OSB platen niet luchtdicht | Ecobouwers.be

U bent hier

OSB platen niet luchtdicht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Eveline_Rob
13/12/2011 - 16:08

Vandaag de blowerdoortest gedaan, en deze was slecht. Blijkt dat de gebruikte OSB platen van 18mm niet luchtdicht zijn ! (ook de betonbalken niet op de grond, maar minder ernstig). De firma die ze heeft geplaatst (zelfde van houtskelet) zal nu de specificaties nagaan, maar toch... ze stellen voor om een soort plastieklaag over alle buitenmuren te plakken. Dit voelt als een lapmiddel aan. Hoe veroudert dat plastiek ?
Heeft iemand hiermee ervaring/kennis ?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
13/12/2011 - 17:34

Eveline,

 

Is het de eerste keer dat die firma een houtskeletbouw zet?

Het niet luchtdicht zijn van sommige soorten OSB zou ondertussen toch bekend moeten zijn.

Zeker bij firma's die dagelijks OSB gebruiken.

De naden zijn toch afgekleefd?

 

Een plastieklaag is af te raden.

Een dampremmende folie daarentegen is prima.

Is er formaldehyde vrije OSB gebruikt ? .. indien niet is een folie zelfs sterk aan te bevelen.

Hoe is de buitenkant van het skelet afgewerkt?  (die is namelijk best zo dampopen mogelijk)

 

Dirk

 

afbeelding van Hans Delannoye
13/12/2011 - 18:05

eveline

tja, het probleem van OSB is indrdaad al langer bekent, al is de ene OSB beter dicht dan de andere.

plastieklaag langs de buitenzijde zal allicht de luchtdichtheid verbeteren, maar het risico op condensschade enorm doen toenemen,  heb ook zo m'n vragen bij de kennis van deze mensen. 

zoals dirk al zei, dampremmende laag langs de binnenkant van de OSB, dat is de beste oplossing.  deze mag dan later uiteraard niet doorboort worden, dus opletten met de afwerking.  ook langs binnen beste geen plastiekfolie gebruiken. 

hans d

afbeelding van KDVR
13/12/2011 - 21:11

Er bestaan zelfs verven die dampopen blijven en luchtdichting osb verbeteren. Dit is in het verleden al toegepast. ik denk als je googeld je op de website van "boomer "er iets over terug vindt.

afbeelding van Eveline_Rob
16/12/2011 - 21:07

beste

bedankt voor info.  Ik probeer te verifiëren of het een dampremmende laag wordt en geen plastiek.  Aan wat kun je dat zien ?

Ondertussen is de factuur aangekomen om ook onze vloer 'luchtdicht' te maken (nu liggen er betonbalken 'hourdis in 't Frans, en die bleken ook niet luchtdicht) : maar liefst bijna 8000 Euro (btw incl) ! Ze stellen een PUR laag voor.   Zijn er geen goedkopere alternatieven ?   nodeloos te zeggen dat dit dik tegenvalt voor een architect die gespecialiseerd is in passief bouw.... 

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2011 - 22:06

eveline

't zijn duidelijk amateurs op gebied van luchtdichtheid, PUR is niet luchtdicht.  je zit blijkbaar met een bende knoeiers opgezadeld.

ik denk dat je dringend, nog voor je 1 cent extra kosten doet, iemand moet zoeken die je degelijk advies kan geven. want zo kom je van de regen in de drop.

als die architect beweert gespecialiseerd te zijn in passiefhuizen zou ik, om het beleefd uit te drukken, zeggen dat ie zich dringend moet gaan bijscholen.

afbeelding van Eveline_Rob
16/12/2011 - 22:23

vrees ik al voor, nochtans naam gekregen op PHbeurs in Tour en Taxis.  We denken idd aan tijdelijke hulp, PHplatform of andere.  Moeten wel twee-talige hulp vinden gezien 't ver inWallonië ligt...

Z'n dure PUR oplossing kan ik dus al afschieten.   Leuk :-)  

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2011 - 22:30

van het PMP of PHP? want dan zou, ik dringend met hen contact opnemen en hen op, de problemen wijzen.  misschien kunnen zij wel bemiddelen of je minstens goede raad geven.

hoeft ook niet tweetalig, belangrijk is dat jij goed geïnformeerd bent en weet wat je tegen architect en aanemer moet zeggen.  het wordt veel moeilijker als je iemand moet zoeken die jou informeert, maar ook in de clinch moet gaan met de architect of de aannemer.  als professioneel in de bouw ligt dat altijd wat moeilijk, want je kan een paar maanden later terug dezelfde aannemer of architect op een andere werf tegenkomen....

ik kan van hieruit natuurlijk de situatie niet inschatten, maar voor de vloer kan je misschien een sterke PE-folie plaatsen die je ook tegen de opstaande muren verkleefd?

hans d

afbeelding van Eveline_Rob
16/12/2011 - 22:43

OK, bedankt voor de tip & begrijp de gevoeligheid.

Ik zal eerst contact opnemen met de firma die de blowerdoor test deed.   Leek me een rustig en geïnformeerd persoon, daarna eens contact opnemen met PHP om alles te laten narekenen, 'k wil niet nog meer lijken uit de kast zien vallen, we hebben er al een paar gehad.  

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.