oude telefoonpalen als onderbalken in huis | Ecobouwers.be

U bent hier

oude telefoonpalen als onderbalken in huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jandevries
03/11/2011 - 22:25

Hallo allen,

Ik zit met een vraag. Ik woon in een huis, waarvan
de ondervloer, een houtconstructie is, de vloerbalken zijn
eigenlijks oude houten telefoonpalen.
Nu wil ik graag vloerisolatie aanbrengen. Echter ik vraag me
af of dit verstandig is. Ik weet dat oude telefoonpalen vroeger verduurzaamd werden
, hoeveel schadelijke stoffen kunnen er nu nog uit deze palen komen? Kun je er als mens
ook ziek van worden?

Alvast bedankt,
Jan

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
04/11/2011 - 00:08

Als er van onder die houten palen geen vocht naar boven kan komen uit de ondergrond dan zou je er PE folie (poly-ethyleenfolie) over kunnen plaatsen. Naden enkele tientallen cm laten overlappen.

PE-folie laat totaal geen waterdamp door,  daarom moet je dus absoluut zeker zijn dat er geen vocht langs onder kan binnenkomen, zoniet zou je het gevaar kunnen oplopen dat zich vocht ophoopt in de balken met van alle nare toestanden (schimmels en op middellange tot lange termijn tenslotte het rotten of verpulveren van de palen).

Wat zit er onder die palen? Liggen die rechtstreeks op de bodem of de grond?

 

 

afbeelding van jandevries
04/11/2011 - 08:27

De palen liggen met de uiteinden op een betonnen fundering. Er is een kruipruimte van 80 cm. daarna zit er gewoon grond onder. Er word 2 komponenten PUR tegen de telefoonpalen aangespoten. Dan komt er geen vocht meer omhoog. Nu zou het nog mogelijk zijn dat er een gezondheidsrisico is? Heb even gekeken naar waar men vroeger mee verduurzaamde en kom wel op carcinogene stoffen uit. De Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. Vroeger werden deze telefoonpalen in de creosootolie gezet.

afbeelding van Rudy Martens
04/11/2011 - 09:49

Je kan ze al schilderen met een goed kwaliteit matte acryllatex (geen olieverf of geen alkydverf op basis van solventen, want die schilfert eraf). Plaats maar twee of zelfs drie dikke lagen. Dat is nog niet de perfecte afsluiting maar dat vormt al een flinke rem voor de cyclische aromaten (die kunnen zeer moeilijk door een laag latex doordringen).

 

Je zou ze ook kunnen schilderen met 2-component epoxy maar dat is ecologisch niet zo aantrekkelijk.

Epoxy sluit 100% af en is ook teerbestendig, nadeel: Duur!

 

Goedkoopste oplossing zal nog altijd zijn om de balken zo goed mogelijk in te pakken in dikke PE folie (die dewelke men ook onder chape of beton gebruikt).

Ik zou ze bovendien nog extra goed afkleven met een goed merk zelfklevende banden zodat de plaats waar je de folie dicht plooit (of eromheen?) nooit meer open kan.

 

 

afbeelding van jandevries
04/11/2011 - 22:33

Ok, dankje. ik heb er nog even over nagedacht, het volgende lijkt me ook goed toe.

De telefoonpalen blijven liggen waar ze liggen. Vanaf de onderkant word geisoleerd met 2k pur.

er ligt nu nog geen parket oid in. de vloer is niet geheel vlak, ik zal kijken naar een egalisatiemortel(misschien een 2k epoxy?) die dan 100% afsluit.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.