overspanning ramen 6 meter | Ecobouwers.be

U bent hier

overspanning ramen 6 meter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Joline
23/10/2013 - 08:55

Hallo,

In één muur van ons huis willen we een glaspartij steken van 6 meter breed, verdeeld in 5 ramen van gelijke grootte.

Er komt geen verdieping op deze muur.

We bouwen in houtskelet.

Mijn vraag is of we gewoon 1 lange houten balk van 6 meter boven alle vensters steken, of we ergens tussenin een extra steunbalk voorzien? Is een balk van 6 meter lang nog "gangbaar", of splitsen we deze glaspartij beter door nog een steunbalk tussenin te voorzien?

Alvast bedankt!

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Roel P.
23/10/2013 - 09:37

Beste Jolien,

we hebben een raampartij van circa 4 m. Hiertussen zit geen steunbalk en hierboven zit een raampartij van dezelfde afmetingen van het verdiep. Het is drievoudig glas, dus een behoorlijke belasting. Daarbij draagt deze tussenbalk ook nog de luifel van de buitenzijde. Midden in de woning loopt een balk van 12 m (gelamineerde balk). Of bedoel je een volle houten balk? Firma/houtleverancier/architect/ingenieur heeft normaal programma's om na te of de voorziene balk de belasting aan kan of niet.

> http://kertoschuif.nl/indexK.html

Roel

afbeelding van stefan-14
23/10/2013 - 10:57

gelamineerde ligger is inderdaad oplossing voor zo een balk

zijn leverbaar tot 16 meter lang, kan je koppellen, ...

iedereen die ernstig met HSB bezig is gebruik, kent deze

merk hierboven genoemd is heel gekend in de sector

afbeelding van dprenen
23/10/2013 - 15:28

Dag Joline

Zoals je op de foto in bijlage kan zien hebben wij ook gewerkt met gelamineerde balken om de structuur te dragen.  In de breedte zijn deze onderbroken ter hoogte van de stalen kolommen en in de lengte ondersteund door stalen kolommen.  Op deze manier rust de constructie niet op de ramen.  Kan ook nooit de bedoeling zijn denk ik?  

Wij hebben dit allemaal (moeten) laten berekenen door een stabiliteits ingenieur, maar hebben hier ervaren dat niet elke stabiliteits ingenieur ervaring heeft met houtskelet.  :(

De aannemer HSB heeft uiteindelijk zelf ook ingenieurs in dienst en rekenprogrammas om de juiste dikte en max overspanning te berekenen.  Wees er maar zeker van dat die mannen hier geen risico's zullen nemen.

Onze constructie is 10m breed en bevat 7 apparte glas  partijen waarvan 1 een deur is. 

Gr

Davy

afbeelding van stefan-14
23/10/2013 - 18:31

mooi gedaan

 

hier op het forum is een stabiliteits IR met specialiteit hout actief ;-)

 

bij ons gelijkaardig, net geen 6 meter breed, maar om de hoek wel terug 5 meter breed raam :

 

afbeelding van robin demey
24/10/2013 - 19:45

Joline, niet mee inzitten. 6 meter is peanuts hoor :-). En zeker als er geen verdiep op rust; dan moet die balk eingelijk bijna alleen zichzelf dragen ;-).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.