NUNNAUUNI SPEKSTEENKACHEL | Ecobouwers.be

U bent hier

NUNNAUUNI SPEKSTEENKACHEL

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sapo@skynet.be
20/11/2006 - 14:28

Wij zijn van plan om onze keuken uit te breiden naar een grote leefkeuken. Daar plannen we een zithoek met een speksteenkachel met oven.
We hebben ons ondertussen behoorlijk gedocumenteerd, maar we zitten enkel nog met de vraag wat het verschil nu is tussen NUNNAUUNI en TULIKIVI?
We hebben ondertussen verschillende mensen ontmoet met een TULIKIVI kachel (die waren niet allemaal helemaal tevreden - kapot gebrande stenen, roosters, verkeerde montage) maar tot nu toe nog niemand die een NUNNAUUNI kachel heeft.
We stellen ons ook vragen dat iedereen ( na opleiding welliswaar ) een TULIKIVI kachel kan plaatsen, terwijl NUNNAUUNI alles in eigen beheer doet (wat bij discussie of probelemen toch makkelijker is ivm verantwoordelijkheid).

Hoe zijn jullie ervaringen met beide merken?
Waar moeten we voor opletten? Ervaringen met NUNNUAUUNI?

Alvast bedankt voor een reactie!

Geert & Hilde

19 Reacties

Reacties

afbeelding van raypandora
27/11/2006 - 14:16
Tom

speksteen geven stralingswarmte af en die stralen verwarmen de muren en vloeren. Zodat bij mij boven de vloer altijd aangenaam warm is en ik dus egenlijk zoiets als vloerverwarming heb. het hangt er natuurlijk vanaf hoever het te verwarmen voorwerp van de kachel staat.
Het deel convectiewarmte is veel minder, als je hout stookt zal er lucht opgewarmt worden omdat de lucht die rond de kachel circuleert opwarmt en als het vuur uit is en da kachel warm is zal de kachel ook een deel lucht opwarmen.

afbeelding van frans121
22/11/2006 - 12:27

WIJ HEBBEN VAN DEZE HERFST EEN NUNAUNI SPEKSTEENKACHEL WE VERWARMEN ONZE LIVING EN ONZE KEUKEN ERMEE EN ZIJN MEER DAN TEVREDEN ERMEE DE TE VERWARMEN OPP IS LIV 4.25* 9 KEUKEN 3*4 DE KACHEL STAAT GEPLAATST VOOR DE MUUR VAN DE BADKAMER EN DAAR HEBBEN WE OOK GEEN VUUR MEER NODIG ONZE KACHEL WEEGT 2450 KG DE PLAATSERS WAREN GOEIE STIELMANNEN EN VAN DE SERVICE ACHTERAF BEN IK TEVREDEN HEB NAAR TILIKIVI OOK GEKEKEN MAAR BEN TOCH BLIJ DAT IK MIJ ER GEENTJE GENOMEN VAN NUNA HEB IK NOG GEEN KLACHTEN GEHOORD VAN TULI WEL

afbeelding van raypandora
22/11/2006 - 12:47
Tom

Ik heb sinds september ook een NUNNAUUNI.
Kan er alleen maar positief over zijn, perfect geplaatst, geeft voldoende warmte om living en een deel van de boven verdieping te verwarmen,...
Onze komt van goemaere in zoersel.
Enige dat ik kan meegeven is neem geen te lichte kachel en probeer hem zo centraal mogenlijk in u huis te zetten.
Indien mogenlijk natuurlijk.

afbeelding van Ulrik
22/11/2006 - 14:06

Ik heb een Tulikivi speksteenkachel van 3 ton laten plaatsen in juni door de firma Geerts uit Kasterlee die dat al ruim 20 jaar doet perfecte afwerking en géén problemen in tegendeel de centrale verwarming staat sindsdien volledig af met kamertemperaturen living keuken en bureel 25°C bovenverdieping met twee slaapkamers en badkamer 20°C en dan moet ik mij nog inhouden om te stoken want deze temperaturen halen wij nu met 5 à 7 kg brandhout om de 24 uur en neen hoor dit is géén grap !!! Dat je minder slechte reacties ziet van de Nunna Unni kachels is logisch er worden er véél minder van geplaatst, bekijk de dealerlijst eens van Nunna en leg die naast de dealerlijst van Tulikivi en je weet genoeg. Niet moeilijk zo om alles in eigen beheer te doen. Naar ik vernomen heb zou 't vershil van beiden zijn dat men bij Tulikivi met een dunnere buitenwand zou werken en met een dikkere ( stenen ) verbrandingsruimte waardoor je sneller de buitenmantel van de kachel kan doen warmte stralen ( vanaf koude toestand ) ook heeft Tulikivi verschillende patenten i.v.m. de kachelbouw de stenen van de verbrandingsruimte zouden haaks gesneden zijn op de looprichting van de nerven waardoor je een snelere geleiding krijgt van de warmte naar de buitenkant en ook dat zou gepatenteerd zijn. En in verband met die problemen, er zullen wellicht altijd wel mensen blijven bestaan die alles stuk krijgen. Ik ken mensen die er al 15 jaar mee stoken zonder enig probleem ( in een hotel in de Ardennen )

afbeelding van raypandora
23/11/2006 - 08:21
Tom

ik ken mensen met een Tulikivi en ik ken er ook met een nannauuni. (buiten mezelf).
En ik hoor van beide weinig klachten ik denk dat het weinig uitmaakt welk je neemt. Ze zijn allebei goed.
Alleen in ons geval kwam nunnauuni net iets goedkoper uit, er was toen een actie, en ook het model vond ik mooier bij hun. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Ik zou zeggen ga eens zien bij beide merken.
En zoals men hierboven zegt je kan alles stuk krijgen, maar als je de richtlijnen van de fabricant volgt zal dat wel niet gebeuren.

afbeelding van Jan Windey
23/11/2006 - 21:35
jan

Moet toch voor wat evenwicht zorgen, sluit me aan bij Ulrik, heb zelf een Tulikivi van 2500 kg van Geerts. Is nu de vierde winter en ben er zeer tevreden over. Het huis warmt prima op, inclusief de zolder en de badkamer. Ik heb een warmtewisselaar in de kachel en maak ook mijn warm water. Probleem is wel dat ik teveel moet stoken om mijn water warm te krijgen en het dan eigenlijk te warm is in huis. Als het vriest dan werkt dit prima. Maar dus geen klachten over de kachel zelf !

afbeelding van sapo@skynet.be
23/11/2006 - 21:55

Bedankt alvast voor de reacties.
We denken aan een nunnauuni lydia solo (met oven) met een bankje en de schoorsteen verwerkt in een zuil ( samen zo'n 2100 kg ).
Volgens Goemaere is dit voldoende om onze ruimtes zo'n 70 m² te verwarmen. We hebben ook nog centrale verwarming.
Zijn er mensen die ervaring hebben met dit type?

afbeelding van eric-15
23/11/2006 - 21:57

Ik hoor hier steeds dat de kachel gans het huis opwarmt. Hoe kan je dat bereiken met stralingswarmte, het uithangbord van de speksteenkachel? Voor zover ik weet kan stralingswarmte toch niet door de muren heen?

afbeelding van pluto
23/11/2006 - 23:44

goei vraag Eric :-)

vr gr

Pluto

afbeelding van RonnyR
24/11/2006 - 04:48

Speksteen kachel geeft buiten stralingswarmte ook een belangrijk deel convectiewarmte af, dit in tegenstelling tot een tegel kachel die praktisch geen convectiewarmte afgeeft en enkel stralingswarmte. De wanden van een speksteen kachel worden ook behoorlijk heet, je kan je er zwaar aan verbranden en hierdoor veroorzaaken de wanden convectiewarmte, bij een tegelkachel (of leemkachel) worden de wanden enkel warm en nooit zo heet als bij een speksteenkachel en hierdoor geen of heel weinig convectiewarmte. Zelfde verschil als vloer- of wandverwarming en radiatoren. Hierdoor kunnen er dus meerdere ruimtes opgewarmt worden.

Grz,

RonnyR

afbeelding van Jan Windey
24/11/2006 - 20:27
jan

behoorlijk heet, zwaar aan verbranden .... ??

Niet aan de onze hoor, ik heb drie kleine kinderen met bijbehorende vriendjes, neefjes en nichtjes en nog nooit heeft iemand zich aan de kachel verbrand, wel al meermaals ertegengelopen en geweend van het schrikken, bij zwaar verbranden hebben we het over brandwonden veronderstel ik (of is dat zeer, zeer zwaar verbranden) en dat is dus bij ons nog niet gebeurd, ik voel ook met de hand of de kachel goed warm is, heb nog steeds alle vel op beide handen.

Wat betreft dat verwarmen van het hele huis, van die convectie ben ik niet helemaal overtuigd. Ons hele huis is warm maar als dit op basis van convectie zou gebeuren, dan zou de zaak vrij snel warm zijn vanuit koude toestand. Dat is niet zo, het duurt bij vertrek van ijskoud (na wintervakantie bv) 2 dagen voor de badkamer en de zolder op steady state temperatuur zijn. Volgens mij is het principe dat de kachel behoorlijk wat langere golf warmtestraling (infrarood) afgeeft, wat alle andere warmtemassas opwarmt in huis (muren, welfsels) die dan op hun beurt weer warmte gaan stralen, vandaar dus de lange opwarmtijd van het hele huis (ook lange afkoeltijd)

groeten,

afbeelding van werner de pauw
25/11/2006 - 19:47

Ronny,
De enige convectiewarmte die je hebt van een speksteenkachel is via het glas van de kachel. Dat is ook de enige plaats waaraan je je kan verbranden. De speksteen zelf kan behoorlijk warm worden maar je kan je er niet aan verbranden omdat de steen geen vocht opneemt.
Gans het huis opwarmen met speksteen- of tegelkachel kan wel degelijk op voorwaarde dat je huis goed geïsoleerd is en de ruimten open zijn.
Wij hebben bvb een speksteenkachel onder een open trap met resultaat: gans het huis op 20 a 21°. Het mooiste bewijs dat deze kachels bijna geen convectiewarmte geven is dat het boven niet warmer is dan beneden.
Werner

afbeelding van Ulrik
18/11/2009 - 22:03

ik heb een speksteenkachel in huis en doe al 2 maanden onafgebroken temperatuurmetingen ( electornisch ) aan de buitenmantel; de hoogste temperatuur die ik al gemeten heb is 75 °C en zefs daar kan je je nog niet aan verbranden omdat " speksteen " geen vocht onttrekt aan de huid. De gemiddelde temperatuur na een stookbeurt ligt gemiddeld rond de 65 °C waarvan na 24 uur nog een 35 à 40 °C overschiet. Dat ligt wel even anders als men de hand in water van 75 °C gaat steken want dan ben je zeker dat je brandwonden hebt. De uitlating als zou men zich " zwaar " kunnen verbranden aan een speksteenkachel is dan ook volledig uit de lucht gegrepen en ik ben er ook ten stelligste van overtuigd dat deze persoon GEEN speksteenkachel in huis heeft. Mag ik u dan ook vriendelijk verzoeken mee te praten over dingen waar je ervaring mee hebt d'as voor iedereen nuttig lijkt mij Mvg

afbeelding van Anonieme gebruiker
04/12/2006 - 19:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Heb inderdaad zelf geen speksteenkachel, bovenstaande informatie heb ik tijdens de voorbije openhuizen dagen opgedaan van iemand die zelf een speksteenkachel heeft en gebruikt.

Mvgr,

RonnyR

afbeelding van willem
21/01/2007 - 21:58

Wij stoken een NunnaUuni,en gaat nu voor het 4de jaar in.
Ben bij beide importeurs geweest,en bij beide dealers,om ook te kijken hoe de mensen op mij af komen (lees indruk).
De voorkeur werd dus bovengenoemde,ook al voor de minder strakke modellen die zij voer(d)en.In het begin dacht ik ,wat heb ik gekocht,(stook al zo'n 20 jaar)dus de dealer d'r bij gehaald, en de vertegenwoordiger van de importeur kwam blij mee.Toen ze vroegen naar mijn stook gedrag, en hun dat vertelde was het antwoord; je ben te lief voor die kachel je MAG hem niet heet stoken,NEE,je MOET hem HEET stoken,en sinds dien ben ik tevreden,maar een mandje vol hout per keer ???? maak er maar 2 tot 3 van.Ik stook voor 98% populieren hout.Kachel weegt +/- 2200 kilo incl. warme bank voor 40 m2 .

afbeelding van eddy146
12/10/2009 - 09:40

Hoi pelletkachel gebruikers,

graag wil ik mij informeren over speksteenkachels.  heel dat forum reeds gelezen.

Ik zou me graag tot enkele winkels willen melden.  Ben van Limburg.

Ik heb volgende adressen gevonden

www.geerts.be

http://www.ballet-kermt.be/

www.vandebosch-andre.be

 

Graag zou ik nog enkele dealers willen vinden.  Ik heb mezelf er reeds van overtuigd dat het een finse speksteenkachel zal worden.  TULIKIVI of NUNNAUUNI

Ik heb ook al de website bekeken van de producenten zelf.  Klopt het dat die 2 bedrijven kort bij elkaar liggen.  Maken zij dan gebruik van de zelfde gesteenten ?

Graag info en advies aub,

thanks

afbeelding van Ulrik
18/11/2009 - 22:59

eddy146

 

Even een misverstand uit de wereld helpen want je bent twee totaal verschillende dingen met elkaar aan 't verwarren 

 

jij zegt : Hoi pelletkachel gebruikers, graag wil ik mij informeren over speksteenkachels
 

Ik heb mezelf er reeds van overtuigd dat het een finse speksteenkachel zal worden.  TULIKIVI of NUNNAUUNI
 

Tulikivi en NunnaUuni  bouwen bij mijn weten uitsluitend  " massieve speksteenkachels " en geen pelletkachels

 

een " pelletkachel " is een metalen kachel zonder opslag van warmtevermogen en is bedoeld om continu te branden en enkel warmte te geven zolang de kachel staat te branden

 

een massieve speksteenkachel stook je max een 3 tal uur, deze slaat de warmte op en geeft dan onafgebroken gedurende een 24  tot 48 uur zijn opgeslagen warmte af

 

een pellet kachel stook je uitsluitend met " pellets " en een massieve speksteenkachel daarin stook je alle massieve houtsoorten en ook de bekende onder hoge druk geperste briketten ( 8 x 25 cm ) die er uizien als hele grote pellets

 

m.a.w. het zijn twee totaal verschillende kachels en ze hebben niet alleen een ander princiepe maar ook een heel ander prijskaartje

 

Ulrik

 

 

afbeelding van eddy146
19/11/2009 - 00:13

Hi Ulrik

sorry dit is een misverstand.  Ik bedoelde wel degelijk spelsteenkachels.

Blijkbaar wordt dit forum niet zo veel gelezen.  Ik ben ondertussen reeds bij 2 verkopers geweest.

Namelijk bij GEENS en bij VANDEBOSCH

gr

Eddy146

afbeelding van Ulrik
19/11/2009 - 22:39

eddy

jij zegt : Ik bedoelde wel degelijk spelsteenkachels

 

't zal wel speksteenkachels zijn zeker

 

Blijkbaar wordt dit forum niet zo veel gelezen ...

kijk eens op dit forum naar  onderstaande link, want daar zitten de meeste bezitters van speksteenkachels al een paar jaar op en daar staan al 2096 reacties op over speksteenkachels

 

http://www.ecobouwers.be/forum/post/speksteenkachels-tulikivi-nunnauuni-0?page=69

 

of geeft in de rubriek " zoeken " eens het woord " speksteenkachels " in

 

je weet niet wat je ziet, want je kan een maand lang reacties lezen en de meeste mensen houden het bij de bovenstaande link want 't is onmogelijk elke rubriek te volgen en er worden steeds weer dezelfde vragen gesteld

 

begin alvast eens om bovenstaande link te gebruiken

 

 

Ulrik

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.