Open Huizen Dag op 10 maart 2007 | Ecobouwers.be

U bent hier

Open Huizen Dag op 10 maart 2007

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bioename@telenet.be
18/02/2007 - 07:57

Naar aanleiding van Batibouw en anderhalf jaar Passiefhuiservaring te Ename, zal een Open Huizen dag
georganiseerd worden op zaterdagnamiddag 10 maart e.k.

U bent welkom om 13u (en om 15u als meer dan 15 kandidaten) te Ename.

Het maximum aantal deelnemers : 2x 15 personen.

om de bouwheer te vergoeden voor de tijd en de moeite vragen we 5€ inkom per persoon, ter plaatse te betalen.

inschrijven kan via mail naar bioename [at] telenet [dot] be, met vermelding het aantal bezoekers. U krijgt alsdan het adres toegestuurd.

met vriendelijke groeten,

Katrien, Lien & Frederic

ps info over het Ecologisch & Passiefhuis te Ename vind je op www.bioename.be

18 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/02/2007 - 18:57
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hebben jullie veel zelf gedaan?

afbeelding van bart.cerneels
21/02/2007 - 08:09

Ik heb alvast gereserveerd voor mijn vriendin, vader en mij. Ik hoop dat er nog plaats is.
Wij zijn kandidaat passiefhuis bouwers maar door pech (alles volzet) hebben wij nog geen enkel kunnen bezoeken. Bedankt dus voor deze kans.
Ik hoop dat een bezoek het skeptisisme bij mijn familie een beetje kan temperen, ze moeten tenslotte willen komen helpen tijdens de bouw :).

afbeelding van bioename@telenet.be
21/02/2007 - 17:26

wat we (& familie) allemaal zelf hebben gedaan vind je in de projectfische of op website.

skeptisisme overwonnen kan met een bezoek.
of met de melding dat de electriciteitsfactuur 10€/maand is en de verarming(+warm water) dit jaar 5€/maand ?

afbeelding van jullie
23/02/2007 - 14:13

Ik wil ook wel komen. Ik vraag me af hoe koken gaat zonder dampkap en verspreiden de luchtjes dan niet in huis?
Is het warm genoeg als het vriest?

een mini bouwdagboekje kan je terugvinden op
http://passiefhuisename.archicd.be/

de vraag of je het warm genoeg krijgt in zo een huis vind ik wel grappig :)

mag ik hiervoor een vergelijking treffen (die eigenlijk helemaaaal niet opgaat maar gewoon moet doen nadenken)? bij een passiefhuis ga je veeeeel meer isolatie toevoegen én luchtdicht bouwen én warmterecupererend ventileren zodat de warmte beter binnen blijft. dus door meer te isoleren zou het binnen kouder worden?
dat wil dus zeggen dat een jeep "hummer" niet rap kan rijden? ah ja, dat is een zwaardere auto dus is zoiezo trager...

ik weet dat die verglijking niet juist is, maar in het passiefhuis is OOK een vewarming, de eigenaar van bioename schrijft net dat hij nog altijd 5 euro per maand uitgeeft aan verwarming (dus toch wel 60 euro per jaar aan verwarming, dat is maar 1/5 van onze verwarmingskost, wij verbruiken nog 25 euro per maand)

het is gewoon zo dat een passiefhuis veel sneller en goedkoper kan worden naverwarmd dus dat het per definitie warmer kan zijn dan in een gewoon huis voor een veel lagere kost.
niemand zal je verbieden om een echte verwarming te installeren in je passiefhuis, voor mij mag je gerust die (zotte) kost doen. het leuke is gewoon dat je die verwarming maar zelden nodig zal hebben en dat het TOCH altijd aangenaam warm zal zijn :)

groeten,
christophe

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2007 - 08:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoeveel m² binnenoppervlakte heeft die woning, dat huis lijkt me toch wel zéér kompakt gebouwd. Zal wel weinig verbruiken, maar te klein wonen is ook niet leuk, daar krijg je later alleen maar spijt van.

vr gr
Pluto

hallo pluto,

het huis is inderdaad heel compact gebouwd, maar door het gebruik van veel open ruimte én de lichtinval heb je toch een ruim gevoel binnenin. (en één van de "compactheidsoplossingen" is bijvoorbeeld het samenvoegen van inkom en wasplaats: dit heeft de bouwheer op een zeer mooie manier afgewerkt!)

nu ja, stel dan nog dat je 3 keer zo groot bouwt, dan nog zal het verbruik niet maal 3 zijn (want hoe groter, hoe beter voor je compactheidsgraad), dus 5 euro maal 3... is nog altijd maar 15 euro per maand en 180 euro per jaar ALS je al 3 keer zoveel zou verbruiken in een huis dat 3 keer zo groot is.

groeten,
christophe

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2007 - 13:09
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hallo Christophe,

Ik denk graag over zulke dingen na en ik veronderstel nu eventjes dat dat huis 8m x 8m meet, dus 64 m². Als je dan de vergelijking maakt met een fictieve woning, bouwwijze identiek, isolatiedikte hetzelfde, een copie zeg maar, maar in dit geval 10m x 10m, dus 100 m². Dan heb je 50 % meer bewoonbare oppervlakte, het fictieve huis is dus de helft groter en zal ook meer kosten. Maar nu komen we tot het eigenaardige fenomeen (wat veel mensen niet begrijpen): Het huis is wel de helft groter, maar het kost niet de helft duurder !
Hoeveel percent zou dat huis duurder worden ? 20 %, 30 %, 40 % ??
Christophe, kan jij daar uit de losse pols een percentage op plakken ?

mvg
Pluto

afbeelding van Anonieme gebruiker
24/02/2007 - 14:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een bijkomende vraag van mij aan christophe,

Waarom ben je zelf niet voor een passief-huis gegaan?

Ik zelf vind de stap van gewoon naar LEW al gewaagd en heb alle moeite om profesionals te vinden die een LEW willen neerzetten. Ik "durf" zeker niet naar PH gaan.

Maar zijn er ook andere bezwaren tegen een PH?

de meeste professionelen die een goede LEW aankunnen kunnen ook een passiefhuis aan.

tis eigenlijk met de bouw van onze woning dat ik in het passiefhuisgebeuren ben ingerold, maar ondertussen was de vergunning van onze woning - na een lange zonevreemde lijdensweg - goedgekeurd, vele beslissingen al genomen, en eigenlijk dus net te laat om alle dingen van passiefhuis nog toe te passen.
we zijn wel nog tot K20 geraakt (met 3voudig glas etc...) maar voor beter (en voor compacter) was het al te laat.
sindsdien hebben we wel nog aan passiefhuizen meegewerkt, en als ik ooit zou opnieuw moeten bouwen is het wel een passiefhuis (vooral omdat verwarmen dan ineens veeeel eenvoudiger wordt én omdat er ondertussen al veel goede en betaalbare professionelen voor te vinden zijn). maar dat is allemaal hypothetisch omdat we nu op de locatie van onze dromen gebouwd hebben... en afbreken zie ik ook ni zitten + die 300 euro verwarming per jaar kan ik mee leven (maar het verwarmen had wel eenvoudiger geweest als het passiefhuis was geweest).

het huis in ename is 8 op 9 meter buitenmaat (72 m²)
betreffende de volumefactor: per elke m² die je bouwt moet ook vloer en dak en het verlengde van een muur worden gebouwd, dus ik reken eigenlijk maar een maximaal prijsverschil van 15% tussen groot bouwen en klein bouwen per m².
enkele richtprijzen van "vlakken": vloeropbouw met goedkope tegel kost inclusief afgraven 150 à 200 euro/m²; plafond kost inclusief roostering 100 euro/m²; verdiepingsvloer kost vanaf de roostering 100 à 150 euro/m²; dak kost zonder binnenafwerking 150 euro/m²; buitenmuren kosten per verdiepingshoogte benaderend 700 euro/meter inclusief fundering;... dus aan elke m² meer zijn toch een pak kosten verbonden. dit is dan nog gerekend ZONDER de meerkost aan verwarming, leidingen, ventilatiedebiet, meer glas,... en zonder de randafwerkingen etc... deze prijzen zijn dus heeeeeel indicatief!)
uit de praktijk merk ik dat er meer bespaard wordt door "eenvoudig" te ontwerpen, dat is een belangrijkere factor dan de volumefactor! de volumefactor (groot of klein bouwen) blijkt maar een 15% invloed te hebben op de eenheidsprijs per m².

als het budget beperkt is dan is het beperkt. die extra m² in ename had misschien niet meer zoveel gekost als de eerste m²s, maar moet nog steeds worden betaald, vandaar de keuze om niet te groot te bouwen.

bouwen is niet eenvoudig, de juiste keuzes maken nog moeilijker...

groeten,
christophe

afbeelding van bioename@telenet.be
25/02/2007 - 10:17

Beste Pluto & Co,

het weer in Belgie leidt ertoe dat men meestal binnen leeft, in de de eetkamer + salon dus, vandaar het woord 'leefruimte'. Bij ons bedraagt de leefruimte 40m2. Je laat maar eens weten hoeveel deze bij jullie is.

Om voldoende 'ademruimte' te hebben in deze leefruimte zijn slechts 3 zijden een muur, en is er een 15m2 grote vensterpartij op het gelijksvloers met zicht op de tuin. Ook kan je tot 7m hoog zien in de woning wat ook ruimte geeft. Al is de leefruite 40m2/100m3, de zichtbare ademruimte bedraagd 140m3, of bijna het dubbele.

En hoe groter je huis, hoe meer bouwmaterialen en dus een grotere voetafdruk.

zaterdagnamiddag 10 maart is er de Openhuizendag, je kan altijd komen zien,

met groeten,

Frederic

afbeelding van dirk-56
25/02/2007 - 11:21

wordt er hier niet een beetje veel reclame gemaakt voor die ene privé- open huizen dag, dixit architect ?????

groeten,

dirk

afbeelding van bioename@telenet.be
25/02/2007 - 17:56

Dirk,

het probleem is niet dat er te weinig bezoekers zullen zijn maar teveel. Tijdens de OHD oktober was het op 2 dagen volzet.

er is vraag naar PH bezoek & op batibouw zullen mensen er geinformeerd van worden via PHP.

ps kijk op dit forum 8/6/2005 ivm bezoek een passiefhuis (joke)

aan bezoekers worden namen van 3 architecten genoemd, van 3 aannemers houtskeletbouw, van 3 schrijnwerkers/ramen en van 3 installateurs ventillatie/verwarming.

Als dit geen onafhankelijk advies is.

met vriendelijke groeten,

Frederic

afbeelding van joachimdero
26/02/2007 - 10:27

Voor geïnteresseerden die een LEW in verbouwing willen zien. Momenteel word mijn woning verbouwd in het Pajottenland. Momenteel kan je de perimeterisolatie aan de binnenkant zien en morgen wordt de aardwarmtewisselaar geplaatst. Geïnteresseerden mogen mij altijd mailen jd_join [at] hotmail [dot] com

afbeelding van mtts-51
26/02/2007 - 18:53

Joachim, spijtig dat het Pajottenland zo ver is. Maar heb je toevallig foto's van je woning en/of hou je een bouwdagboek bij? Ik ben ook geïnteresseerd in wat meer info, zoals bv. het bouwjaar, het type woning (rij,hob,...), wat er precies gaat veranderen, huidig energieverbruik,...

afbeelding van bioename@telenet.be
26/02/2007 - 21:36

Beste Joachim,

het pajotteland ligt naast de Vlaamse Ardennen & aangezien sommigen van ver komen, zone015/ tot Parijs willen ze die dag misschien ook bij jou langskomen. Een verbouwing is eens wat anders &"werken in uitvoering' is ook iets anders dan 'afgewerkt' .
Een lage energiefactuur/voetafdruk/CO2-uitstoot als zelfde doelstelling

groeten,

Frederic

afbeelding van joachimdero
27/02/2007 - 07:50

Het oudste deel van het huis dateert van +- 1900. Rond 1950 is het grondig verbouwd, o.a een extra verdiep op de bestaande muren.
Het is een halfopen bebouwing, voor een derde onderkelderd (tongewelf).
Een derde van de achtergevel (vroeger schuur) en een zijmuur (schuur) zijn afgebroken en vervangen door snelbouw. thv de vloerisolatie is hier Ytong gebruikt. Elders wordt deze koudebrug opgevangen door perimeterisolatie. Deze isolatie is de ene keer tot 40 cm onder het vloerniveau, de andere keer tot 60 cm onder vloerniveau. Dit doordat de muren niet overal even diep in de grond zitten. Het dak wordt over alle muren gebouwd zodanig dat er een perfecte aansluiting kan komen met de toekomstige gevelisolatie. Het onderdak wordt een gebitumineerde houtvezelplaat (Celit,..). HET dak wordt gelegd vanaf 14 maart.

afbeelding van bioename@telenet.be
05/03/2007 - 10:19

inschrijvingen zijn VOLZET

op 20 & 21 oktober organiseert Bond Beter Leefmilieu, een open huizen dag, dan zijn er ook passiefhuizen te bezoeken,
in November tijdens de Internationale Passiefhuisdagen organiseert passiefhuisplatform.be OHD

met vriendelijke groeten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.