orcon | Ecobouwers.be

U bent hier

orcon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van piet-5
25/08/2005 - 12:33

Beste,

Gisteren bij installateur van balansventilatie geweest. Hij stelt ons een orcon hrc voor. Deze zou een bijpass hebben die tijdens de zomer voor een eerste vorm van koeling zou kunnen zorgen. Ik begreep het niet helemaal maar het zou zo zijn dat deze tijdens zomer zelf een soort ritme zoekt van wanneer binnenkomende lucht wel of niet via wtw dient te passeren. Indien iemand systeem kent, graag beetje extra uitleg. Hierbij hetgeen van aparaat wordt vermeld op hun website :Voordelen HRC-4-P

temperatuurrendement van > 95%
zeer laag energieverbruik door toepassing gelijkstroomventilatoren
traploze en/of stappenregeling lucht hoeveelheden van 0 tot 300 m3/h
compact van samenbouw en afmeting
vele aansluitmogelijkheden luchtkanalen
moderne vormgeving en kleurstelling
filters vanaf buitenzijde bereikbaar
laag geluidsniveau
hoogwaardige CFK-vrije kunststof
door intelligente draaimodule spiegel- zijdig toe te passen
door hoge rendement geen naverwarmer meer nodig

Dit toestel zou 1550 euro kosten, wat mij op eerste zicht redelijk lijkt. Wat dakdoorvoeren betreft zou ik gewoon in doe het zelf dakpaddestoel mogen gaan halen en zorgen dat in en uit een drietal meter van elkaar staan.

Graag jullie advies ???

Merci,
piet

1 Reactie

Reacties

afbeelding van ¨pierre
25/08/2005 - 21:00

Piet,

Ben geen specialist maar ik ga het toch proberen.

De bypass wordt gebruikt wanneer het binnen te warm is en buiten fris is. In de zomer wil je soms je binnenkomende lucht niet laten verwarmen door de warmtewisselaar.

BVB
Als het binnen 24 graden is en buiten 17 dan heb je liefst dat je dat er lucht van 17 graden in het huis wordt geblazen. Maar als die buitenlucht door de warmtewisselaar wordt opgewarmd dan krijg je warmere lucht ipv koeling. Met de bypass blijft die lucht op 17 graden.

Kijk ook eens op het forum naar AWW (aarde warmte wisselaar). Al is niet iedereen daar voor, heeft die buis het voordeel dat je lucht in de zomer koeler is en in de winter is die warmer (altijd positieve temp zonder voorverwarming). In het tussenseizoen heb je een minimaal verlies.

Op het forum staat heel veel over balansventilatie, gebruik de zoekfunctie en zal veel kunnen lezen.

Gebruik dan ook die threads om je vragen te stellen

Gtx, Pierre

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.