet in hoe je een WP kleiner kan dimensioneren omdat je er een zonneboiler bovenop gooit. De WP dient gedimensioneerd naar je maximale energiebehoefte voor verwarming en SWW. Die dimensionering wijzigt niet omdat je een zonneboiler installeert. De opbrengst van de zonneboiler kan immers gelijk zijn aan NUL. De prijs van de zonneboiler komt dus wel degelijk integraal bovenop de prijs van de (identieke) warmtepomp.
  2. In tegenstelling tot wat je suggereert, zal het rechtstreekse energieverbruik heus niet ver uit mekaar liggen. Dat komt omdat elke kWh gegenereerd door je zonneboiler er slechts 1/COP van je warmtepomp waard is. Bovenop een warmtepomp vormt een 300L zonneboilertje met 4 à 5m2 collectoren voor SWW het equivalent van 500Wp ... of 2 doorsnee PV-panelen. http://www.ecobouwers.be/forum/post/lucht-water-warmtepomp-met-zonnecollector#comment-175098
  3. Elke zonneboilersubsidie is steeds beperkt tot 50% van de totaalfactuur. Het zal me verwonderen dat die andere 50% lager is dan de prijs van 500Wp.
  4. Het zal me tevens verwonderen dat de netvergoeding voor die extra 500Wp PV, hoger ligt dan het onderhoud/herstellingen budget van een zonneboiler. Met 40€/jaar spaar je net een nieuwe pomp+sturing bijmekaar over 15 jaar. Dan heb ik het niet gehad over glycolverversingen, testertjes, een lekje hier of een drukverliesje daar.
 
Ik heb het hier al meer dan eens geschreven: aan een WP hang je géén thermische collectoren. Aan een WP hang je PV. Ik wil dat gerust elk jaar blijven herhalen.
 
PS: de 'bijna emotioneel hevige strijd tegen zonneboilers'  waar jij naar verwijst, lees ik NERGENS. Wat ik wel vaak lees is een 'bijna emotioneel hevige strijd voor zonneboilers' , vrijwel altijd door zonneboilerfundi's die met hun neus op de feiten gedrukt worden. Ik beschouw jouw thread als deel daarvan.
PPS: nee, ik verkoop heus geen PV-panelen. Maar ook geen zonneboilers.
afbeelding van Dirk2950
16/09/2015 - 10:00

jammer dat je zo'n aggressieve stijl gebruikt, daardoor gaat veel van de nuttige informatie verloren

je kan je betoog ook moeilijk een antwoord op de topicvraag noemen

afbeelding van Costaccountant
23/09/2015 - 21:10

 

Stijl is een middel als een ander, mijn beste. En middelen horen efficiënt te zijn.
 
Het is vooral jammer voor de lezer, dat je het plots liever over mijn invulling van dat middel wil hebben. Mocht ik in jouw schoenen staan, zou ik me gewoon lik op stuk geven: kom met die 6 offertes en jouw berekening boven. Wat houd je tegen ? Het feit dat een WP plots niet meer zo nodig is ?
 
Jij had toch al 6 offertes voor die combinatie ? Met kleine zonneboilers en grote warmtepompen en grote zonneboilers en kleine warmtepompen ? Ontzettend interessant, vond ik dat ! 't Zal toch Costaccountant niet zijn dat je deed besluiten om de warmtepomp weg te laten ? ... of juist wél ?
 
afbeelding van Dirk2950
23/09/2015 - 22:55

scroll eens even helemaal naar boven en lees eens gewoon de vraag van dit topic

Heeft hier al iemand met zo'n Paradigma-systeem gewerkt ? Welke collector ? Wat zijn je ervaringen ? Heb je het zelf gezet of laten plaatsen ? enz...

haal dan eens diep adem en bedenk even of je al met zo'n systeem gewerkt hebt. Als het antwoord nee is, is dit topic niet aan jou gericht en is het vooral jammer voor de lezers en deelnemers aan het Ecobouwers forum dat je de discussie vervuilt door de mensen die wel op de vraag antwoorden, aan te vallen. Je haalt daardoor de waarde van het Ecobouwers forum grondig naar beneden.

Wil je graag toch een discussie over jouw eigen onderwerp aangaan, dan staat er daarvoor een link aan het begin van het forum: je kiest een afdeling waar je onderwerp in past en selecteert daar "nieuw forum topic toevoegen".

afbeelding van charel
23/09/2015 - 23:20

Beste Dirk,

Het zou voor het forum geen goede zaak zijn moest het herleid worden tot een vraag en antwoordrubriek.

Er mag en moet al eens afgeweken worden, dat belet niet dat er een antwoord kan komen op de vraag, dat zal er zefs toe bijdragen dat nog iets verder kan nagedacht worden over de vraag, dat soms wellicht ook de vraag op zich in vraag kan gesteld worden.

 

 

afbeelding van Dirk2950
24/09/2015 - 12:41

Klopt natuurlijk - het is best zinvol om extra informatie te bespreken en ik vind het ook prima dat een vraag op zich in vraag gesteld kan worden. Het hangt er dan wel van af over wat voor een vraag het gaat en hoe dat gebeurt. Het forum wordt wel heel wat minder zinvol als een simpele vraag als "heeft iemand hier al ervaring mee ?" in vraag gesteld wordt en zeker als dat op zo een aggressieve manier gebeurt. Het is als vragen hoeveel benzine een bepaalt type auto bij andere mensen verbruikt en als antwoord te krijgen dat je niet kan tellen als je geen elektrische auto koopt.

Het forum zakt nog meer in waarde als de reacties van mensen die wel op de vraag antwoorden, ook afgekraakt worden. Ik had nog niet eerder iets gepost op dit forum, maar aan de hand van de reacties op deze vraag krijg ik nu wel heel erg de indruk dat dat op Ecobouwers forum veel algemener is dan ik dacht. Ik kreeg de voorbije dagen een paar heel zinvolle antwoorden via privé-mail, twee daarvan met de expliciete vermelding dat ze niet op Ecobouwers forum reageren omdat hun "antwoord dan toch weer aangevallen wordt"...
afbeelding van MarcMarc
24/09/2015 - 06:40

Financieel gezien heeft cost accountant gewoon gelijk en probeert hij jou en anderen te behoeden voor ongelukkige investeringen waarbij terugverdienplaatjes gebaseerd zijn op gas besparing terwijl bij een warmtepomp het financiële plaatje er anders uit ziet.

Maar ecologie is dus de drijfveer en financieel is ondergeschikt. Als deze stelling juist is het verwonderlijk datnergens vermeldt staat hoeveel SWW er per jaar gebruikt gaat worden. EROEI is namelijk ook een factor. EROEI = energy returned on energy invested. Oftewel, hoeveel jaar duurt het voordat de energie die nodig was voor de productie en installatie van het zonnecollector systeem voordat er sprake is van een netto energie besparing in de gehele keten. Bij een overgedimensioneerde zonnecollector installatie en een gering verbruik in een land als België vraag ik mij af of de EROEI groot genoeg is om binnen de technische levensduur een netto energiebesparing te realiseren. Zeker t.o.v. andere technieken zoals de warmtepomp in combinatie met PV. Bij gering SWW gebruik en weinig zon is de EROEI gewoon te laag!

Zonder EROEI te betrekken worden investeringen gedaan die goed voor het millieu zouden zijn maar per saldo ongustig zijn.

Dezelfde discussie kan je voeren voor isolatiematerialen. Om een extreem voorbeeld te noemen, 40 cm pur i.p.v. 20 cm pur zal zich energetisch gezien nooit terugverdienen want het effect van de extra 20 cm pur is zeer gering terwijl het wel energie kost om pur te maken en te plaatsen.

afbeelding van BartHermans
22/09/2015 - 04:18

Hoi Dirk,

Ik heb een aantal jaren geleden een Paradigma systeem gekocht, en was vrij duur in aanschaf. De totale capaciteit is 450 liter, en ik heb wat m'n noemt een vat in een vat. 

Schaduwvrij zijn is het meest belangrijke als je gedurende het voor en najaar voldoende rendement wenst, en de afstand tussen de boiler en de badkamer zo minimaal mogelijk houden.

Tussen begin/midden maart en begin/midden oktober heb ik geen gas verbruik. In de winter heb ik omwille van schaduw/weinig zonuren geen opbrengst, of verwaarloosbaar klein. Wat verbruikt in mijn situatie en levensgewoonte het nemen van een douche als ik enkel op gas verwarm: tussen 0.3 en 0.4 M³ gas. We zijn met 4 personen in ons gezin. Mocht ik momenteel nog enkel verwarmen op gas tijdens de winter dan is het gasverbruik dat ik bespaar tijdens het jaar slechts 15 tot maximaal 20% van mijn gasrekening. Dat is niet veel, en ik zou er 30 jaar over doen om dit terug te verdienen aan de huidige prijszetting.

Ben ik nu ontevreden over deze installatie: neen helemaal niet. Het werkt zeer goed, vergt bijna geen onderhoud.

Het electrisch verbruik heb ik eens gemeten: 30W. Dat is verwaarloosbaar. Met een kleine batterij zou je met stroomuitval dit kunnen voeden. Ik heb een tijdje geleden daarom een 'pure sine' omvormer gekocht dat wanneer de stroom zou uitvallen ik de zonneboiler nog perfect kan laten draaien gedurende de hele dag met een batterij van een electrische fiets.

PV zonnepanelen kocht ik ook en heb twee soorten omvormers. De traditionele SMA en een PowerRouter van Nedap. Die laatste kan me electriciteit bezorgen zelfs al valt de netspanning uit (overdag).

Het argument dat in de zomer het vat zijn energie niet kwijt kan klopt, maar dan is het de gelegenheid om eens een bad te nemen ipv een douche. Als ik de weersvoorspellingen volg, dan weet ik dat mijn gezin met een warme boiler ongeveer 3 (bewolkte) dagen kan overbruggen voordat het water van 80° naar 45° zakt.

Groeten.

Bart 

 

 

afbeelding van Dirk2950
22/09/2015 - 09:14

dankjewel Bart, jouw ervaring ligt in de lijn van onze eigen ervaring met de zonneboiler die op ons huidige huis ligt. Voor de nieuwe woning willen we dat uitbreiden naar vloerverwarming, dus dan is die "buffer" om op bewolkte dagen iets langer verder te kunnen nog wat interessanter.

Welke keuze we ook maken, het hele systeem zal bij ons ook op PV panelen aangesloten worden, daarom vind ik je info over die omvormers interessant.

afbeelding van BartHermans
22/09/2015 - 21:18

Ik stuurde je wat info rond de PV installatie van de Nedap PowerRouter naar je email adres.

Je hebt gelijk dat je je momenteel goed laat informeren. Hou ook zeker rekening dat de slimme meters eraan komen. Dan vervallen allicht de vaste kosten van de netvergoeding, maar krijgen we een rekening voor leveren en nemen van electriciteit. En hoeveel dat gaat bedragen zullen we pas dan weten. 

afbeelding van robin demey
24/09/2015 - 07:59

Dirk,
De reactie van Bart zou een duidelijk bewijs moeten zijn van het feit dat een gewone (of paradigma) zonneboiler NIETS zal bijdragen aan verwarming. Je hebt eerder op het jaar SWW te kort, dan dat je verwarming nodig hebt.
Een goede woning heeft ten vroegste eind oktober verwarming nodig. En dan is er zelden zon genoeg voor uw SWW.

Mijn tip:ga niet voor BEN-woning, maar voor PH. Want een PH zal ook BEN zijn, maar zonder dure technieken.

Staar je ook niet blind op het warme water voor je vaatwasser. Dat gaat over 7-10 liter per beurt. Te verwaarlozen. Voor wasmachine is het interessanter, maar zoals je zelf aangeeft, heb je dan geen regenwater.

Een dww of douchebakww zal bijna eenzelfde energiebesparing* hebben als een zonneboiler voor een 5e van de prijs, met als grote voordeel dat deze in de WINTER evenveel bespaart* als in de zomer. Maar je COP is groter in de zomer, dus is het niet erg dat je dan SWW moet maken met je WP. En in de winter spaar je meer geld uit doordat je minder water moet verwarmen met een slechte COP.

*: je bespaart ongeveer evenveel SWW-kWh, maar dus meer elektrische kWh.

Conclusie: met een (lucht-water)WP is een DWW zowel economisch als ecologisch interessanter:
- kleinere investering (is ook beter voor milieu, want je moet er minder voor gaan werken)
- meer elektriciteitsbesparing (1 kWh SWW is meer kWh elektriciteit in de winter dan in de zomer)
- minder materiaal (beter voor milieu)

PS:ingebouwde zonnecollectoren besparen misschien wel dakpannen, maar kosten veel meer en plaatsen minder snel.
PPS: ja ik verkoop DWW, maar verdien daar niets mee (paar stuks per jaar is amper kostendekkend). Dus daarvoor doe ik het niet.

afbeelding van benn
05/09/2015 - 19:44

Met de bestaande premie zijn zonnecollectoren best betaalbaar. Of het daarom ook paradigma's moeten zijn, daar ben ik minder van overtuigd.

Vacuum - vlakkeplaat

voordelen

makkelijker te plaatsen op het dak. Door 1 man, ook op moeilijk bereikbare daken zonder kraan.

minder plaats nodig op dak

Hoger theoretisch rendement in tussenseizoen.

nadelen

Stuk duurder

kwetsbaarder bij hagelbuien

Lelijker dan vlakkeplaat, zeker lelijker dan inbouwpanelen.

rendement in de praktijk niet zo veel verschil. Volume en isolatie boiler van groter belang dan keuze collectoren.

doordat panelen geen warmte afgeven is er in de zomer ook geen nachtkoeling mogelijk.

 

paradigma - glycolsysteem

voordeel

ecologischer

betere geleiding

Nadeel

Vorstveiligheid afhankelijk van techniek. ( pomp start kort op bij koud weer om leidingen vorstvrij te houden)

Vorstveiligheid afhankelijk van vacuüm. Bij kleinste luchtlek werkt het niet meer.

 

Besluit. Meer nadelen dan voordelen aan paradigma.

afbeelding van Dirk2950
06/09/2015 - 15:20

thx, zinvolle overwegingen. Ook wel geruststellend dat verschillende overwegingen die ik hier lees, exact dezelfde waren die wij ook aan het maken zijn. Uiteindelijk was dat de belangrijkste reden om te zoeken naar wie er al zo'n beslissing genomen heeft en hoe dat uiteindelijk uitgedraaid is.

Het nieuwe huis wordt ook echt nieuwbouw, dus de premies zijn uitermate beperkt. De invloed op de verplichting duurzame investeringen en de invloed op het E-peil zijn des te groter en vooral dat laatste heeft dan weer invloed op de interest op onze lening en hoeveel onroerende voorheffing we de volgende vijf jaar gaan betalen. Door iets meer te investeren, sparen we bijna een vergelijkbaar bedrag weer uit...

@Griet en Stefan: wij moeten helaas ook kiezen (en veel zelf doen om alles te kunnen betalen). We dromen al wel van een mooie keuken, maar uiteindelijk is die toch ondergeschikt aan de investeringen waarmee we energie kunnen besparen, dus zal die keuken wel eventjes op zich laten wachten, omdat we het belangrijkste stuk van ons budget in een optimale gebouwschil stoppen: driedubbel glas, overal minstens 20cm isolatie (allez dan, onder de vloerplaat van de kelder ligt maar 10cm, maar da's dan ook 3m onder de grond). Voor de raamkaders hebben we "genoegen genomen" met één stapje minder, 1 E-punt omhoog, maar wel een besparing van meer dan 10k... Volgens de EPB simulatie zou nog 5cm isolatie extra niet echt nog invloed hebben (maar dat zou wel 6k extra kosten) enz...

De truk om nog verder te kunnen gaan in extra besparende technieken (het tweede stukje van de trias energetica :) ) zit daarin dat we een aantal fabrikanten gevonden hebben die met veel plezier extra informatie en ondersteuning willen bieden als we nog meer zelf doen. Het totaalbudget inclusief zonneboiler (zelf geplaatst) wordt daardoor niet groter dan de offertes die we kregen zonder zonneboiler (door iemand anders geplaatst).

@benn: we bouwen met een plat dak, dus hoe de collectoren er uit zien, maakt ons niet zo veel uit. Als een piloot die overvliegt komt vertellen dat'ie zich aan het uitzicht stoort, krijgt'ie een kop koffie en misschien zelfs een rondleiding :)

afbeelding van robin demey
24/09/2015 - 08:04

Informeer je even of je met deze opbouw niet richting PH gaat (lijkt me wel). Gebruik dan de PHPP berekeningen ipv EPB.

afbeelding van benn
06/09/2015 - 18:30

Voorlopig nog steeds premie van Eandis voor zonneboiler, ook bij nieuwbouw. 2750€ lijkt mij toch wel de moeite.

afbeelding van Dirk2950
06/09/2015 - 21:38

dank voor de tip, dat had ik gemist !! ben net op de site van Infrax gaan kijken (in Kapellen is het niet Eandis) en die hebben inderdaad dezelfde premie - 550 € per m² met een maximum van 2750 €.

Een van de voorwaarden is wel dat die zonneboiler door een aannemer geplaatst moet zijn en ik was van plan om dat zelf te doen. Ik zal dus eens moeten uitrekenen of de meerprijs om de zonneboiler te laten plaatsen (en leveren) door een "aannemer" minder is dan 2750 € om die premie interessant te laten zijn. 

afbeelding van ruben-6
08/09/2015 - 14:33

Hallo, ik heb eind 2012 een Paradigma Expresso met aquaplasma vacumbuizen geplaatst en ben nog steeds heel tevreden over het product. Een installatie met maximaalm rendement en minimaal onderhoud. Ok misschien iets duurder dan de standaard zonneboiler maar dan ook kwalitatief dik in orde. 

afbeelding van Costaccountant
15/09/2015 - 01:32

 

Zo kwalitatief dat ze bv. op hun tank-in-tank boiler de volle 5 jaar waarborg geven ? LET OP: behalve op kalkaanslag ! Klik op het beeld naar beeld nr.4: http://www.paradigma-benelux.com/boilers/combiboilers/titan-aqua-plus-combibuffer/
 
Laten we in Vlaanderen en Nederland nu net het hardste water ter wereld hebben. Zo'n 'kwaliteitsvol' merk zou toch wat méér waarborg mogen geven, niet ? Vergelijk gerust met het Belgische (en goedkopere) ACV: die geven een levenslange waarborg op hun tank-in-tank boiler. Inclusief kalkaanslag ! Zou dat wereldvermaarde anti-kalk patent van ACV daar voor iets tussenzitten ? Ze hebben in ieder geval al 100 jaar ervaring met ons harde water.
afbeelding van ruben-6
15/09/2015 - 12:22

Als je voor het beste concept wil kiezen ga je voor de expresso. Daar wordt het sanitair water ogenblikkelijk aangemaakt met een platenwisselaar. Nooit problemen met de boiler :) en een maximaal rendement. De sterkte van Paradigma zit in dit concept dat volledig afwijkt van alle andere fabrikanten. Al zijn er al enkele die beginnen volgen. Misschien is de tank in tank van ACV wel de beste maar wat ben je ermee als het totaalconept niet optimaal is...     

afbeelding van Costaccountant
16/09/2015 - 03:16

 

LOL. Zo'n platenwisselaar zal géén last hebben van kalkaanslag :-)
Zo'n expresso (II) lijkt me niks anders dan een buffer met een friswaterstation. Daar is weinig revolutionairs aan. Platenwisselaars bestaan bijna 100 jaar. Zo'n friswaterstation kost je niet alleen geld, maar kan ook nog 's afzonderlijk stuk gaan. 
Of het 'optimaal' is om de energie uit je vat door je leidingen te pompen om ze vorstvrij te houden (= eigen aan Paradigma), laat ik voor jouw rekening. Er zijn er hier genoeg die daar hun energetische bedenkingen bij hebben. De bedenking die ik daarbij maak, is er één van duurzaamheid: als je pomp defect raakt in de winter ... heb je meteen ook vorstschade.
Me dunkt dat een merk dat 'kwaliteit' hoog in haar vaandel schrijft, zoiets niet eens DURFT te bedenken. Ik hoop voor jou dat je pomp defect raakt in de zomer.
 
Wat 'optimale totaalconcepten' betreft: hierboven leg ik uit dat een klassieke zonneboiler bovenop een WP, 2 doorsnee PV-panelen waard is = 500Wp. Met dat 'geoptimaliseerd totaalconcept' stijgt de dekkingsgraad met enkele procentpunten. Hoeveel denk je die gestegen dekkingsgraad waard te zijn ... in Wp ? DE VOLLE  V I J F T I G  WATTPIEK ??? Of 20% van één doorsnee PV-paneel ?
Maar misschien redeneer je dat de WP ook een hogere COP zal halen voor SWW, dankzij dat 'optimaal totaalconcept' van de expresso. De WP zal géén 55°C meer moeten produceren, maar bv. 43°C. Dat zou de COP voor SWW doen stijgen van pakweg 2,7 naar 3,5 voor SWW. Dat zou al flink zijn voor slechts 12°C minder. Wat zou dat geven ?
 

Zonder thermische collectoren:

2500 kWha SWW

/ COP 2,7

= 925,93kWha

vs

2500kWha SWW

/ COP 3,5

= 714,29kWha

Verschil: 211,64kWha of de opbrengst van één doorsnee PV-paneel (= 250Wp).

 
Met thermische collectoren:

2500kWha SWW

- 60% dekking door een vlakkeplaatcollector

= 1000kWha

/ COP 2,7

= 370,37 kWha

vs

2500kWha SWW

- 70% dekking door 'plasma' collectoren

= 750kWha

/ COP 3,5

= 214,29kWha

Verschil: 156,08kWha of de opbrengst van een 'thin film' PV-paneel (= 175Wp).

 
BESLUIT:
De winst van een 'geoptimaliseerd totaalconcept' buffervat voor wie met een WP verwarmt, bedraagt één doorsnee PV-paneel, vergeleken bij een klassiek boilertje. Vergelijk beide investeringen. Voor wie bovenop dat peperdure buffertje ook wenst te investeren in 'plasma' collectoren i.p.v. goedkope zonnecollectoren ...  D A A L T  (!!!) die winst tot minder dan één doorsnee PV-paneel. Dat is het effect van 'opeengestapelde' technieken. Of nog: welkom tot de wondere wereld der % vermenigvuldigingen :-)
 
PS: Het is precies daarom dat ik al jaar en dag beweer dat je aan een WP géén thermische collectoren hangt, maar uitsluitend PV. 
afbeelding van ruben-6
16/09/2015 - 13:11

Als je te veel kalk in het water hebt zorgt dit hoe dan ook voor problemen. Ik heb op het water een hardheid van 26F° en tot nu toe nog geen last van een redementsverlies op de wisselaar. Verder heeft de wisselaar enkel voordelen tov het conventionele concept maar als je diet niet inzeit bespaar ik je verder ook de details. Ook de vorrstbeveiliging werkt prima en als je weet hoeveel procent van de tijd dat het in België vriest, is de kans wel heel erg klein dat op dit moment de pomp stuk gaat. En zelf als het vriest moet het al hard vriezen om schade op te lopen, dit gezien de extra uitzetbochten en het goed geïsoleerde vacum. In elk geval heb je nooit problemen met glycol of een leeglloopsysteem dat soms ook met glycol wordt gevuld. Ik heb geen WP maar een gasketel van 15kW die communiceert met de paradigma regelaars en ook alle VVW en radiatoren worden vanuit deze regelaars gestuurd. Sinds het gebruik van deze zonneboiler is ons verbruik gezakt van +/-8000kwh naar minder dan 4000kwh op jaarbasis. Misschien is het financieel meer verantwoord om PV panelen en een elektrische boiler te plaatsen... 

afbeelding van Dirk2950
16/09/2015 - 16:36

Sinds het gebruik van deze zonneboiler is ons verbruik gezakt van +/-8000kwh naar minder dan 4000kwh op jaarbasis.

dit is het soort informatie waar ik naar op zoek was - dankjewel

nu nog een methode vinden om die resterende 4000 kWh op te vangen zonder het gebruik van fossiele brandstoffen, aan een zo laag mogelijke gebruikskost en liefst zonder de investering te verdrievoudigen (o ja, en zonder massaal afgestraft te worden in de EPB berekening ;) )

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.