Orientatie LEW woning | Ecobouwers.be

U bent hier

Orientatie LEW woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van yves.r
25/05/2006 - 00:48

Hi,

We hebben juist ons voorontwerp van de architect terug gekregen, maar we vinden dat hier een aantal basisprincipes van LEW woning worden geschonden. Onze vraag is nu in hoe verre hebben deze een invloed op het E-peil.

Onze bouwgrond, vinden we zelf, is niet zo goed georienteerd. De tuin is west gericht, de straatkant dus oost. In het ontwerp zit de keuken achteraan aan de NW kant, berging, inkom en fietsen/werkplaats aan de N kant. Terwijl de garage aan de O-kant ligt met de poort in de zuid-gevel.
De zithoek en keuken bevinden zich in de aanbouw van het basisvolume waar de garage wel deel van uitmaakt. En tevens zitten we met 3 buitendeuren op de noord-gevel.

Onze vragen zijn nu, in hoe verre hebben deze schendingen van de basisprincipes een invloed op het E-peil. Stappen we beter over naar een concept waarbij alle leefruimtes in één basisvolume zitten en de garage in een aanbouw. Hierbij leveren we natuurlijk in op architectuur en staan we dichter bij een SOD-woning uit de catalogus, wat wij niet willen. En wat is de negatieve invloed van de 3 buitendeuren in de noord-gevel.

Of is het gewoon een kwestie van voldoende te isoleren en luchtdicht te bouwen.

Verder zijn we wel heel tevreden over de huidige indeling van het ontwerp zowel eetkamer, zithoek en keuken geven uit op de tuin. Mocht onze tuin nu zuid gericht zijn, dan zouden we zeker meteen dit voorontwerp kiezen.

Graag een reactie van jullie.

Yves.

8 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
25/05/2006 - 10:39

Yves,

ik zie niet direct welke basis principes er nu geschonden zijn:
Hoewel de orientatie van je woning niet perfect is, is er toch:
- veel glas op het zuiden
- noorden goed afgeschermd, met aan alle deuren steeds een buffer ruimte, bufferruimte met berging
- misschien wat veel glas op westen (dat kan puffen worden in de zomer, zeker als zoals ik de tekening interpreteer het allemaal muurhoog glas is). Dat glas op het westen is het enige zwakke dat ik zie naar LEW concept toe.
- je garage is aangebouwd, maar als je isolatie voorziet tss garage en leefruimte, buitendeur (dus goed luchtdicht) naar garage toe, dan kan het perfect. En natuurlijk geen technische voorzieningen plaatsen in je garage.

Mijn conclusie zou zijn, wat minder glas op westen en dan denk ik dat het een goed ontwerp is.
Je idee om alles in 1 ruimte te plaatsen is vrij goed gehaald. Ik zie daar moeilijk verbetering mogelijk.

Ivm het E-peil; in de eerste versie van de E-peil bereking speelde orientatie geen rol. Je E-peil is dus onafhankelijk van een goede of slechte orientatie. Maar we weten natuurlijk allemaal dat orientatie voor LEW en energiezuinigheid belangrijk is.

Walter

afbeelding van ahardeman
25/05/2006 - 14:46

Principe is niet verkeed maar zou je ook kunnen overwegen de garage en berging noord te positioneren ipv oost? Dan krijg je glas op je oosten, en dat is best belangrijk, namelijk s ochtends je huis opwarmen in tussenseizoenen en winter. Anders ga je de hele ochtend je huis zitten opwarmen en na de middag heb je niks meer aan je zonnewinsten op zuid (en later west)

Het wordt dan wel meer een pijpenla maar dat zou een verbetering kunnen zijn. Ook komen dan minimaal 2 van de noordingangen op oost wat ook gunstiger is.

Hou je je ontwerp wel zo dan zou je een overkapping of afscherming (schutting oid) om je deuren kunnen overwegen om de kou er vanaf te houden.

Verder zit te er goed uit!

Arnold

afbeelding van Hans Delannoye
25/05/2006 - 22:28

Ik zou de garage verwisselen met de keuken en eethoek. Op die manier zit je volgens mij veel beter, en je hoeft aan je indeling eigenlijk niet te raken.

Hans

afbeelding van yves.r
26/05/2006 - 00:41

@Walter
misschien was mijn openingspost niet echt duidelijk, maar de eethoek en keuken zitten in de aanbouw achteraan, de garage en fietsberging zitten in het huis, de rode rechthoek op het plan duidt de bovenverdieping aan.

@Arnold
de garage en berging noord positioneren ipv oost hebben we ook al aangedacht, maar dan krijgen we eerder een traditionele voorgevel: garagepoort, voordeur en raam. Dit geeft natuurlijk ook wel andere voordelen, je oprit is kleiner en kost dus minder ;-). Het zal hier zoeken worden naar een goed compromis tussen LEW en architectuur.

@Hans
bedoel je zoals Arnold dat de garage naar de noordkant moet ipv de oostkant. (eethoek / eetkamer ?!?)

Besluit : We hebben te veel ramen op de west kant en te weinig op de oost kant.

Kunnen we het teveel aan ramen op de west-gevel opvangen door bv: ramen te kiezen van 0,7k ipv 1.1k en hier door minder opwarming krijgen?

afbeelding van Hans Delannoye
26/05/2006 - 07:44

Yvas

Nee, gewoon spiegelen, verandert er niks aan je gevel of je concept.

Hans

afbeelding van frank-41
26/05/2006 - 14:24

Kan zijn dat ik hiermee denk in de richting van Arnold..
maar als je nu eens:
1. je garage-berging deel wegdenkt en het huis (eetplaats-was-keuken-zithoek) naar onder trekt (in het rode vierkant).
2. dan je garage ten noorden van je woning zet, met je opening oostwaarts gericht.
dan heb je idd je woningingang en je garage aan dezelfde kant; maar omdat ze in een hoek liggen tov elkaar zullen ze toch niet zo traditioneel overkomen.

hierdoor kan je een raam aan de oostgevel steken, wat s morgens een aangename warmte zal verzorgen in de eetkamer (tijdens het ontbijt ;-))...
Doordat je ook de andere ramen kan behouden, zal je gedurende de gehele dag de zon in huis hebben, en zal het bijstoken minimaal zijn.

PS. ik zou zowiezo het meest isolerende glas nemen dat je kan krijgen: anders in de zomer te koud en in de winter te warm..

voor de rest vind ik het een mooi plan!

afbeelding van frank-41
26/05/2006 - 14:25

ik bedoelde in de zomer te warm en in de winter te koud :-d

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/05/2009 - 08:21
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

bdfhg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.