Onderhoud ventilatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Onderhoud ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Passieveling
26/09/2010 - 20:29

Hallo,

Een vraagje over het onderhoud van een ventilatieunit en luchtkanalen.
In de handleiding staat dat we af en toe de warmtewisselaar en luchtkanalen moeten reinigen. Hoe en door wie staat er niet bij. Onze installateur is geen optie.
Kan iemand mij helpen met waar ik hiermee terecht kan, waar er hier meer info over te vinden is, welk materiaal hiervoor vereist is...
Een adres van een vakman die dit doet is ook erg welkom.

Alvast bedankt!

Johan

136 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
26/09/2010 - 21:56

johan

op een degelijke installatie hoort minstens een fijnfilter F6 op de buitenluchttoevoer te zitten, en deze zorgt er voor dat althans de toevoerbuizen prioper blijven. en dus daar blijft het onderhoud beperkt tot nu en dan filters vervangen.

voor de warmtewisselaar hoort aan elke kant een filter te zitten, zodat deze ook beschermd wordt. dus ook daar is het onderhoud beperkt. al zou je deze na een jaar of 5 eens in een warm sopje kunnen steken met bv kristalsoda.

de afvoerbuizen zullen wat meer stof afzuigen, maar aangezien die luchgt naar buiten gaat, is dat veel minder kritsch. al bestaan er ook afzuigventilen met filters.

kijk eens op http://www.nei-dt.de/Downloads/Fruehjahrsputz/Fruehjahrsputz.html, daar zie je enkele foto's, 't is helaas wel in het duits.

hans d

afbeelding van Verwarde bouwer
06/10/2010 - 01:23

 Hallo beiden,

Vanavond is bij mij een verkoper langsgekomen voor een warmtepomp. Het ventilatiesysteem D werd onmiddellijk afgeschoten.

Goed voor de EPB, daarna uitschakelen. Hun berekening voor de warmtepomp hield hier zelfs geen rekening mee.

 

Bron van bacterien, lawaai, torenhoge kosten aan jaarlijks onderhoud. Het sop was de kool niet waard. Zij kwamen nog af met een systeem B.

 

Wat moet ik hiervan nu geloven? Wat is jullie ervaring met ventilatiesystemen?

 

Groeten.

afbeelding van limer
06/10/2010 - 07:13

 Buiten smijten die verkoper.

Als hij nog zo achter loopt op ventilatievlak, loopt hij misschien ook nog achter met z'n warmtepompen.

 

We hebben een systeem D geplaatst in een renovatie, en zijn er tot heden heel tevreden van. Je hoort het niet draaien (mits plaatsing van geluidsdempers). De temperatuurverdeling in het huis is veel constanter, en de luchtkwalieit in de slaapkamers 's morgens is veel beter dan zonder het systeem. In de zomer zal een systeem B ook wel voldoen, maar in de winter wil ik niet weten wat je extra gaat verstoken, als je vrieslucht gaat binnenhalen, en verwarmde lucht naar buiten gaat blazen.

Torenhoge kosten? Een paar filters vervangen kun je moeilijk torenhoge kosten noemen.

Ik hoop dat je je warmtepomp aan een vloerverwarming gaat koppelen, anders ga je er ook niet veel profijt van hebben.

afbeelding van Yannick Willox
06/10/2010 - 09:01

Die verkoper doet mij aan iemand denken.

Niet naar luisteren !

Ik heb hier zelf een systeem D geplaatst.

Zoals al veel gezegd, die buizen zouden écht niet vuil mogen zijn na 1 jaar. Het onderhoud beperkt zich tot het checken van de filters om de 2 maand, vervangen 1 à 2 keer per jaar. (bij mij was de 1ste keer na 8 maand, maar de buur had zijn oprit laten aanleggen, en al het slijpstof vloog regelrecht onze inlaat in (nochtans een 10m hoog. Te laat gezien.)

Lawaai maakt het ook niet, zelfs niet op de hoogste stand.

Iemand met zo een gebrek aan kennis, of verkoopspraat, die zou ik zeker niet geloven, zelfs niet mbt zijn eigen produkt.

Tis niet dat een warmtepomp een kleine investering is.

afbeelding van kepler
06/10/2010 - 14:58

systeem B en een warmtepomp. Dat zou masser wel eens kunnen zijn.

afbeelding van Lampaert
23/11/2012 - 21:09

Ik heb enkele jaren terug een systeem D laten plaatsen in onze nieuwbouwwoning.

Ik ondervind vele nadelen ; lawaaihinder, geur van buitenaf en het onderhoud.

Ik heb een timer geplaatst, zodat het systeem maar enkele uren par dag werkt en ik dus 's nacht niet wordt gehinderd door het storende zoemende geluid.

Mijn buurman heeft een houtkachel en bij mistig weer ruik ik dit door het systeem tot in onze woning.

Kunnen wij dit voorkomen? Anders denk ik er immers over na om het ganse systeem te laten afkoppelen.

afbeelding van Hans Delannoye
24/11/2012 - 16:33

- lawaai: is eigen aan sommige toestellen, maar kan meestal met goede geluiddempers voorkomen worden.  of de ventielen zijn niet goed ingeregeld, ook dat kan geluid veroorzaken.  maar dat kunnen we natuurlijk zo niet beoordelen.

- onderhoud:  beperkt zich normaliter tot een paar keer een filter te verwisselen, dat lijkt mij toch niet onoverkomelijk.  maar als dat echter voor jou teveel is, dan kan je inderdaad beter van een systeem D afstappen.

- geurhinder: houtgeur kan aangenaam zijn (als er een goede verbranding is) of hinderlijk.  in het laatste geval is de geur niet alleen vervelend, maar wordt de hele omgeving vergiftigd.  en dan moet je eens met je buurman proberen te praten.   er bestaan ook wel filters die geuren deels kunnen wegnemen, maar ik heb daar nog nooit mee geexperimenteerd (of het niet hoeven te doen, gelukkig)

 

afbeelding van bertvdg
06/10/2010 - 07:27

Nuja...ik zou ook wel wat argumenten kunnen aanhalen die de warmtepomp afbreken, zo is het gemakkelijk....

 

Gebruik de zoekfunctie eens, je zal een schat van informatie vinden. Hoe dan ook, systeem D blijft een bron van discussie.

 

Die verkoper vind waarschijnlijk zijn auto geen verliespost? Kost 4 of 5 keer een balasventilatie, brengt niets op, is hopen onderhoud aan (ook filters) en zorgt jaarlijks voor 1000den doden, het dubbele aan gewonden en heeft een zeer hoge maatschappelijke kost...

afbeelding van Verwarde bouwer
06/10/2010 - 23:33

Bedankt allen om eens een ander geluid te laten horen.

Ik denk inderdaad dat het beter is van niet naar die praatjes te luisteren, maar ze brachten me wel even van de wijs.

Het is de bedoeling om alles volgens de regels van de kunst te gaan doen, dus liever ventilatie D met een goede warmtepomp en vloerverwarming in een goed geïsoleerd huis. Alleen is het zo moeilijk om door de bomen het bos te kunnen zien.

 

Groeten

afbeelding van Hans Delannoye
07/10/2010 - 07:54

verwarde bouwer

iedere verkoper probeert natuurlijk zijn ding te slijten, en goed uitgevoerd zijn alle technieken aanvaardbaar. maar met een systeem D heb je naast het gezondheidsaspect (verse buitenlucht) het voordeel dat je ook een belangrijk deel van de energie die anders verloren gaat kan recupereren.

maar zoals je zelf zegt, het moet volgens de regels van goed vakmanschap uitgevoerd worden, en dat is trouwens net zo goed het geval voor systemen A, B en C.

belangrijkste aandachtspunten:

1. goede filtering (F6 of fijner)

2. tijdens de opslag (zowel bij de verkoper als op de werf) en de installatie alle buizen dicht houden.

3. liefst de installatie niet in gebruik nemen voor alles af is, want in de afwerkingsfase wordt meestal veel stof gemaakt, en een ventilatiesysteem werkt dan een beetje als een stofzuiger.

hans d

afbeelding van Verwarde bouwer
07/10/2010 - 22:54

 Hey Hans,

 

Bedankt voor de goede tips. Logisch, maar je moet er maar op komen, of al meegemaakt hebben.

 

Groeten

afbeelding van AlainD
09/10/2010 - 10:14

 

Kies ook een stil systeem, niet alle systemen zijn even goed hierop.  Zorg ook dat de nodige geluidsdempers voorzien worden, de kost ervan is relatief laag.

 

De betere halen 35 db(A) in de luchttoevoer, maar ik heb er ook gezien van ong. 50db(A) en een aantal die de gegevens zelfs niet publiek maken.

 

PS. Elke 10 db(A) is een verdubbeling in waargenomen geluid.  Een verschil van 3db(A) is hoorbaar.

afbeelding van Yannick Willox
09/10/2010 - 12:39

Ik heb zelf dempers bij de unit geplaatst om het geluid aan de bron aan te pakken, en dan op kritische plaatsen (slaapkamer) op de aanvoer nog een kleine demper. Deze laatste dempt dan de overspraak tussen verschillende ruimtes (anders hoor je inde slaapkamer het gebabbel uit bijv de woonkamer), en eventueel nog lawaai opgewekt in de buizen zelf.

Ik moet zeggen dat aan de uitblaasmonden in de slaapkamers je effectief niets hoort, zelfs niet op het hoogste debiet.

Dus stil kan echt wel.

afbeelding van AlainD
09/10/2010 - 17:50

Yannick

 

Het kan inderdaad perfect, maar niet alle merken zijn hier even "goed" in.

afbeelding van Verwarde bouwer
09/10/2010 - 20:30

 Moet je met bepaalde zaken rekening houden ivm de leidingen? Die verkoper zei ook, grote gegalvaniseerde ronde buizen en niet van die kleine buigzame pvc die je per drie in de chape kan leggen. Wat ik eigenlijk juist van plan ben. Hoe doe je het om de leidingen te reinigen?

afbeelding van Hans Delannoye
09/10/2010 - 22:48

grote buizen? eigenlijk moet je zeggen, diameters aangepast aan het debiet. want te grote diameters kunnen ook problemen geven.

die kleine soepele leidngen zijn m.i. te vermijden. maar ze zijn wel aantrekkelijk, want makkelijk. en als het makkelijk gaat, is het makkelijker te verkopen. dat je daardoor veel meer weerstand op je installatie krijgt, daar zwijgen ze als vermoord over.   hetzelfde voor rechthoekige leidingen, ook te mijden. al kan ik begrijpen dat men daar uitzonderlijk toch naar grijpt als het echt niet anders kan.   maar, als het echt niet anders kan, is je gebouw eigenlijk slecht ontworpen .......

hans d

afbeelding van Verwarde bouwer
10/10/2010 - 11:15

 Hoe ziet een goed ontworpen systeem er best uit? Voorlopig kunnen we nog alle kanten uit. Desnoods werken we met wat verlaagde plafonds als die soepele buizen te mijden zijn. Zijn ze te mijden omwille van geluid, verbruik, ongezond?

 

Groeten

afbeelding van Hans Delannoye
10/10/2010 - 14:03

enkel en alleen spiraalgefelste buizen (gegalvaniseerd staal), deze hebben de minste weerstand, en dat komt zowel het geluidsniveau als de minimale weerstand ten goede.

of kunststofbuizen ongezond zijn, hopelijk niet, dat hangt vooral af van de gebruikte kunststof en de zuiverheid ervan, voor ventilatiebuizen is gerecycleerd materiaal zeker te vermijden. maar ik ga er vanuit dat men uitsluitend materialen gebruikt met voedingskwaliteit. PVC is zeker not done, vanwege de weekmakers, want die zijn wel degelijk ongezond.

hoe en goed ontworpen systeem er uitziet, dat kan ik niet uitleggen, dat is een kwestie van dimensionering, en dat is afhankelijk van het project.

hans d

 

 

afbeelding van Kortrijkzaan
18/12/2010 - 15:33

 Iedere goede installateur plaatst dempers op zijn machine en tussen zijn kamers omwille van voorgaande redenen. Anders krijg je inderdaad het telefoonprincipe  via je kanalen( denk maar aan een draad met aan de uiteinden een blik).

Een installateur die geen dempers voorziet weet er niets van af en  zou ik direkt buitenshotten.

afbeelding van Thomas 147
11/12/2010 - 20:25

 Zoals eerder aangehaald is installatie van ventilatiesysteem zeker geen slecht punt
Maar hoe zit het met het reinigen hiervan?
Voor zover ik het heb begrepen is het reinigen van een ventilatie systeem zeker de moeite waard en met een beetje vakkennis is dit zeker zelf te doen.
Mocht je dit zelf niet willen of kunnen doen kan je is gaan kijken op http://www.opti-air.be/
Dit is een klein bedrijfje dat zich wil specialiseren in het reinigen van ventilatiesystemen.
Voorlopig is het nog maar een SBP van een aantal studenten voor zover ik het begrepen heb
Dit maakt ze heel goedkoop

 

Groetjes

 

Thomas
 

 

afbeelding van Hans Delannoye
12/12/2010 - 22:50

thomas

helaas ontbreekt er 1 belangrijk ding in hun aanbieding, dat is het reinigen van de buizen.  iedereen kan eigenlijk makkelijk zelf de ventielen reinigen, de filter verwisselen etc.  maar dat wordt indedaad nogal eens vergeten, dus is dat geen smlechte zet. maar net de buizen zijn het meest problematisch volgens mij, interessant zou zijn dat zij ook daar een oplossing konden aanbieden.

hans d

afbeelding van Passieveling
13/12/2010 - 12:36

 Hans,

Ik ben in de war. In je eerste antwoord hierboven zei je dat de buizen niet zo kritisch waren.
De toevoerbuizen zouden veelal proper blijven door de filters en bij de afvoer is het niet echt een probleem omdat de lucht daar afgezogen wordt.
Nu zeg je dat de buizen het mees problematisch zijn, ben je van mening veranderd?

Johan

afbeelding van AlainD
13/12/2010 - 13:34

Johan

Ik vermoed dat Hans erop wijst dat het reinigen van de buizen moeilijker is dan een filter vervangen.

Hierboven geeft hij ook de raad om :

"1. goede filtering (F6 of fijner)
2. tijdens de opslag (zowel bij de verkoper als op de werf) en de installatie alle buizen dicht houden.
"

Ik vermoed dat er wel wat installaties zonder F6 (of F7) filter worden geplaatst.

afbeelding van Hans Delannoye
13/12/2010 - 14:44

passieveling

ik ben misschien niet heel duidelijk geweest, alain heeft eigenlijk al antwoord gegeven.

als je je installatie van de eerste keer behoorlijk maakt met de nodige hygiene en filters, zijn de buizen niet zo kritisch.  en mensen die daar op letten, letten ook wel zelf op hun filters. 

maar er zijn heel veel installatie's waar men daaraan geen aandacht heeft besteed, en daar pleit ik ook zelf schuldig, mijn eerste installatie ooit die ik hier thuis heb gezet heb ik ook niet gebouwd volgens wat ik nu de regels van de kust zou noemen, ik heb hier ook leergeld betaald.  en zit nu ook met vervuilde buizen waar ik een goede oplossing voor zoek.  al heb ik ondertussen wel degelijke filters geplaatst, helaas te laat!

hans d

Hans, 
1° Hoe lang werkt deze installatie met vervuilde buizen ?
2° Hoe gemerkt ?
3° Je zoekt een oplossing ? Ze werken dus nog steeds ? Zijn er dan geen openingen om vandaar zelf te reinigen ?
4° Je zit met vervuilde buizen ook al heb je degelijke filters geplaatst ?

Na onderzoek kunnen we stellen dat zowel de filters als de buizen kritisch zijn : sporen komen in de buizen terecht.
En geloof maar niet dat ze onmiddellijk sterven...door te droge lucht : eens de sporen ontkiemen, kunnen ze zich aanpassen aan de omgeving : dat is bij ons en door wetenschappers aangetoond.
Al dat stof in de ventilatiekanalen vormt surplus een heerlijke voedingsbodem. De ventilatiekanalen zijn louter een tijdelijke snelle route om in je woning terecht te komen. Daarna vinden ze hun weg wel : al is het dat ze door degradatie, afsterving hun toxines in je woning brengen, of in je lijf, waarbij je ze niet meer kwijt raakt....
En F7 filters houden bacteriën en schimmelsporen niet tegen.

Biociden behandelen slechts tijdelijk en slechts enkele soorten schimmels, etc. ... daarna komen ze gewoon terug : heftiger.
Meestal zijn het dan juist de sterkere soorten (lees :  gevaarlijke) die overleven.....

Hopelijk kennen je kanalen al geen bacteriële corrosie ?

Voor andere forumleden : af en toe een filtertje uitkuisen na 6 maand is absoluut geen garantie.
Schimmelsporen en bacteriën woekeren al veel vroeger in uw filters : dat kan naargelang de aanwezige schimmel en omstandigheden variëren van enkele dagen tot enkele maanden. 
Wanneer er sprake is van een hoge relatieve luchtvochtigheid, kan je beter elke week eens goed stofzuigen en ontsmetten.
Filters zouden beter om de 2 maanden vervangen worden.

Het vervangen van filters na 6 maanden of een jaar is een economisch verkoperspraatje (lees :  verzinsel) dat door de bouwlobbies wordt opgedrongen om de ventilatiesystemen interessanter/goedkoper voor te stellen dan ze zijn. 
Begin maar eens je filters te rekenen...en je gezondheid.

Nog een goeienavond.
Mvg

 

afbeelding van AlainD
13/12/2010 - 18:09

Als ik je goed begrijp zijn de problemen volgens jou inherent aan ventilatie. M.a.w. of de aannemer zijn werk goed gedaan heeft speelt hier geen enkele rol.

Je gaat zelfs verder : "De ventilatiekanalen zijn louter een tijdelijke snelle route om in je woning terecht te komen. Daarna vinden ze hun weg wel :..."

Zelfs zonder een ventilatiesysteem komen de "beestjes" ook binnen. Zijn wij dan alle ziek, maar weten we het niet?

Straffe uitspraken! (Voor alle duidelijkheid ik deel ze niet.)

Dit zeggen wij NIET.

Wanneer een aannemer zijn werk niet goed doet, dan CREEERT hij juist TE SNEL EN IN ERNSTIGE MATE OMSTANDIGHEDEN DIE GEVAARLIJK ZIJN VOOR DE GEZONDHEID. 

Wat wij DUS zeggen is het volgende : de juiste WETENSCHAPPELIJKE informatie wordt GEWOON NIET BEZORGD door de lobbies, WAARDOOR KLANTEN NIET PREVENTIEF KUNNEN HANDELEN en waardoor het risico door onwetendheid blijft bestaan.

Zonder een ventilatiesysteem komen beestjes ook binnen, maar vinden geen juiste voedingsbodem en andere omstandigheden.
Met een ventilatiesysteem is er sprake van filters die een kweekvijver worden voor schimmelsporen en bacteriën.

Ze zijn niet zo straf als je denkt. Dit is al hééél lang bekend. 

Maar in het land der blinden is éénoog koning.

 

afbeelding van AlainD
13/12/2010 - 18:46

Jij schrijft :

"Wat wij DUS zeggen is het volgende : de juiste WETENSCHAPPELIJKE informatie wordt GEWOON NIET BEZORGD door de lobbies, WAARDOOR KLANTEN NIET PREVENTIEF KUNNEN HANDELEN en waardoor het risico door onwetendheid blijft bestaan."

Ik ga er vanuit dat de betrokken aannemers dit ook niet weten, anders was dit al lang in alle details overal bekend. Bovendien zou je amper aannemers vinden die welke ventilatie dan ook zouden willen verkopen/plaatsen. Aannemers weten meestal maar al te goed voor wat ze al dan niet aansprakelijk zijn.

Als dit echter zo geheim is dat de aannemers het niet weten, treft hun ook geen schuld, dan zijn zij daarvoor niet aansprakelijk. Zij hebben immers gehandeld zoals een goede huisvader.

Voor alle duidelijkheid : Ik ben het niet eens met de stelling van "in caravan na onbebwoonbaa..".

De grotere aannemers en hun verzekeringsmaatschappijen VORMEN de lobby. Bijgevolg leveren de aannemers en de verzekeringsmaatschappijen de informatie niet : waarom zouden ze überhaupt ? om de claims binnen te laten stromen ?

Je gaat er vanuit dat de betrokken aannemers dit ook niet weten, anders was dit al lang in alle details overal bekend ?
Ten eerste : wie van de aannemers die mensen vergiftigd zou hebben, gaat dit bekennen en dan nog rondstrooien ook ?
Ten tweede :  wie van de passiefhuis-lobby gaat stellen dat hun concept in bepaalde omstandigheden niet deugt ?
Ten derde : welke verzekeringsmaatschappij zou wensen dat zijn aannemer dit toegeeft ?
Dus : aannemers weten dit best, maar er draait nu al een hele passiefhuis/energie-industrie rond. Kijk maar rond op de reclamestunts van deze site.
De overheid : scholen, instellingen, passiefhuisnorm, etc...
Sociale woningbouw ...
Europees : energienorm voor woningen
Producten : ramen, isolatie, etc...
etc....
Aannemers weten inderdaad maar al te goed voor wat ze al dan niet aansprakelijk zijn : daarom wordt in alle talen gezwegen.
Stel je voor dat er iemand opdaagt die kan aantonen dat wat men gebouwd heeft, mensen ernstig ziek kan maken, hola ....

Het is niet zo geheim dat aannemers het niet weten. Het is net zoals roken : de lobby wist het perfect, alleen als het ging over centen wisten ze het niet.
Maar soit : we zullen aantonen dat ze het wel weten. Als de top van de bouw-universiteiten (ingenieurs, etc. ) daar al een tiental jaren OPENLIJK voor het WTCB etc. voor waarschuwt, ga je ons toch niet vertellen zekers dat de aannemers het niet zouden weten ? 

De wet dient bovendien gekend te zijn door elke Belg. Men had daarnaar moeten handelen.Nog nooit gehoord van een Binnenmilieubesluit ? Richtlijnen van de EEG sinds de jaren '80 ? Sick Building Syndrome ?
Er was reeds tientallen jaren voldoende informatie op nationaal, internationaal en Europees vlak om conclusies te kunnen trekken.
Net zoals bij asbest was het geweten, maar luisterden de aannemers toen ook zooo snel ? 

Als architecten het wel weten, waarom zouden aannemers het dan niet weten ?
Door geen rekening te houden met de gezondheid van de bewoners, zijn aannemers nalatig en zeker geen goed huisvader.

 

afbeelding van Hans Delannoye
13/12/2010 - 19:21

gert

mijn installatie werd 12 jaar geleden gebouwd, met de toen courante G4 filters, die inderdaad ruim onvoldoende zijn, dat weten we (maar ik toen nog niet).

hoe merk je dat? door te kijken, ik ben een technieker en besef dus maar al te goed dat je technische installaties net als je auto nu en dan een controlebeurt moet geven.  en een installatie in een appartementsgebouw is niet zo eenvoudig zelf grondig te reinigen, toch niet zonder de nodige gereedeschappen en machines.  en als ik het al doe, doe ik het liever ineens ten gronde.

als je mijn tussenkomst goed had gelezen, had je gezien dat die fijnfilters pas veel later geplaatst heb.

natuurlijk houden F7 filters bacterien en schimmels niet volledig tegen, maar toch in behoorlijke mate, virussen gaan er vlotjes door..  jou open raam is een nog veel snellere en kortere route en die houdt zeker niets tegen!  niks geef je garantie, er sterft elke minuut iemand, en misschien 1 op een miljoen daarvan heeft een balansventilatie.

in het tno rapport 2003-GGI-R057 lees ik over voedingsbodems voor schimmels:

<< deze voedingbodems zijn met name hout, leer, (behang)papier, minerale wolvezels, organische materiale in coatings en pleisters, de poreusheid van het materiaal, en vervuiling van ventilatie- en/of verwarmingsvoorzieningen. voor oppervlakteschimmels zijn optimale omstandigheden een RV van 90-100% (ondergrens bij zeer rijke voedingsbodems 60-65%) een temperatuur van 20-35°C, een pH waarde van 5-8 en een luchtsnelheid  kleiner dan 5cm/sec. >>
anders gezegd, een ventilatiesysteem voldoet eigenlijk niet als een goede basis voor schimmels, de toevoer is veelal te koud, de RV te laag en de luchtsnelheid met een factor 50 te groot. de afvoer is altijd iets warmer en kan kortstondig wel een hoge RV hebben, maar dat laatste is altijd beperkt in tijd.  in woningen met balansventilatie is de klacht eerder dat de lucht te droog is. als je de daarbij is e woning op zich een veel groter risico.  en dit weerspreekt ook jou stelling dat bacterien en schimmels in de filters woekeren, het klimaat is helemaal niet wat het zijn moet voor deze levensvormen.

stofzuigen is mijn inziens onzin, als je een fijnfilter stofzuigt, worden de porien direct een stuk groter en de filter minder efficient.  en je gaat mij ook niet vertellen dat je met een stofzuiger alle bacterien en schimmels uit je filter haalt.  overigens komen die dan in je stofzuiger en vliegenn er langs achter terug uit!

maar ik kan je gerust stellen, in dit gebouw wonen gemiddeld een 10-tal mensen, en wij zijn allemaal in goede gezondheid, niemand heeft last van chronische aandoeningen en sommigen wonen hier toch al 12 jaar. 

ik begrijp best dat je gefrusteerd ben na wat je meegemaakt hebt en nog meemaakt, 't zou mij allicht ook zo vergaan als ik in jou schoenen stond.  maar wat de gevaren betreft overdrijf je schromelijk.  er leven honderdduizenden mensen in woningen met balansventilatie, met nogal wat systemen met meerdere tekortkomingen (zie de studie 'technischer status von wohnraumlüftungen' van andreas greml en ernst blümel), maar nergens werden gezondheidsproblemen vastgesteld.

in een studie van barbara flückiger (mikrobielle untersuchung van luftansaug-erdregistern uit 1997) van het institut für hygiene und arbeitsphysiologie in zurich werden 6 AWW's onderzocht, en daaruit bleek dat het hele jaar door de belasting aan schimels en bakterien na de AWW héél véél lager lag.  ook werd vastgesteld dat de fijnfilters 80-10% van de schimmels uitfilteren, bij bacterien is het minder spectaculair, nl. 40 tot 80%.  natuurlijk zullen deze AWW's naar de regels van de kunst geplaatst zijn, wat bij jou duidelijk niet het geval was.

deze wetenschappelijke studies staan haaks op jou beweringen, en ook de praktijk bewijst dit.  als het zo dramatisch was, zouden de bewijzen op stapels klaar liggen.  want er is een even grote anti systeem D lobby, die zou wat graag deze systemen kelderen.

hans d

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.