opbrengst PV panelen 3010Wp | Ecobouwers.be

U bent hier

opbrengst PV panelen 3010Wp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirk-36
03/08/2006 - 22:58

hallo,

is er iemand die mij kan vertellen wat een installatie van 3010Wp in ideale omstandigheden opbrengt , momenteel zit ik op 17 KW per dag maar dit moet volgens mij meer kunnen zijn, het was nogal warm (bijna 30°C)

greetings
Dirk

4 Reacties

Reacties

afbeelding van polderjongen
06/08/2006 - 00:37

Leuk. Dat in Vlaanderen de productie van onze panelen wordt gebruikt ter referentie. Even oppassen geblazen: het hangt sterk af van waar je zit, en wij zitten dicht bij de zonrijke kust (7 km.), dus hebben we geluk. In Nederland wordt GEMIDDELD op een opbrengst van 800 kWh/kWp gerekend per jaar, wij zitten daar met gemiddeld 937 kWh/kWp flink boven, in Vlissingen en Den Helder worden nog hogere normopbrengsten gehaald.

Paneeltemperatuur is ZEER INVLOEDRIJK. Tweede hittegolf in juli werd in Spijkenisse bij Ton Peters 62 graden aan onderzijde gemeten, en dan dondert het rendement omlaag. Nu met afwisseling van wolken en zon, lekker windje en regen, knallen de momentane vermogens (uitgedrukt in Watt) omhoog. Desondanks heb je vaak in warme zomer meer DAGopbrengst aan kWh, vanwege continue zonneschijn. Veel zonneschijn gecombineerd met lange daglengte geeft hoogste dagopbrengsten. Hoog vermogen is leuk (vaak tussen witte wattenwolken in, vooral in het voorjaar als de lucht lekker koud is), maar het duurt erg kort.

Leuk forum! Is de zonnegekte inmiddels in Vlaanderen toegeslagen omdat jullie een zeer goed ondersteuningsregime hebben gekregen? In Nederland wordt alles kapotgemaakt omdat die eikels in Den Haag het atoomvirus te pakken hebben....

Veel meer info op http://www.polderpv.nl

Vriendelijke groet (ruim maar alvast een plekkie voor me in, voor als het hier echt te gek gaat worden....)

afbeelding van walter-13
03/08/2006 - 23:58

Dirk,

vandaag 30°C?? Waar zit je ergens?

Ik ben even gaan kijken op http://www.polderpv.nl/ . Daar vind je wat grafieken van opbrengsten.
Op een zonnige 30°C augustus dag levert daar een 108Wp paneel een dikke 600Wh op. Als je dat extrapoleert naar jouw 3.000Wp, zou jij een 18.000Wh moeten halen. Jouw 17.000 Wh zit hier minder dan 10% vanaf. Mij lijkt jouw gemeten waarden dus perfect 'normaal'.
Als ik me niet vergis, is het trouwens zo dat op een koudere dag maar met evenveel zon, je een hogere opbrengst kan hebben. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger de opbrengst van de panelen.

Walter

afbeelding van dirk-36
04/08/2006 - 20:41

e
sorry Walter, Lier
ik bedoelde dat mijn opbrengst van 17KW bij een dagtemperatuur was van 30°C

bedankt voor de reply,

afbeelding van frank-41
04/08/2006 - 22:12

hallo Dirk,Walter is juist... en hij bedoelt ook de dagtemperatuur...

het is zo dat de cellen actiever worden als ze afgekoeld worden... ( daarom dat het ook beter is je panelen een beetje van het dak te leggen op lechten, dan ze in te bouwen in het dak: de wind kan er dan onder die voor afkoeling zorgt)
Daardoor is het optimaal voor de cellen dat het fris is, en dat de zon maximaal schijnt...

volgens mij is je opbrengst ok... ik heb met mijn 2400 een 15 kw.. dus denk dat dat ongeveer in dezelfde lijn ligt...

is natuurlijk ook afhankelijk van je oriëntatie en je hellingshoek op het dak... de mijne zijn beide nagenoeg perfect voor maximale opbrengst..

greetz

Frank

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.