Ongewoon hoog verbruik | Ecobouwers.be

U bent hier

Ongewoon hoog verbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Cyclone X
04/01/2012 - 15:53

Hallo,

Sinds mijn laatste eindfactuur ben ik op zoek naar een oplossing voor mijn probleem, ik zit namelijk met een verbruik van om en bij de 10000 (tienduizend) kWh, verspreid over piek- en daluren (allebei ongeveer 5000 kWh)

Ik woon alleen in een huurappartement, volgende toestellen zijn aanwezig:
-1 computer (staat ongeveer 4-5 uur per dag aan)
-1 frigo pet diepvriesvak
-1 electrische kookplaat
-1 microgolfoven met ovenfunctie
-1 boiler
-1 radiowekker
-1 TV toestel (voornamelijk in standby)
-1 DVD speler (zit alleen in het stopcontact als er een DVD bekeken wordt)
-1 kleine verwarming in de badkamer die alleen in het stopcontact zit als ik mij was
-1 waterpomp in de kelder, slaat alleen aan als het water opmerkt
-1 alarminstalatie van vorige huurder, niet in gebruik
-1 stofzuiger
-electrische verwarming met thermostaat, die niet opwarmt gedurende ongeveer 8 maanden, en tijdens de koude maanden: 7uur op 18°C (de momenten dat ik wakker ben) 7 uur 15° ('s nachts om niet te bevriezen)
-lampen zowel spaarlampen, TL lampen als spots, die natuurlijk niet allemaal tegelijk aanstaan, het is alleen de zuil met (ik denk 3-4) TL lampen die het meeste aanstaat
-af en toe de lader voor GSM, camerabatterijen

Noch Electrabel noch Eandis kan tips of raad geven over wat mijn verbruik zo hoog maakt. Ze zijn ook niet in staat om een verbruik per maand mee te delen om eventuele pieken op te merken. Eandis heeft wel de teller gecontroleerd, deze is in orde. Ik heb ook eens alle zekeringen afgezet, dan draait de teller helemaal niet.

Het verbruik per toestel heb ik nog niet gecontroleerd wegens het gebrek aan zo'n toestel (moet ik nog aanschaffen)

Ik denk niet dat ik de toestellen op zich te veel en te lang aanlaat, toch niet de toestellen men niet mag afzetten.

Voorlopige pistes zijn de bekabeling controleren en het verbruik per toestel controleren. (door oa toestel per toestel uit het stopcontact te trekken en dan de teller te controleren)

Indien jullie nog andere tips hebben, ik sta open voor alles.

Alvast bedankt :)

17 Reacties

Reacties

afbeelding van Hobbes
04/01/2012 - 16:11

Cyclone,

Het kan nog wel eens gebeuren dat er op een teller in de kelder meer is aangesloten dan enkel jouw appartement, vaak zelfs onbewust. Eerst dat uitsluiten door al je toestellen eens uit het stopcontact te trekken voor je naar het werk vertrekt, meterstand opnemen,  en na het werk terug de meterstand opmeten voor je alles terug in de stekker steekt.

Maar als je elektrisch verwarmt en je appartement zou niet al te bijster goed geïsoleerd zijn, dan kan, gezien de pittige winter afgelopen jaar, daar wel eens de oorzaak liggen. Heb je een idee van het vermogen van de verwarming en de isolatiegraad van je appartement?

Gr

afbeelding van Jan De Gols
04/01/2012 - 18:39

Verwachtte ja dan zoiets (tips/raad) van Eandis-Elecrabel, tegen hun eigen winkel? Daarvan moet ik het eerste relevant en betekenisvol voortel eerst nog zien.

NB je kan  zo'n (energieverbruik-meet-)toestel gratis gebruiken v an je gemeentebestuur, en anders koop je het voor 10 €; Meet je TV, boiler, wasmach, kookplaat en droogkast, trek ook TV- en modemstekkers uit bij niet gebruik, en mogelijk ligt een halvering in het verschiet Veel succes. Toestellen met verlies-sluimerverbruik zullen het je niet zelf komen vertellen. NB met hoeveel woonje daar/ ingesloten, slechtst mogelijk georienteerd hoekappartement met veel ramen in oud glas? is wel allemaal van belang voor correcte conclusie.

afbeelding van Hans Delannoye
04/01/2012 - 22:01

cyclone

waarom vind jij dat veel, omdat het te duur is?  ik zou ook kunnen zeggen dat je slechts 10.000 kWh verbruikt, want dat is helemaal niet zo veel.  iemand die 1000 m³ gas per jaar gebruikt (= heel zuinig) en 2000 kWh elektrciteit (= ook heel zuinig), komt aan 12000 kWh per jaar, onder die zuinigaard ga jij nog vlotjes 20% onder, dus niet zo slecht lijkt me.   eigenlijk moet jij dus felicitaties krijgen omdat je zo zuinig bent.  alleen, daardat je die hoeveelheid energie aanmaakt met de duurste energiebron, lijkt dat veel.

een meter hoef je niet te kopen, zet gewoon de elektrische verwarming af, en je bent er.  je kan natuurlijk je TV uitazetten als je deze niet gebruikt, en je modem en digitale box uitzetten, daarmee zal ook wel een paar honderd kW uitsparen.

hans d

afbeelding van bertvdg
05/01/2012 - 06:18

 Zoals Hans al zegt.

 

Er moet niet verder gezocht worden. Het "hoge" verbruik zit in de elektrische verwarming. Daarnaast, hoe wordt het warm sanitair water gemaakt? Als dat met een elektrische boiler is kan je ook al gemakkelijk 2000kWh of meer daaraan toeschrijven.

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/01/2012 - 08:57
jandc (niet gecontroleerd)

 Ik zou vooral es kijken naar een andere leverancier. Zeer waarschijnlijk ga je wel een goedkopere dan Electrabel vinden. Voor de rest lijkt me je verbruik, gezien de omstandigheden, zeer laag.

afbeelding van robin demey
05/01/2012 - 09:21

Zoals Hans en anderen al aanhaalden is dit een zeer bescheiden verbruik voor iemand die alles elektrisch heeft (boiler en verwarming).

Wat ik zou doen om de KOSTPRIJS naar beneden te halen is volgende:

  • boiler enkel laten werken op nachttarief (zo'n klokje van een paar euro tussen zetten).
  • Indien mogelijk de elektrische verwarming ook enkel 's nachts laten werken. Is het accumulatie? Misschien kun je hem 's nachts op 21-22°C zetten en kijken of je overdag nog warm genoeg hebt.

Heb je enkele of dubbele beglazing? Bij enkele beglazing kan je eventueel zo'n folie halen om over je schrijnwerk te kleven. Of indien je er niet om geeft dat je niet meer kan buiten kuiken kan je ook zo'n bubbelfolie voor je ramen kleven die ze gebruiken in serres (scheel gigantisch in verbruik kan ik wel zeggen uit ervaring).

En om je verbruik van je SWW nog te doen dalen: installeer een spaardouchekop. Je kan die gewoon terug meenemen als je ooit verhuist.

afbeelding van lawine
15/01/2012 - 04:52

Ik had een tijdje geleden ook ongewoon hoog energieverbruik, gedurende enkele dagen alles gemeten door toestellen uit te zetten en één toestel een uur te laten werken.

Bleek dat de boilers 10x meer dan normaal verbruikten -- dit was door ongewoon veel KALKVORMING in de boiler. Die had zich rond het verwarmingselement vastgezet, waardoor voornamelijk de kalk opgewarmd werd en niet het water. Daardoor kreeg het water natuurlijk niet meer de juiste temperatuur en ging de verwarming nog harder werken.

Kan dit mogelijk het probleem zijn bij de topicstarter?

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
05/01/2012 - 09:22

 

 

Het is verwonderlijk dat uw verbruik voor de helft  's nachts gebeurt. Heel zeker werkt uw boiler alleen op nachttarief. En dan moet uw verwarming nog veel 's nachts draaien, ondanks het feit dat de thermostaat slechts op 15° staat. In deze omstandigheden kunt ge de temperatuur 's nachts beter niet lager laten komen.

afbeelding van robin demey
05/01/2012 - 09:31

Ik vindt het net verwonderlijk veel overdag. Bij ons huurappartement hadden we overdag 2000 kWh en 's nachts 10.000. Moet wel gezegd dat hier niets geïsoleerd en alles enkel glas met hier en daar een barst en de wind die langs ons hoofd blaast als we slapen. Daarnaast stookten we nog met de kachel bij, want puur elektrisch zag ik niet zitten (zou verbruik x3 zijn).

afbeelding van wouter-10
05/01/2012 - 09:43

Dag Pierre,

 

niet vergeten dat het nachttarief ook gedurende het volledige weekend geldt.

 

groet

Wouter

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
05/01/2012 - 10:35

 

 

Wouter,

 

Dat is juist. Ik vergeet dat altijd. En het is ook gedurende het W.-E. dat men het meeste thuis is.

afbeelding van Cyclone X
05/01/2012 - 12:29

Ik woon alleen, heb grote ramen (het was voorheen een bakkerswinkel, de eigenaar heeft het zo'n 5-6 jaar geleden omgevormd naar appartementen), het is dubbele beglazing.

Mijn ouders die ook alles electrisch hebben, in een huis van 31 jaar oud verbruiken maar 4000 kWh per jaar, zij zijn nochtans meer thuis dan ik maw zij hebben meer nood aan verwarming.  Plus dat ik regelmatig lees dat het gemiddelde verbruik van een gezien 3600 kWh per jaar is.  Dat deed mij vermoeden dat er iets scheel bij het verbruik bij mij.  Zelfs Electrabel vindt mijn verbruik hoog. (en alle mensen tegen wie ik hetzelfde verhaal deed)

De Boiler is idd electrisch, zoals alles, die werkt op automatisch, maw verwarmt alleen als het onder een bepaalde temperatuur zakt.  (pas recentelijk ontdekt)  Op het eerste zicht lijkt deze direct op de bekabeling aangesloten (in de zekeringkast kan de boiler aan- en uitgezet worden, op automatisch of op continu)  Dat warm water wordt alleen gebruikt in de douche (geen bad) en bij handmatige afwasbeurten om de +-3 dagen.  Vaatwasmachine is er niet, noch wasmachine. Spaardouchekop heb ik al, het waterverbruik zelf ligt ook laag.

De verwarming (2 grote elementen en 1 kleiner die bovengronds zitten, geen vloerverwarming) hebben normaal geen accumulatie.  Het vermogen ken ik niet.  Ik verwarm uiterst zelden (2-3 dagen op jaarbasis) op een temperatuur waarbij ik geen trui hoef te dragen.

Bedankt voor al jullie reacties, boiler en verwarming ga ik nu extra controleren.

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/01/2012 - 12:49
jandc (niet gecontroleerd)

 Het gemiddeld verbruik is inderdaad 3600kWh maar dat is ZONDER verwarming gerekend. Je ouders die alles elektrisch hebben maar 4000kWh per jaar verbruiken lijkt me iets niet correct. Ik vermoed dat ze met gas, mazout, hout of kolen stoken. Dan zou die 4000kWh nog kunnen. Of die 4000kWh is enkel het dagverbruik.

afbeelding van Jan De Gols
05/01/2012 - 14:29

 Een "gemiddeld" elektricitietsverbruik van een "gemiddelde" woning van een "gemiddeld" Vlaams gezin (2.6 personen) dat niet elektrische verwarmt zou inderdaad, tot vorig jaar nog gesteld, 3500 kWh zijn, doch doe er (recentste studie VREG) intussen maar 10 tot 20 % bij. (En dat is vreemd, want alle toestellen worden zuiniger, doch door het rebound effect stijgt dit verbruik helaas...doch dit ter zijde) . Maar: Het is volkomen onterecht zich te spiegelen aan dit pervert hoog verbruik en te stellen dat zuinig bent als je, ik zeg maar wat, 3000 kWh verbruikt. 2000 is perfect haalbaar voor een gemiddeld vlaams gezin met een gemiddelde woning. En het is even degoutant dat er meteropnemers zijn, zich om de 2 jaar aan je deur aanbiedend om je meterstanden op te nemen (kostprijs meer dan 20 € per opname nb.), die durven zeggen (HIER worden zij toch niet betaald, hoop ik toch) dat je inderdaad een "opmerkelijk laag" verbruikt hebt (bij bijvoorbeeld 3000). Deze totaal foute indruk en verkeerde gemoedsrust durven ze je aldus geven, blijkt in de praktijk. Mogelijk zitten zijzelf erboven (betale al minder wegens werkend voor...), maar dit hoeft geenszins te betekenen dat zij, en jij als onwetende verbruiker gaat er van uit dat zijn de enige waarheid spreken, je hoebven te zeggen dat minder dan 3500 "gooed" is , wegens beter dan het onredelijke gimddelde.    (NB we spreken hier van bruto verbruik, enige compensatie door PV niet meegerekend) 

afbeelding van robin demey
05/01/2012 - 15:34

4000 kWh per jaar inclusief verwarming en SWW? Dat is bijna onhaalbaar in een PH. Het kan zeker niet zijn dat alles dan elektrisch is. Of zitten ze met een meter uitsluitend nachttarief voor verwarming (accumulatie) en SWW, die hier niet bij gerekend is. En dan verbruiken ze buitensporig veel.

afbeelding van barteke
05/01/2012 - 16:07

Om al het bovenstaande te bevestigen... In ons huurhuis hebben wij de keuze tussen hout stoken of elektrische verwarming. Vorige winter hebben wij uit 'luiïgheid' met elektriciteit verwarmd, tot half maart de jaarlijkse afrekening kwam: 5000 kwh MEER DAN de vorige winters toen we met hout verwarmden. Deze winter terug met hout, heel wat warmer en goedkoper!

afbeelding van Baai
08/01/2012 - 14:11

Als uw ouders in een woning van 31 jaar, permanent thuis zijn, constant elektrisch verwarmen en slechts 4000 kWh verbruiken, dan moeten zij dringend contact opnemen met enkele wetenschappers, want zij zijn dan wel een of ander fysisch fenoneem. Zij hebben het geheim in handen om de energieproblematiek de wereld uit te helpen. 

Of 't kan natuurlijk zijn dat u zich vergist en ze verwarmen met stookolie of gas, of je bent een nulleke vergeten bij het energieverbruik. 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.