Opbouw muur buitensauna. | Ecobouwers.be

U bent hier

Opbouw muur buitensauna.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Belgistef
30/03/2015 - 18:06
Beste Ecobouwers.
 
Ik heb gezocht op het forum en ik vind niet echt een antwoord op mijn vraag.of ik kijk niet goed?
Ik ga een buitensaunahuizeke bouwen en zou graag wat goede raad krijgen.
1. De muren worden opgetrokken uit dennen houten kepers. Daar komen buitenkant thermohouten planchetten, tand en groef tegen. Nu, kan ik de planchetten rechtstreeks tegen de houten kepers bevestigen of is het beter een speciale folie Tegen de kepers te plaatsen, dan panlatten voor een luchtshow en daar dan tegen de planchetten? 
Indien toch folie met panlatten, wat voor folie kan ik het beste nemen? 
2. Ik kan de planchetten vastschieten met roestvrije nieten of nagels in de groef van de planchet, maar zou het kwaad kunnen als ik de planchetten ook vastschiet op de plank zelf, dus zichtbaar? Dan zit de planchet volgens mij steviger tegen de kader op, zo minder kans op scheeftrekken denk ik. 
3. Is 40 cm hartafstand  om de planchetten vast te schieten ok?  Dus om de 40 cm een panlat of keper? 
4: zou ik de planchetten nog insmeren met een uv filter olie of beits, ook tegen schimmel en verrotting? Of is dit niet nodig
omdat het Thermowood is? 
 
Alvast heel fel bedankt.
Mvg. Stef.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Ingir
04/04/2015 - 00:55

Houten gevelbetimmering wordt altijd geventileerd geplaatst, met verticale latten van minimaal 22-28mm dikte voor een luchtspouw en ventilatie-openingen aan onder- en bovenzijde van de betimmering. Die latten moeten ook geschikt zijn voor klimaatklasse II (dus ook verduurzaamd hout). Vervolgens moet er een waterdichte en luchtdichte laag aangebracht zijn op de houten kepers, bijvoorbeeld een dampopen folie of een houtvezelplaat (Celit 3D, Pavatec Isolair). Voordeel van zo'n laag is dat er minder warmte verloren gaat door infiltratie zodat minder tocht ervaren zal worden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.