orcon hrc storing temperatuursensor | Ecobouwers.be

U bent hier

orcon hrc storing temperatuursensor

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bert-3
02/06/2007 - 13:13

Hallo allemaal. Ik zit met een probleempje. Vandaag de filters van mijn balansventilatie gaan controleren en toen blek er een lampje op de unit te branden dat de foutmelding aangeeft "storing temperatuursensor" Natuurlijk staat er in de bijgeleverde handleiding geen uitleg welke zaken ik kan controleren die deze storing kunnen veroorzaken. Daarom graag jullie hulp. Groetjes Bert

16 Reacties

Reacties

afbeelding van bert-3
03/06/2007 - 21:27

Heb net op de website van orcon de nodige uitleg gevonden in welke richting ik moet zoeken.

Groetjes Bert

afbeelding van jan99
04/06/2007 - 19:36
jan

Kan je daar zelf iets aan herstellen. Ik heb sinds een maand ook dit probleem (de unit is ongeveer 1,5 jaar oud), maar omdat ie gewoon blijft draaien, heb ik er nog niets aan gedaan.

afbeelding van frits
03/07/2007 - 13:54

Heb hetzelfde probleem,

De eerste keer heb ik de stekker van de thermokoppels losgehaald en er terug gestoken, toen was het probleem weg (slecht contact ?).

Eén jaar later opnieuw storing tempsensor (telkens in de zomer bij warm weer). Niks aan gedaan omdat ie bleef draaien (1 jaar).

Onlangs toch maar aan begonnen, maar dit keer blijkt het geen slecht contact te zijn ? Thermokoppels op mijn meter gezet en ze geven alle 4 hetzelfde aan (30°C).Aangezien ik niet weet welk type thermokoppel het is kan ik niet nagaan, of de waarde juist is, maar het lijkt me dat het probleem zich niet in de thermokoppels zit ?

Misschien is er een fabricagefout in de printplaat ?

Bert, Jan weten julie nog opties ?

afbeelding van bert-3
04/07/2007 - 19:59

Ik heb in mijn geval de vier sensoren uitgemeten en kwam zo tot de conclusie dat 1 van de vier stuk was.
Vermits mijn unit nog onder garantie was heb ik gewoon de leveransier op de hoogte gebracht.
Zij zijn onmiddelijk al de sensoren komen vervangen omdat er volgens hun een slecht reeks sensoren gemaakt geweest is.
Best is je leveransier te contacteren en de serienummer van je toestel door te geven dan kunnen zij kijken of jouw unit ook uitgerust is met slechte sensoren.

Succes ermee!!!

afbeelding van bert-3
04/07/2007 - 20:03

Trouwens bij defecte sensoren werkt je by-pass niet in de zomer bij warme dagen.
Dus beste laten herstellen of je warmt de hele boel extra op en dat is net niet de bedoeling.

afbeelding van tom-68
05/07/2007 - 08:22
Tom

Iemand een idee bij welke temperatuur van de inkomende buitenlucht en welke binnentemperatuur de orcon hrc zichzelf standaard in bypass schakelt? Ik heb het ooit eens gelezen, maar kan het niet meer terugvinden.

Is het overigens ook mogelijk om deze fabrieksinstellingen zelf te wijzigen, zoals je ook bij enkele andere toestellen kan? Zo zou je de comforttemperatuur binnen bvb op minimum 12 graden kunnen zetten om ervan verzekerd te zijn dat de hrc in de zomer steeds op bypass zou draaien...

Tom

afbeelding van wout-4
05/07/2007 - 14:05

Daarom ben ik zo blij dat ik in mijn Drexel & Weiss de warmtewisselaar fysiek kan verwijderen ! Niks kleppen en sensoren, maar een 100 % betrouwbare bypass.

Daar zijn jullie Orcon-bezitters nu natuurlijk niet mee geholpen, waarvoor mijn excuses en ik post hier zeker niet uit leedvermaak. Ik heb destijds lang getwijfeld welk toestel te nemen, en het is altijd leuk om bepaalde argumenten voor je keuze bevestigd te zien. Maar ik maak me geen illusies hoor, aan het mijne kan natuurlijk ook iets stuk gaan...

Wout

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/06/2009 - 09:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

beste wout ,, kun je mij aangeven welk systeem je hebt en waarom?

 

ik zit zelf aan orcon te denken maar de huidige stork systemenen hebben ook wel z'n voodelen,, lastige keuze

 

ik hoor van je Robertintergrale [at] hotmail [dot] com

 

met vriendelijke groet robert

afbeelding van morris
09/02/2009 - 19:25

Had laatst zelfde storing :
3X rood, 1x groen -> Storing temperatuursensor

Bij nameting zaten 3 NTC's rond 15k en eentje op 150k.
Bij uitbouw uit toestel bleekt die laatste NTC plots niets meer te geven. Na onderzoek bleek de verbinding met de NTC in de epoxy-parel losgekomen te zijn.

Had toevallig nog een 10k@25°C NTC liggen. Vervangen en nu werkt ie weer! Misschien niet optimaal, maar allesinds beter dan met een defecte NTC. Hopelijk calibreert de HRC zich af en toe, want er zit toch nogal spreiding op de componentwaarden van NTC's, vandaar dat ik me weinig zorgen maak omtrent mijn noodvervanging.

O ja, toestel is 2.5 jaar oud, geen garantie dus.

Mo

afbeelding van Jeroen Beeckx
09/02/2009 - 19:41

Heb indertijd de sensoren besteld bij ventiline in GEnk.

Setje van 4 kost iets van een 30EUR.

op 10min kan je het vervangen.

JB

afbeelding van pt
18/02/2009 - 08:20
pt

ik heb ook een hrc 5 van 3.5 jaar oud. al vanaf het begin heeft het toestel storingbinnen de garantie nieuwe ptintenplaaten gemonteerd/motoren vervangen. later een set sensoren gekregen van leverancier 4 stuks allemaal opgebruikt. steeds terugkerende melding storing temp/bypass.
de laatste tijd begon het toestel veel lawaai te maken net een straaljager zowel binnen als buiten hoorbaar.lijkt een defect lager te zijn. de leverancier kan niet meer dezelfde motoren leveren. toestel moet naar fabriek om de motoren te vervangen en de software aan te passen. kosten? 335,- ex btw. dit toestel blijkt een hele slechte serie te zijn.

afbeelding van maaltecenter
17/02/2010 - 12:53

toestel bij mij is net 2 jaar in werking

en ik heb gelijkaardige problemen

toestel valt gewoon uit na enige tijd

voordien is afstandsbediening al vervangen door plaatsing van een andere printplaat (maar dat leek me toch niet zo professioneel want kabels liggen los en printplaatje past niet meer in de voorziene ruimte en ligt daar nu gewoon los onder beschermingskap)

 

dit is het antwoord dat ik van orcon mocht ontvangen

nu ben ik benieuwd of mijn installateur dit zal herstellen onder garantie...

 

Er zijn 2 mogelijke oorzaken die ik hieronder heb beschreven.
 
Optie 1:
Een defecte temperatuurssensor in combinatie met een defect rode LED van het display, hierdoor is de melding van de defecte temperatuur sensor niet te zien.
Oplossing nameten van de temperatuur sensoren deze behoren tussen de 10 en 20 k Ohm te zijn. Als er 1 defect blijkt deze vervangen en het display testen.
Testen van de rode LED op het display. Haal de stekker uit het stopcontact verwijder nu de draaimodule (het huisje) uit het apparaat stop nu de stekker weer in het apparaat. De LED moet nu rood gaan branden.
Mogelijke oplossing als deze niet brand: controleer of de flatcable van het display goed in de print zit. Als deze er goed in zit: Nieuw display plaatsen.
 
Optie 2:
De regelprint van het toestel is defect.
Oplossing:  Nieuwe regelprint plaatsen.
afbeelding van henkie747
19/02/2010 - 18:45

Wij hebben het apparaat ook, na het vervangen van de temperatuursensoren een prima functionerend apparaat, de luchtkwaliteit is aannemelijk beter dan in onze oude woning!

afbeelding van maaltecenter
19/02/2010 - 22:14

temperatuursensor is toch een zwakte

blijkbaar is de sensor al aan derde generatie toe

afbeelding van driesbe
19/12/2010 - 20:50

 Ik heb op mijn HRC 300 van Orcon ook de defectie temperatuursensoren. Weet er iemand een webshop waar ik dit kan kopen?

Is dit euvel te verhelpen door een leek/niet professioneel of is dit meer iets voor een mecanieker/electricien?

Met dank,

Dries

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
20/12/2010 - 17:31

 

Na twee jaar hetzelfde defect gehad. Het is de sensor die de ingangstemperatuur meet en onder invloed van het vuil komt. De nieuwe sensoren zijn beter afgeschermd tegen het vuil. Nu kost een set reeds 68 euro. Op de website van Orcon had ik hier een adres gevonden. Maar deze Daikinverdeler had in feite niets met Orcon te maken. Hij was wel zo welwillende de herstelling voor mij te willen doen. De oorspronkelijk installateur woont te ver af en doet het onderhoud hier niet meer. Voor de rest zeer tevreden. Op de ventilatoren is niet het minste vuil te zien. Ik gebruik wel een F7-filter aan ingangszijde.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.