OSB3 E1 op kinderkamer - formaldehyde uitstoot | Ecobouwers.be

U bent hier

OSB3 E1 op kinderkamer - formaldehyde uitstoot

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

19/05/2009 - 09:46

Hoi allen,

Wij hebben onlangs onze zoldervloer gelegd met OSB3 platen type E1. Hierbovenop komt vloer isolatie (rockwool 504) en daarbovenop parket.

Op de kamer komt normaal gezien de kinderkamer van onze toekomstige spruit in spe. Nu had ik nooit rekening gehouden met de formaldehydeuitstoot van deze platen. Ik kan me inbeelden dat voor een kind van 6maanden dit zeker niet echt gezond is.

In het slechtste geval breek ik de ganse handel opnieuw uit en leg ik andere platen, maar ik wilde toch eens polsen of er geen andere manieren zijn.

http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_inte/2188.asp

Hier spreekt me van vernissen/lakken van de platen om de dampuitstoot te halveren. Ik dacht eraan om eventueel een plastic boven en onder de platen aan te brengen om op die manier de damp nog te verminderen.

Iemand suggesties/meningen?

mvg
Joris

Ps: Iemand idee wat de prijs is van een formaldehyde vrije plaat en waar ik die ergens kan kopen (regio van Rumst).

9 Reacties

Reacties

19/05/2009 - 10:17

Hallo,

Een plaat met minder uitstoot is de NatureSpan vloerplaat.
OSB met lagere uitstoot is mogelijk te verkrijgen bij Ecomat in Zoersel.

Groeten,

19/05/2009 - 23:08

Normaal gezien zou je met twee lagen van een olie-alkyd vernis (lijnolie- of soyaolie-alkyd) dit moeten kunnen isoleren.

20/05/2009 - 08:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi Rudy,

Bedankt voor het antwoord. Kan ik die in de standaard verfwinkel (vb Tony Mertens) terugvinden of is dat erder iets dat je in de speciaalzaken moet gaan zoeken?

Alvast bedankt!

mvg
Joris

20/05/2009 - 13:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoihoi,

Nog een bijkomend vraagje: moet ik deze vernis zowel aan boven als onderzijde van de platen aanbrengen? Onder de houten balken zitten de gyproc plafonds van de slaapkamers en deze hebben geen dampscherm of folie.

mvg
Joris

27/05/2009 - 21:33

Interessante vraag!
Ik heb geen ervaring of nooit een probleemvraag gehoord over de ruimten "eronder" zoals jij beschrijft.
Mogelijk zit er bij vele constructies nog een isolatie met dampscherm tussen de verdiepen of... mogelijk remmen de constructie of afwerklagen van het plafond ook nog dampremmend.

Een tweede bedenking is dat de leefruimten eronder ook goed verlucht worden (even noodzakelijk voor de slaapruimten natuurlijk) en dat je er daarom niet hoeft over te piekeren.

Idee:
Bij twijfel - of om jezelf gerust te stellen - zou je kunnen overwegen om een betere dampremmende afwerklaag op het plafond eronder kunnen plaatsen.

27/05/2009 - 22:47

Hou er ook rekening mee dat meubels niet aan de E1 norm moeten voldoen en er dus waarschijnlijk een redelijk aantal vrij veel zullen uitstoten. Je loopt dus de kans om slechts een zeer klein deel van het probleem aan te pakken. Je OSB platen liggen er ook eerder en kunnen dan ook eerder beginnen ontgassen.

Als je OSB3 platen een tijd niet bedekt liggen en er ondertussen goed geventileerd wordt, zal er ook al een deftige hoeveelheid formaldehyde ontgassen voor de kleine spruit er in komt. Je gaat er bovendien nog een parket opleggen, welke ook een afsluiting van de osb3 is.

Ik zou meer aandacht besteden aan de ventilatie van de kinderkamer, dat gaat hoogstwaarschijnlijk een veel grotere rol spelen.

01/06/2009 - 07:15

joris

er bestaat ook formaldehydevrije OSB-plaat met FSC label, en die kan je in waarloos aankopen. prijs is identiek aan de gewone OSB-platen, en toch wordt deze plaat nauwelijks aangeboden. het is ook OSB3-sterling, en er is geen verschil in mechanische of andere kwaliteiten met de 'klassieke' OSB-platen.

hans d

18/06/2009 - 17:47

Hans

 

is het mogelijk wat extra informatie te bekomen over die formaldehyde vrije osb? eventueel via pm

 

bedankt

 

Paul

10/07/2009 - 12:58

Hans,

Waar in Waarloos kan je die plaat kopen?

Tom

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.