pannendak isoleren | Ecobouwers.be

U bent hier

pannendak isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van henry-2
15/10/2005 - 22:06

Hallo allemaal

We hebben een ouderhuis met een spits pannendak daar onder pannelatten met daaronder internietplaten en dan de balkenlaag,hoe moet ik dat goed isoleren????

groetjes Henry

3 Reacties

Reacties

afbeelding van philippe-2
15/10/2005 - 22:29

Om je dak goed te isoleren zal je het er eerst af moeten halen, vrees ik.
Dus pannen eraf, panlatten eraf en er een winddicht onderdak op leggen en dan opnieuw panlatten en de pannen erop.

Wij zaten met hetzelfde probleem (er was zelfs geen onderdak, maar zo'n oud onderdaksysteem zoals dat van jou is bijna even ondoeltreffend)
Er is geen weg rond: een deftige isolatie begint met een goede winddichte buitenlaag.

Onder het onderdak (tussen de balken steek je minstens 20 cm isolatie en dan een damprem (die ook perfect gesloten moet zijn) en dan een afwerking.

afbeelding van ingeborg
19/10/2005 - 09:35

Het ideale is inderdaad pannen eraf, panlatten eraf, oud onderdak eraf en een nieuw niet alleen winddicht maar ook dampopen onderdak. Weet dat we op dit forum natuurlijk het optimum nastreven en dat het eigenlijk al ongelooflijk goed is dat je dak van vezelcementplaten 3 mm (vermoed ik) is voorzien als onderdak. Volgens productinfo van '97 is die plaat dampopen, maar heeft een dampdiffusieweerstandsgetal van 90, wat toch niet zo goed is, natuurlijk wel veel beter dan een plastiekfolie. Het dampdiffusieweerstandsgetal moet zo dicht mogelijk de 1 benaderen. Als deze platen nog in goede staat zijn (kunnen ze er nog eens 30-40 jaar tegen) en je houten constructie is nog gezond (altijd even nakijken VOOR je die houten balken helemaal gaat inpakken) en je hebt zelf tijd en de nodige motivatie is het misschien nog te doen om alle naden van die platen winddicht te gaan afkleven, maar de tape waarmee dit kan gebeuren is niet goedkoop, nieuw dampopen en winddicht onderdak is wel te verkiezen maar dan zit je natuurlijk even open. Al is die tijd ook beperkt als je een vakman aan het werk zet, op 1 à 2 dagen afh. van de grootte van je dak kan je je dak afbreken en een volledig nieuw onderdak plaatsen.

De isolatie tot tegen het onderdak aanbrengen, geen luchtspouw laten tussen het onderdak en de isolatie EN langs de onderzijde van de isolatie moet een doorlopend dampremmende laag aangebracht worden. Voorkomende naden moeten goed verkleefd en afgetaped worden, niet gewoon nieten en klaar is kees.
Als je de ruimtes die hieraan grenzen dan ook bewoonbaar wil maken breng je heel nauwkeurig een dubbel lattenwerk aan, waarom dubbel omdat je dan nog eventuele leidingen zoals elektriciteit kan aanbrengen, OPGEPAST onder geen enkele voorwaarden mag de dampremmende laag doorboord worden voor zulke leidingen. Enkel rookgassen en ventilatieleidingen worden erdoor gebracht en die moeten dan ook heel goed worden afgewerkt.
Bovenop het lattenwerk breng je dan je afwerking aan, kan gaan van gipskartonplaten tot planchetten,...

Succes,
Ingeborg

afbeelding van ingeborg
19/10/2005 - 09:39

Misschien nog een kleine aanvulling voor de afwerking naar buiten toe :
Op je onderdak steeds eerst tengellatten ( verticaal ) aanbrengen, zodat de panlatten die horizontaal geplaatst worden niet op het onderdak rusten. Is dit wel het geval dan vorm je eigenlijk iedere keer een "gootje" waarin langer dan gezond is voor je panlat vocht blijft staan, ook vervuiling blijft daar liggen.
Dan op je panlatten nog de pannen.

Ingeborg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.