opvullen van een schouw of toch niet... | Ecobouwers.be

U bent hier

opvullen van een schouw of toch niet...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van filip-27
27/11/2006 - 23:41

Beste,

Ik heb in mijn schouw (20X20cm) een inox flexibele buis laten steken.
Moet ik de ruimte tussen de binnenzijde van de schouw en de inox buis laten opvullen of net niet? En zo ja, waarmee moet ik dit doen?

pro: de buis zit vaster, minder kans op beschadigingen bij reinigen

contra: ?

Wie weet raad?

hartelijk dank bij voorbaat!
Filip

4 Reacties

Reacties

afbeelding van jef v
02/12/2006 - 05:30

Het opvullen van een schouw met korrels (argex, vermiculiet, etc) is verboden; als deze in de inox buis terecht komen (perforatie door ouderdom, condens,..), word de rookafvoer belemmerd en onstaat er CO gevaar.

afbeelding van dré-1
02/12/2006 - 00:32

Schouwen met inoxbuis worden best opgevuld (geïsoleerd), dit verbeterd de trek door de snellere opwarming. Men gebruik hiervoor best vermiculite korrels.

Een schouw zonder inoxbuis met schouwpotten kan soms vochtdoorslag geven tot op de bezetting omdat deze frequent zonder spouwtje eromheen wordt opgemetst (zeker bij richtingsveranderingen). Men kan dit euvel oplossen door het plaatsen van uiteraard een inoxbuis ofwel zorgen dat onderaan de schouw een kleine opening blijft bv 15cm2 zodat de schouw konstant kan uitdrogen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/12/2006 - 20:57
siert cornille (niet gecontroleerd)

denk dat dit afhangt van je type brander; wij hebben mazoutketel waarvan verbrandingsgassen nogal lage temperatuur hebben; door die lage temperatuur en door het feit dat er rond onze inox geen isolatiekorrels zijn, treed condens op in de schouw; van een mazoutketel is die condens nogal corrosief (oa door de zwavel) waardoor op sommige plaatsen de flexibel open komt; oplossing volgens vakman was een dubbelwandige inox met perliet (als ik het goed onthouden heb) isolatiekorrels errond

heb je echter een brander met verbrandingsgassen met hoge temperatuur en een schouw die goed trekt, dan heb je misschien zelfs geen flexibel nodig (ter info: ben geen specialist op dit domein)

afbeelding van Luc5
23/12/2006 - 21:34
luc

heb ook een inoxbuis geplaatst en heb ook last van geluid en condensatie op buitenzijde heb een opstelling gezien waar er perliet rond zat deze is wel vermengt met met cement als binding ga dit binnenkort ook zelf doen bij mijn schouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.