opentherm thermstaat nodig? | Ecobouwers.be

U bent hier

opentherm thermstaat nodig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van andy-4
17/01/2008 - 15:18

voor mijn nieuwbouwwoning heb ik gekozen voor de Bulex Thermomax F24 (ketel met ingebouwde boiler van 42l). keuze van ketel staat vast en daar voelen we ons goed bij (kwestie van geen onnodige keuze op te starten over de ketel zelf...)
deze ketel werkt met opentherm. De bouwfirma werkt standaard met de thermostaat van Honeywell CM907. Standaard wellicht een héél goede thermostaat (veel mogelijkheden, tot beste uitgeroepen door test-aankoop,...) MAAR dit is geen opentherm thermostaat!

Vandaar deze vragen:
1. is een opentherm echt nodig? wat doet deze voor mijn ketel dat een gewone thermostaat niet doet?
2. heeft Honeywell in België gelijkaardige thermostaten die wel met opentherm werken (dus met evenveel mogelijkheden). Op de site vind ik op het eerste zicht enkel verouderde opentherm thermostaten terug en de helpdesk van Honeywell heeft me het type CM937 doorgegeven maar daar vind ik niets over terug op het internet.
3. In Nederland verkopen ze de Honeywell Vision modulation (met touchscreen en opentherm). Deze is echter niet verkrijgbaar in België. kan ik deze gewoon in Nederland kopen en zelf aansluiten op mijn ketel? of loop ik het risico dat deze niet compatibel is? Moeten er speciale afstellingen gebeuren aan de thermostaat die een installateur moet doen of is het gewoon de 2 draadjes verbinden en de temperatuurinstellingen doen?
4. zijn er mensen met goede opentherm-thermostaat ervaringen? (merk en type).

Extra info:
- onze ketel staat op zolder
- we werken met 1 circuit beneden en 1 circuit boven
- we hebbben warm water in badkamer (bad+douche), douchecel en keuken

programmeringsmogelijkheden die we zelf belangrijk vinden:
- minstens 4 schakelmomemten op 1 dag en dit zeker per half uur te regelen
- mogelijkheid om elke dag een ander programma te programmeren
-instellen van vrije dag(en)
-instellen van vakantie
-evt. afleggen van boiler tijdens nacht en vakantie

alvast bedankt!

Andy

9 Reacties

Reacties

afbeelding van glen
30/01/2008 - 13:25

Beste

Ik ben ook bezig met de installatie van mijn cv verwarming en heb eveneens een thermomax F24. Ik heb hierbij een honeywell CM937 thermostaat. Deze thermostaat heeft dezelfde vormgeving als de CM907 en dezelfde functies MAAR hij werkt wel via opentherm en is modulerend.

Op het internet vind je er inderdaad nog geen gegevens over maar hij bestaat wel degelijk want ik heb hem reeds en het staat uitdrukkelijk op de verpakking vermeld dat het om een open therm thermostaat gaat.

afbeelding van jan-98
31/01/2008 - 22:17

Ik heb een Hoeywell T8851 open therm thermostaat in combinatie met een bulex thermomaster F24 ketel. Combinatie werkt probleemloos. De honeywell heeft 6 schakelpunten/dag. Het grote voordeel tov een klassieke thermostaat :
Ketel gaat dadelijk moduleren naargelang het verschil tussen soll en ist temperatuur. Dit betekent dat de temperatuurschommelingen minimaal zijn, geen pendelgedrag, en veel branden op minimaal vermogen = hoog rendement.
Open therm is inderdaad 2 draadjes aansluiten en het zaakje werkt. Het is niet nodig om een hoop parameters in te stellen (bij deze combinatie dan toch).

afbeelding van avsoest
10/01/2009 - 03:50

Heb net een nieuwe CV gasinstallatie laten plaatsen (Bulex FAS28E)daar zit nu een Honeywell CM937 thermostaat op. Paar bedendingen. Achtergrondverlichting schakelt al na 20 seconden uit!!moet dan één uur wachten om terug iets deftig op display te zien . Klok loopt nu al 4 min. achter (op één maand!! dit zou slechts op één jaar mogen zijn) Alhoewel een buitenvoeler aanwezig is, kan de thermostaat daar niet op geprogrammeerd worden! ( geef bedradingsfout als parameter actief wordt gezet)Bulex verwijt Honeywell, Honeywell verwijt Bulex!!! Probeer mijn installatie zo zuinig en efficiënt af te stellen, maar blijkbaar is dat niet mogelijk. Iemand dezelfde ketel? en die weet welke thermostaat hiervoor beter is??

afbeelding van francine
01/04/2009 - 10:42

Ook wij hebben een CM937-thermostaat van Honneywel en we hebben identiek dezelfde problemen als Andre. Na 20 seconden is de verlichting uit en de klok loopt inderdaad 4 minuten achter! Je hebt niet de tijd om een dag te herprogrammeren want de verlichting slaat uit....
andy666 wrote:
> voor mijn nieuwbouwwoning heb ik gekozen voor de Bulex Thermomax F24 (ketel met ingebouwde boiler van 42l). keuze van ketel staat vast en daar voelen we ons goed bij (kwestie van geen onnodige keuze op te starten over de ketel zelf...)
> deze ketel werkt met opentherm. De bouwfirma werkt standaard met de thermostaat van Honeywell CM907. Standaard wellicht een héél goede thermostaat (veel mogelijkheden, tot beste uitgeroepen door test-aankoop,...) MAAR dit is geen opentherm thermostaat!
>
> Vandaar deze vragen:
> 1. is een opentherm echt nodig? wat doet deze voor mijn ketel dat een gewone thermostaat niet doet?
> 2. heeft Honeywell in België gelijkaardige thermostaten die wel met opentherm werken (dus met evenveel mogelijkheden). Op de site vind ik op het eerste zicht enkel verouderde opentherm thermostaten terug en de helpdesk van Honeywell heeft me het type CM937 doorgegeven maar daar vind ik niets over terug op het internet.
> 3. In Nederland verkopen ze de Honeywell Vision modulation (met touchscreen en opentherm). Deze is echter niet verkrijgbaar in België. kan ik deze gewoon in Nederland kopen en zelf aansluiten op mijn ketel? of loop ik het risico dat deze niet compatibel is? Moeten er speciale afstellingen gebeuren aan de thermostaat die een installateur moet doen of is het gewoon de 2 draadjes verbinden en de temperatuurinstellingen doen?
> 4. zijn er mensen met goede opentherm-thermostaat ervaringen? (merk en type).
>
> Extra info:
> - onze ketel staat op zolder
> - we werken met 1 circuit beneden en 1 circuit boven
> - we hebbben warm water in badkamer (bad+douche), douchecel en keuken
>
> programmeringsmogelijkheden die we zelf belangrijk vinden:
> - minstens 4 schakelmomemten op 1 dag en dit zeker per half uur te regelen
> - mogelijkheid om elke dag een ander programma te programmeren
> -instellen van vrije dag(en)
> -instellen van vakantie
> -evt. afleggen van boiler tijdens nacht en vakantie
>
>
> alvast bedankt!
>
> Andy

afbeelding van avsoest
01/04/2009 - 21:30

1; ECHT nodig??? neen volgens mij, de CV ketel ( BULEX) heeft al genoeg intelligentie in zich om zelfstandig de meeste beslissingen te nemen, kent ruimte temperatuur, buitentemp. ( als voeler aangesloten is uiteraard) temp van water bij vertrek en retour, boiler temp etc... op basis van die gegevens beslist hij bvb. eerst pomp te starten en restwarmte ddor te sturen, is dit niet voldoende --> de ketel te starten op vermogen tussen min. en vollast,de stooklijn aan te passen, controle op max. watertemp. bij vertrek te verrichten etc.. In feite is gewone voeler met klok al voldoende-:)
2;FACQ heeft het Honeywell gamme, er staat wat info op hun site http://www.facq.be/PDF/maisonverte/chronotherm_nl.pdf
3; Of er nu een Nederlands of Belgische KT op aangesloten is maakt geen verschil, ALLE OpenTherm moeten dezelfde standaard volgen en zijn omwisselbaar, en voor een Aan/Uit thermostaat maakt het geen verschil, er is geen polariteit te observeren , dus de twee draadjes op de juiste klemmen en alles is OK.
4; Na installatie van CM 937 op mij Bulex FAS 28 E is mijn ervaring dat er zowel bij de Honeywell 937 als in de BULEX FAS28E , dezelfde intelligentie zit, en bijgevolg ieder zijngang wil gaan!!!. Heb de KT erafgehaald en gewone aan/uit met klok en nog wat functies, ketel beslist nu zelfstandig voor o.a. modulatie en stooklijn. Ik stel enkel dag/week en tijd in per dag!!

Vragen: Hebben jullie thermostatische kranen?op alle radiatoren, welke
Staan er 3-weg ventielen in de leidingen naar Badkamer en andere delen van het huis?

Mvg

&ré

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/04/2009 - 08:43
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

wij hadden eerst de cm907 en nu de cm937. Ook een bulex (thermomaster F28E)
Het verschil: mijn vebruik is bijna de helft gedaald.

Met de cm 907 pendelde onze ketel constant maar ook de thermostaat (deze klikte voortdurend op en af) om gek van te worden.
Nu horen we dit niet meer geklik niet meer.

Voorlopig toch tevreden van de nieuwe kamerthermostaat (loopt ook niet achter enzo, neemt wel zijn voeding via de ketel en niet via batterijen)

afbeelding van francine
02/04/2009 - 09:23

De thermostaat CM937 neemt inderdaad zijn voeding via de ketel. Maar slaat die bij jou ook uit na amper 20 seconden zelfs tijdens het programmeren? Ik heb de klok zondag nog eens juist gezet en vandaag loopt die reeds 1 minuut achter.

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/04/2009 - 14:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb er nog niet opgelet hoelang die verlichting aanblijft.
Deze stond eerst standaard wel niet ingesteld, heb die dus zelf moeten instellen.

Achterlopen gebeurt niet. Dit had ik wel met de andere de cm901. Nochtans zijn beiden radiogestuurd.

Ik heb toen eens proberen te bellen naar honeywell zelf maar ben er toen niet binnengeraakt.

Nu ik heb/had mij voor alles vertrouwd op mijn installateur maar ben wel bedrogen uitgekomen.
Mijn installatie was niet veel zuiniger dan gaskachels en werden er soms gek van.
Door info te zoeken hier en op andere fora ben ik wel wat wijzer geworden maar ik blijf nog steeds een leek, die toch schrik heeft om aan zo'n installatie die werkt op aardgas te prutsen. Voor je het weet ontploft de boel misschien wel ;-).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.