opstijgend vocht - isolatie beschermen | Ecobouwers.be

U bent hier

opstijgend vocht - isolatie beschermen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Stvn
13/07/2011 - 13:18

Ik heb vorig jaar de muren in de keuken-to-be laten behandelen tegen opstijgend vocht. De injecties werden gedaan op 12cm hoogte, omdat op het huidige vloerniveau nog een roostering met isolatie (isofloc), osb en parket komt, 12cm hoger dan nu.
De muren zijn nu droog, maar er komt nog steeds vocht uit bepaalde delen van de vloer: één deel dat boven de oude septsiche put/toekomstige regenwaterput ligt (vocht komt vooral uit naden en de naad vloer-muur) en een deel dat grenst aan het terras (daar ligt voorlopig gewoon beton (5cm hoger dan huidig vloerniveau binnen) die blijkbaar poreus is, vocht komt terug omhoog aan de deur)
Onder de houten roostering komt een plastic zeil om de roostering en isolatie tegen het vocht te beschermen; die plastic komt ook tegen de muren omhoog tot net aan de lijn waarop er geïnjecteerd is. Die plastic ligt er al en het is duidelijk dat er zich vocht onder opstapelt.
Wat ik me nu afvraag (voor ik volgende week de roostering begin te leggen): is er een riscio dat het vocht terug langs (in plaats van in) de muur omhoog kruipt en dus de geïnjecteerde lijn langs de buitenkant gaat omzeilen?

Moet ik de plastic naadloos tegen de muur lijmen om dat tegen te gaan (geen leuk werkje gezien de muren afgekapt zijn en zeer ongelijkmatig...).

Is er een andere manier om tegen te gaan dat vocht uit de vloer naar boven kruipt (behandelen met coating?)

Ik wil er nog bij zeggen dat een deel van de muren met leem bepleisterd zal worden, een ander deel gekaleid en nog een laatste stuk een fermacell-voorzetwand krijgt. De kalei en leempleister hebben een zekere vochtregulerende werking (voldoende?) maar de fermacell zou daar niet zo goed tegen kunnen (de fermacell hangt op een roostering, dus er is wel geen rechtstreeks contact met de muur).

Alvast bedankt voor de reacties,
Steven

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
03/08/2011 - 20:30

Ik zit zelf in de verf- lijm- vernis- en oliesector maar zou nooit een coating voor dit doel aanraden.

 

Als je er een coating op plaatst (zelfs een speciale epoxy) dan loopt de osmotische druk onder de coatinglaag op tot 40-50 bar. Daar heb ik nog een oud studieverslag van een Professor van de Universiteit van Luik van liggen.

Die had het uitgetest op betonplaten die ze boven aquaurium legden, dus zelfs nog niet in contact met het water, enkel verzadigde waterdamp in de bak.

 

Het lijkt mij volgens uw verhaal eerder dat het vocht van buiten (terras?) afkomstig is. Als dat zou is dan zou ik daar eerst een greppel uitgraven en een vochtwering in kunststof (ze verkopen die in de bouwmaterialenhandel) aanbrengen.

 

Als voorlopige veiligheidsmaatregel zou ik onder die vloerroostering een zware PE-folie plaatsen. Maar dit laatste neemt dan niet weg dat je het vocht absoluut zal moeten tegenhouden waar het vandaan komt (ik vermoed hier dus via de buitenzijde van uw woning).

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.