ontijzeren met EcoMix | Ecobouwers.be

U bent hier

ontijzeren met EcoMix

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lievenaerts
23/10/2013 - 19:57

Beste

We zijn niet aangesloten op de waterleiding omdat we reeds 20 jaar gebruik maken van (geboorde) putwater.
We laten om de 2 jaar een volledige analyse doen van ons putwater en dit is telkens veilig genoeg om van te drinken. Toch zitten we met een teveel aan ijzer (0,3 mg/l) waardoor ons sanitair bruin aanslaat. Om dit in onze nieuwe badkamer te vermijden zijn we op zoek gegaan naar een ontijzeraar. Ik ben langsgeweest bij 3 verschillende firma's en elke firma stelt natuurlijk iets totaal anders voor:

Aqua Soft stelt voor van een klassieke ontijzeraar te gebruiken op basis van Kaliumpermanganaat. Na enig opzoekwerk lijkt dit Kaliumpermanganaat een sterk giftig goedje dus vroeg ik mij af of dit wel 100% veilig is?

De 2de firma was Aqua Service en deze stelt een ontkalker voor die volgens hun ook het ijzer zal doen neerslaan in de voorfilter van rijnzand maar je hebt er ook zachter water mee als extra voordeel.

Een derde firma 'Ecowater' stelt dan weer een totaal nieuw toestel voor namelijk EcoMix. Dit is een 5in1 oplossing als alternatief voor het chrystal right maar minder duur. De voledige uitleg van het EcoMix-principe is als volgt:

What is Ecomix ?
is a mixture of 5 ion exchange and adsorption materials of different nature origin, mechanisms of filtration, density and bead size.
is an ideal solution for one-step purification of water that is high in hardness, iron, manganese, ammonia and TOC originated color mess.
is a multipurpose filtration material that can be used for complex purification of both municipal and well water and can simultaneously provide softening, iron and manganese removal.

Welke firma biedt nu eigenlijk de beste oplossing aan?

ALvast bedankt voor de info.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
24/10/2013 - 19:50

Dag Lieve(n)

Ik zou eerder opteren voor een zandfilter:

Bij behandeling van het grondwater wordt veel gebruik gemaakt van zandfiltratie om het opgeloste ijzer te verwijderen. Wanneer men het grondwater zal beluchten wordt het ijzer mangaan geoxideerd, en vormen er zich vlokken die door de zandfilter worden opgevangen. Na veelvoudig gebruik is kan de zandfilter vol geraken, en vereist deze reiniging. Het reinigen van een zandfilter gebeurt door lucht of water in een opwaartse beweging door de zandfilter te brengen.

afbeelding van robin demey
24/10/2013 - 20:15

Hier een link naar een ander forum met een ervaringsdeskundige ;-)

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/157026-filter-ijzerhoudend-water/

 

Daarnaast wordt een zandfilter ook gebruikt om vuil/vervuild water 'drinkbaar' te maken. Dus het zal zeker werken. Wel even nagaan welk zand je best neemt.

 

Edit: linkje naar zo'n waterfilter voor drinkbaar water in derdewereldlanden: http://www.tmaseva.org/biosand-water

afbeelding van lievenaerts
28/10/2013 - 10:41

Dag Robin

 

Bedankt voor je reactie. Ken je een firma en/of toestel dat kan ontijzeren op basis van zand en beluchting?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.