oude kolenkachel ombouwen tot hout- of pelletkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

oude kolenkachel ombouwen tot hout- of pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van demartin
26/11/2010 - 14:26

Bij onze verbouwing hebben wij beneden overal vloerverwarming gelegd. Als bijverwarming zouden we graag onze oude kolenkachel weer in gebruik nemen. Voor kenners is dit waarschijnlijk geen waardevol stuk, maar wij vinden 'm mooi en hij past perfect in de zwarte marmeren schouw.
We zouden deze kachel graag (laten) opknappen en ombouwen tot een hout- of pelletkachel. Hout zou ideaal zijn omdat wij zelf veel snoeihout hebben, maar de beperkte stookruimte en deuropening maken dit misschien moeilijk.

Heeft hier iemand ervaring mee? Of kent er iemand een firma die dat kan doen? Alle tips zijn welkom!

Dank,
demartin

8 Reacties

Reacties

afbeelding van AndreeBee
25/10/2012 - 19:47

Beste Demartin,

 

al googlend kwam ik uw vraag op dit forum tegen.

Ik zit eigenlijk met dezelfde vraag: wat moet je doen om een kolenkachel geschikt te maken om als houtkachel dienst te kunnen doen.

Ik weet niet of u dit nog gaat lezen, want uw vraag is al van twee jaar geleden. Ik ben benieuwd of het u gelukt is en wat u heeft aangepast (of laten aanpassen) aan de kachel.

 

Met vriendelijke groeten,

André

 

PS

Mooie kachel overigens.

afbeelding van demartin
25/10/2012 - 20:26

Beste,

 

Ik ben er ook achter gekomen dat je nooit een goed rendement kan halen uit zo'n oude kachel. De enige haalbare oplossing voor mij was... de kachel opknappen en blijven gebruiken als kolen- of briketten kachel.

Momenteel licht het projectje even stil, en staat de kachel veilig en droog opgeborgen. Naar de zomer toe ga ik verder kijken of deze eventueel nog als terraskachel (tuinkachel) dienst kan doen. Het gietijzerwerk zal sowieso roesten, maar tegen de tijd dat die plaat echt doorgeroest is, lig ik zelf al lang onder het gras, me dunkt.

 

Succes ermee!

| mvg | mvr |

PS: ik kom niet vaak meer op (dit) forum(s). Social Media maakt fora vaak overbodig (sorry site admin :-). Je kan me wel makkelijk bereiken door via twitter: @mvgmvr

afbeelding van AndreeBee
25/10/2012 - 23:21

Bedankt mvgmvr voor de snelle reactie.

Het rendement is voor mij niet het belangrijkste. Het is bijverwarming. Voor de vlammetjes. Een open haard heeft waarschijnlijk een nog lager rendement.

En het gaat vooral om afval zaaghout dat anders in de vuilverbranding meeverbrand wordt. En daar maken ze er weer stroom van, met een rendement van 45 (?) procent. 

Ik kijk nog verder. Misschien blijft het toch een kachel voor de sier.

 

Gegroet,

André

afbeelding van stefan-14
25/10/2012 - 19:58

snoeihout opstoken is nu niet echt meest milieuvriendelijke voor de natuur, te veel schors, te groen, ...

 

wel mooie kachel, poets hem op en laat hem gewoon staan als aandenken aan vroeger?

en maak dan direct ook schaouwopening goed dicht zodat hier geen tocht binnenkomt.

 

MVG
stefan

 

afbeelding van charly99
26/10/2012 - 18:08

Het rendement van uw kachel zal ook geen 45% zijn.

afbeelding van banned user
26/10/2012 - 20:18

Misschien gratis stoken met biopellets,  van uw eigen gazon in de zomer.

Chris

afbeelding van _Carlos_
26/10/2012 - 20:40

Gratis misschien wel, maar de roetafzettingen op uw haardwand voorspellen anderzijds niet veel goeds. Continu een grijs/zwart rokende schoorsteen zeker?

afbeelding van banned user
09/02/2014 - 13:39

.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.