Opbouw buitenmuur houtskelet met cellulose of houtvezels | Ecobouwers.be

U bent hier

Opbouw buitenmuur houtskelet met cellulose of houtvezels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Lieve86
19/08/2011 - 14:32

Hallo

We waren van plan een strobalenhuis te zetten in een zwaar houtskelet. We hebben onlangs ons epb-advies gekregen en dit was zeer negatief. We weten dat stro als isolatie niet erkend wordt in België maar het resultaat viel echt tegen.
We willen ons bouwproject ecologisch houden en kwamen daarmee cellulose- en houtvezelisolatie tegen. We weten nu echter niet goed hoe onze buitenmuur wordt opgebouwd. Met het stro hadden we langs de binnenkant een leemlaag en aan de buitenkant een leemlaag en traskalk (waterdichtheid).

Onze vraag is dus hoe werkt dit bij cellulose of houtvezels? Heeft iemand ook een idee van de prijs?

Alvast bedankt voor de reacties.

Lieve

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Gert Deryckere
20/08/2011 - 05:26

Beste Lieve,

Indien u kiest vor cellulose- en houtvezelisolatie wordt de dragende constructie ook best herbekeken.

Op http://passiefhuisinlaarne.blogspot.com/search/label/Houtskelet vind je meer info hoe wij dit opgelost hebben.

De binnenafwerking wordt over het algemeen opgelost dmv een leidingenspouw van 6 cm.

Meer info op http://passiefhuisinlaarne.blogspot.com/search/label/Leidingenspouw

Groeten,

Gert

 

afbeelding van Hans Delannoye
20/08/2011 - 08:52

lieve

misschien eens informeren bij andere strobalenbouwers, want er worden er tegenwoordig toch heel wat gebouwd.

als je met houtskelet bouwt heb je net zoveel mogelijkheden als bij massief, baksteen, houtvezelplaat met krepie, houten betimmering, plaatmateriaal allerhande, noem maar op.  't is maar wat je mooi vindt.

hans d

 

afbeelding van Lieve86
21/08/2011 - 22:07

 Alvast bedankt voor de reactie.

 

Hebben jullie een idee wat het verschil in prijs is van de muren op te bouwen uit strobalen en wat het zou kosten voor de cellulose en houtvezelplaten? Misschien een richtprijs per m²?

Lieve

afbeelding van robin demey
22/08/2011 - 04:21

Volgens mij hangt het vooral af van de manier waarop je uw strobalenwand opbouwt. De hoeveelheid hout/m2 is van doorslaggevend belang wil je uw muren betaalbaar houden + werken op de manier met langs beidez zijden pleisterwerk, zelf aangebracht. Wil je passief gaan, dan is het met strobalen moeilijker, omdat in de phpp berekeningen slechts 0,10 gebruikt mag worden als lambdawaarde. Echter in de praktijk zal dit eerder 0,06 of lager zijn.

Dus in de praktijk passief, maar op papier niet. Dit maakt een groot verschil naar het financieel aspect (premies, mogelijkheid om naar 0-energie te gaan...).

Hans, weet jij soms waarom phpp nu kiest voor 0,10 ipv 0,06 zoals de EPB tegenwoordig?

Daarnaast is het volgens mij veel sneller en gemakkelijker met cellulose. Wij gebruiken beide en zullen binnenkort het verschil kunnen merken in de praktijk.

afbeelding van Hans Delannoye
28/08/2011 - 10:07

robin

PHP kiest dat niet, dat zijn de waarden uit de belgische norm.  vegeet niet dat de PHP-certificatie gevolgen heeft op fiscaal vlak, en dan zit je vast aan belgische normen!

hans d

afbeelding van robin demey
28/08/2011 - 10:35

Maar waarom dan voor EPB 0,06 en voor PHPP 0,10. Of is dit ondertussen ook gelijk getrokken?

afbeelding van Hans Delannoye
28/08/2011 - 12:40

normaal zou dit voor de EPB ook 0.1 moeten zijn.  misschien beschouwne zij een akker ook als een fabriek???  in elk geval, als VEA dat aanvaard, zou ik verwachten dat PHP dat ook aanvaard, heb je het hen al eens gevraagd?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.