oude tegels schoonmaken en recupereren | Ecobouwers.be

U bent hier

oude tegels schoonmaken en recupereren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van asterala
30/01/2011 - 14:56

Hallo iedereen

Bij het uitbreken van mijn oude keuken zijn er oude vloertegels tevoorschijn gekomen. Ook enkele met mooi motief uit de jaren 30. er zijn een heleboel tegels gesneuveld, maar enkele hebben we kunnen redden.

De bedoeling is het karakter van de woning te behouden en een vloertje in de wc te betegelen met deze charmante tegels.

ze zijn heel fragiel, bij het minste breken of scheuren ze. Er hangt een hele laag cement aan vanonder en ik krijg ze niet zomaar proper.

iemand een idee hoe ik best tewerk ga? in bijlage enkele foto's.

Heb ook al gedacht eens naar containerpark te trekken en daar in tegelbak op zoek te gaan naar een betere versie dan de mijne, want de mensen durven zoiets wegggooien!!!

5 Reacties

Reacties

afbeelding van michielr_99
05/02/2011 - 18:01

Ik heb hier een "komschijf" op een haakse slijper voor gebruikt. Voorzie wel een zeer goed mondmasker en bril en handschoenen.

Best een mal maken waar de tegels in vastliggen en slijpen maar... De zijkanten (voegsel) kan je doen met een bandschuurmachine.

Veel succes

afbeelding van Bert H
23/02/2011 - 13:39

De oude cementvoegen aan de zijkanten van de recupe cementtegels moet eraf om ze weer voegloos te kunnen leggen. Ik deed dit met een goedkope tafelzaag te verkrijgen bij bv HUBO. Eerst oefenen op een onbruikbare tegel!

De tegels moeten wel proper zijn voor het leggen. Dat deed ik door tegel per tegel af te wassen met een borstel en water. Onderkanten moeten niet gekuist worden aangezien een goede vakman deze oude cementtegels in mortel legt. De keuze van een goede vakman die de tegels 'voegloos' legt, is essentieel voor een mooi resultaat. Gommers uit Herenthout kan ik aanraden.
Hier een vb foto van mijn tafelzaag en het resultaat van de vloeren.

afbeelding van Veroniekske
21/09/2012 - 11:24

Hallo,

ik heb je bericht hier gelezen. Momenteel ben ik ook aan het renoveren en heb oude vloertegels uitgebroken om chappe te kunnen leggen. Ik wil uiteraard de cementtegels hergebruiken, maar dien ze te kuisen.

Onderaan hangt er mortel en aan de zijkanten dient het oud voegsel verwijderd te worden.

Ik vraag me af wat je gebruikt hebt van materiaal? En of het goed gelukt is?

Ik zou een schuurmachine gebruiken om de voegen te verwijderen van de tegels. En de mortel aan de onderkant kap ik af (of is dit niet nodig, want de kans dat er een breekt is altijd groot).

Alvast bedankt, Veronique

afbeelding van KimR
11/11/2014 - 11:32

Onze cementtegels lagen ook gedeeltelijk in een cementbad. Dat krijg je er echt niet af met een beitel. Ik heb een komschijf geprobeerd maar dat is een hels karwei. Momenteel doe ik het als volgt: fixeer de tegel tussen een aantal pannenlatten op een stevige (ijzeren) gladde ondergrond. Neem een grote slijpschijf met een diamantschijf laat deze rusten op de beschermingsskap van de slijpschijf. Dat geeft een vrij groot steunvlak. De afstand tusssen de tegel en het snijvlak van de diamantschijf was bij mij ongeveer de dikte van een cementtegel. Dan komt het er op neer om gewoon de cementlaag er af te slijpen door de slijpschijf vooruit te duwen, wat eigenlijk weinig belastend is voor de gewrichten. Het resultaat is perfect vlak, je ziet zelfs opnieuw de belettering. Overschotjes even aantikken met de schijf en klaar. En het gaat tenminste vooruit...

De zijkant is een ander verhaal. Vanalles geprobeerd; het beste resultaat is tot nu toe een bandschuurmachine met grof schuurpapier maar om nu te zeggen dat dit goed vooruit gaat... Ik denk er aan om ze eventueel een zeer kleine voeg te geven. Heeft iemand hier ervaring mee?

Succes!

afbeelding van jeroen Grote Jan
12/11/2014 - 12:27

Idem verhaal als hierboven. Wij hebben ook een vloer herlegt die we onder een andere (lelijke, witte) tegelvloer hebben gevonden. Voordat we deze voorzichtig hebben opgebroken, hebben we de vloer bovenaan zuiver gemaakt. Eerst alle lelijke tegels eraf met hamer en platte beitel (voorzichtig) en vervolgens met steeds fijnder schuurpapier geschuurd tot we een babypoepje hadden.

 

Na opbraak en stockage de achterzijde reinigen, die zoals (inderdaad) nog mortelresten bevat. Slijpmolen is me veel te bruut en te onveilig in gebruik hiervoor. Ik hou mijn vingers nog graag wat aan mijn handen. Wij hebben dit gedaan met een waterzaag die vloerders ook gebruiken om hun tegels te zagen.

Hierbij heb je de mogelijkheid om de hoogte van het zaagblad in te stellen en de mortel in te zagen tot op de achterkant van de tegel. De ene zaagsnede naast de andere zodat de mortel "eraf" breekt. Je kan ook de zijkanten van de tegels zuiver maken op die manier. Het is wel de kunst om niet in de tegel te zagen. Aandacht vereist en enige oefening. Vraag wel naar een zaagblad voor abrassief zagen, de diamant op een gewone tegelzaag smelt als sneeuw voor de zon. Neem je tijd hiervoor. Zoek je een tegelman die bereid is om je vloer terug te plaatsen en informeer eens of je zijn tafel kan gebruiken of eentje huren is ook altijd een optie.

 

Veel succes,

Jeroen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.