nog steeds twijfel over verwarmingssysteem | Ecobouwers.be

U bent hier

nog steeds twijfel over verwarmingssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

14/09/2009 - 16:45

Beste Forummers,

Ik ben nog steeds aan het twijfelen over het verwarmingssysteem voor mijn loftappartement. De loft heeft een oppervlakte van 430m² en is uiterst goed geisoleerd en zeer compact gebouwd. Tevens is er een buur zowel boven, onder, als het grootste deel naast.
Bij het volledig ingeven van het exceldocument van het PHPP, kom ik op een verwarmingsbehoefte van 5kW.

Ik ben nu enorm aan het worstelen over hoe ik ga verwarmen. Hieronder even mijn inzichten:

1. pellethaard met groot buffervat en verwarmingsondersteunende zonnecollectoren (15m²), vloerverwarming en balansventilatie type D+

2. compacttoestel (ik dacht hier aan de PAUL 360dc omdat ik geen bodemwarmtewisselaar kan plaatsen) met photovoltaische panelen, vloerverwarming buffervat en watervoerende stukhouthaard. Bij de echte koude dagen wanneer het compacttoestel niet meer rendabel is zou ik met de houthaard bijstoken.

3. micro warmtekrachtkoppeling op gas (eventueel gedeeld met mijn buurman in identieke loft)

Zijn er mensen die mij hierover objectief kunnen informeren?

Het eerste systeem is redelijk duur, maar volgens mij redelijk ecologisch vandaag de dag. Maar anderzijds is de houtkap ook iets verschrikkelijks, en je weet niet altijd waarvan je hout komt.$

Het tweede systeem is voor mij het aantrekkelijkst. Er wordt enkel elektriciteit verbruikt, waarvan je nog een deel zelf aanmaakt. Tevens is volgens mij elektriciteit mits duurzaam opgewekt de bron van de toekomst. (bouw de zeeën maar vol). Anderzijds wekt dit systeem enkel maar elektriciteit op in de zomer en overdag. Ook de warmtepomp in de paul is enkel performant wanneer de temperatuur buiten hoog is. (vandaar de houthaard)

Het derde systeem is iets waar ik minder over weet, maar ik krijg wel een gevoel dat warmte echt het afvalproduct is, en dat je het in de zomer ook beter door de ramen laat vliegen om aan die "dure" stroom te geraken. Een beetje zonde.

Dus graag een beetje hulp,

Michaël Kruijne

16 Reacties

Reacties

14/09/2009 - 20:38

Michael,

 

Ik weet enkel iets over punt 1, nl pelletkachels.

Om gemakkelijk hierover info te kunnen verspreiden heb ik het pelletforum opgericht.

Dat is een niet-commercieel form van pelletkachelgebruikers voor pelletkachelgebruikers.

Kijk hier maar eens: www.pellets.forummotion.com

Meer dan 270 verkooppunten van pelletkachels, 240 verkooppunten van pellets en een 70-tal uptodate prijzen van pellets.

 

Mvg,

 

Steven

14/09/2009 - 21:26

/*-->*/

Michaël,

=> ik zou je aanraden altijd de balansventilatie te voorzien; derhalve zou ik die uit de keuze mogelijkheden halen.

=> fotovoltaïsche cellen kan je altijd plaatsen, voor ieder verwarmingssysteem.  Je moet al een dure installatie nemen voordat je normale electriciteitsgebruik gedekt is (en je verbruik van je balansventilatie).  Derhalve heeft dat ook niet echt iets met verwarmen te maken.  Voor mij zouden die ook geschrapt moeten worden uit de keuzes.

=> hetzelfde zou ik eigenlijk ook zeggen voor de zonnepanelen.  In ieder van je systemen kan je eigenlijk werken met zonnepanelen voor verwarmingsondersteuning.  Je moet alleen een buffervat voorzien

=> Een "watervoerende stukhouthaard" en energiezuinig en propere verbranding gaan volgens mij moeilijk samen.  Haard zal niet luchtdicht kunnen uitgevoerd worden, en het opwarmen van de warmtewisselaar zal dikwijls te veel energie wegnemen voor een hete vlam (en dus een minder propere verbranding).  Maar moest je een goed systeem kennen dat die nadelen zeker niet heeft, laat maar weten).

=> Ik zou zeker zorgen dat compacttoestel zo gekozen is dat je niet moet terugvallen op je houtvuur om je woning warm te houden.

=> Microkrachtkoppeling is best een interessante oplossing; in zoverre ik wat gelezen heb, alleen het nadeel dat voor kleine vermogens (in goede LEW, passiefhuizen), ze veelal een te groot vermogen hebben.  Maar als je een kan plaatsen samen met je buurman lijkt me dat een goede mogelijkheid.

=> je lijkt me sowieso te kiezen voor vloerverwarming?

=> Je afval van de microkracht centrale is niet de warmte maar de elektriciteit; terwijl ze verwarmt levert ze elektriciteit. Ze gaat niet speciaal staan draaien om die op te wekken. En dat is een beetje het probleem; bij goed geïsoleerde woningen draait ze te weinig continue om zuinig elektriciteit op te wekken. Maar met twee woningen moet dat best lukken denk ik.

=> 430m2?? bedoel je niet 420m3? Wordt best een grote loft.

Walter

ps: volgens mij zijn al je voorgestelde oplossingen zeer duur. Je kan het ook doen met wat radiatoren, een boilertje en een gasketel; met wat geluk kom je dan onder 10.000 euro uit. De andere oplossingen zitten rap aan het 3-voudige.

14/09/2009 - 22:14

walter

<< Een "watervoerende stukhouthaard" en energiezuinig en propere verbranding gaan volgens mij moeilijk samen.  >>

michaël bedoeld denk ik een houtktel met een glazen deur, ingebouwd ziet het er uit als een casette, maar het gaat hier wel degelijk over een echte houtketel, met voldoende hoogte zodat de vlam volledig kan uitbranden en niet te vroeg wordt afgekoeld. en dan is een propere verbranding absoluut mogelijk. paar weken gelden nog een houtketel gezioen in duitsland, op vollast minder dan 60 ppm CO, dat halen zelfs de meeste gascondensatieketels niet!

een installatie met een gasketel zal zeker goedkoper zijn, maar dan zit je weer bij de fossiele brandstoffen en de CO² problematiek....

hans d

 

 

 

 

Haard zal niet luchtdicht kunnen uitgevoerd worden, en het opwarmen van de warmtewisselaar zal dikwijls te veel energie wegnemen voor een hete vlam (en dus een minder propere verbranding).  Maar moest je een goed systeem kennen dat die nadelen zeker niet heeft, laat maar weten).

14/09/2009 - 22:38

Walter,

 

Balansventilatie zal inderdaad in alle opties voorzien worden (behalve het compacttoestel dat normaal gezien eentje ingebouwd heeft)

Verder heb ik al veel opzoekingswerk verricht, en hoopte dat het de keuze zou vergemakkelijken, maar integendeel. Ik spreek dan ook over totaalsystemen. In het eerste systeem met de pellethaard is het eigenlijk logisch dat je zonnecollectoren plaatst. Je wil immers niet des zomers je haard laten branden.

In het tweede geval verwarm je eigenlijk op elektriciteit, PV-panelen lijken me dan een logische keuze. (alhoewel ik het hier nog altijd moeilijk heb met de contradictie tussen wanneer verwarmen we en wanneer is het rendement van het systeem het hoogst)

Over het derde weet ik nog steeds niet genoeg, enkel dat deze dingen een slechter rendement hebben dan een condenserende gasketel. Maar door het feit dat ze elektriciteit produceren krijgen ze een hoog rendement. Volgens mij is de stelling dat deze "motoren" elektriciteit maken en als restproduct warmte hebben toch niet zo uit de lucht gegrepen.

 

En over watervoerende houthaarden spreek ik inderdaad zoals Hans het aanhaalde over de volledig gesloten en gestuurde houthaarden, zoals de normatherm he Hans ;)

15/09/2009 - 14:54

Hans, heb je het over de Normatherm, ik vermoed van niet, want een rendement van 76% daar wordt ik niet wild van ???

http://www.normatherm.com/Kachel/Dokumente/Datenblatt_Schornsteinwerte_SolCourant.pdf

 

15/09/2009 - 21:21

patrick

nee, dat is niet de normatherm haard waar naar gerefereerd werd, maar een kookkachel (of hoe noem je dat), en van een andere normatherm (familie).

ik vind hier niet direct de rendementen van de andere, zal er eens naar informeren. maar je haalt met zo'n haard natuurlijk geen waarden zoals de beste houtvergassers met ventilator.

hans d

 

 

 

25/09/2009 - 07:49

even opgezocht, de andere normathermhaard ligt bij 80%, en dat is niet slecht voor een atmosferische brander (zonder ventilatorondersteuning).

al zijn er ondertussen houtvergassers op de markt met hogere rendementen, maar die branden niet zo mooi, je hebt daar niet het typische houtvlam.

15/09/2009 - 18:01

Goeiedag,   een loft is wellicht ideaal om een grote Finoven te installeren.   Ideaal is als deze een centrale opstelling krijgen.   Kijk eens bij www.tigchelkachels.nl,  daar staat veel info.      Een enorme hoop data kun je ook op de site van de Masonry heaters association vinden,  kijk op  http://mha-net.org/

 

25/09/2009 - 01:39

heeft u al gedacht aan een warmtepomp? met een lucht/water WP heeft u een zeer hoog rendement en blijft de installatiekost beperkt(vergelijkbaar met een traditioneel systeem).

 

Ik ben werkzaam in een bedrijf dat verwijderen van mazoutinstallatie tot het installeren van lucht/water WP met laagtemperatuur radiatoren en/of vloerverwarming doet.

Indien u wenst een gratis offerte voor een WP te ontvangen volstaat het een berichtje naar me te doen met uw E-mailadres(waarop u een aantal vragen dient te antwoorden bvb:totale opp. te verwarmen, welke verwarmingsbronnen, koeling of niet, sanitair water of niet, etc).

 

U kan mailen naar marc [dot] lenaerts3 [at] telenet [dot] be

 

mvg

 

Marc

 

25/09/2009 - 07:53

aan iedereen, die marc lenaerts is weer zo'n vakman die offertes kan maken a.d.h. van oppervlaktes, ik neem aan dat iedereen hier ondertussen weet dat zoiets klinklare onzin is, en je dat soort 'vak'?mensen kost wat kost moet vermijden.

daarbij heeft mr. lenaerts ook nog altijd niet door dat het forum niet bedoeld is om reclame voor zichzelf (in dit geval slechte reclame) te maken.

hans d

25/09/2009 - 08:39

Finoven zou ideaal zijn in een loft, omdat men meestal 1 grote ruimte heeft.

Wijzelf heben een Bergkachel, was nog betaalbaar voor ons budget.

Kijk ook eens op dit forum als je een verwarming met hout wilt nemen:

http://www.ecologieforum.eu/viewforum.php?f=3

25/09/2009 - 17:05

mijnheer hans D,

 

de site die u in uw profiel heeft spreekt boekdelen over wat u aan de man wilt brengen. Valt u uzelf ook zo aan dan?

 

Ik las hier een probleem en wou helpen. U hoeft zich niet geroepen voelen om op een aanbod in te gaan noch mij te beledigen . Ik maak geen offertes aan de hand van oppervlaktes, er dient heel wat meer info verschaft te worden vooraleer er een voorstel word gedaan. Als het u niet intereseerd , wandel dan verder. Aan degene die wel voor een alternatief open staat wees vrij om een mailtje te doen.

25/09/2009 - 20:09

marc

de regel is dat hier geen expliciete reclame wordt gemaakt, en al zeker niet voor zichzelf. volgens mij wou jij vooral jezelf helpen.

mogelijk maak je geen offertes a.d.h. van oppervlaktes, maar zo zet je het wel in je bericht. 

wij vechten al jaren tegen al die charlatans die warmteverliezen bepalen aan de hand van m² of m³, en verwittigen eenieder om op te passen voor dat soort types. mogelijk heb jij je ongelukkig uitgedrukt, maar daar kan ik niet aan doen, en daar hoef je je dus niet beledigd om te voelen.

maar er blijft het feit dat dit soort tussenkomsten niet hoort, dat zijn de spelregels op dit forum, en wij verwachten dan ook dat eenieder zich daaraan houdt.

je hebt de mogelijkheid om de deelnemers aan het forum rechtstreeks te contacteren, dat weet je. dus doe het dan op die manier.

wat mijn aktiviteiten betreft, dat zal ik je wel eens in een rechtstreekse mail verklaren.

hans d

 

 

 

 

25/09/2009 - 22:44

Hans,

 

excuus. Als het is toegestaan doe ik even "mijn" verhaal.

ik maak deel uit van een bedrijf dat samenwerkt met een ander bedrijf waardoor wij een brede waaier aan activiteiten kunnen doen. Regenwaterrecuperatie, betonvloeren, vloerverwarming, warmtepompen en tanksaneringen zijn de belangrijkste. Voor dit alles ben ik gekwalificeerd en heb ik opleidingen gevolgd. Dit betreft mijn beroep.

Nu , het waarom ik hier terecht ben gekomen.

Ik heb jaren geleden een woning gekocht die inmiddels 100 jaar oud is en ben aan mijn plannen bezig en hoop eraan te kunnen beginnen in de nabije toekomst. Met dat in het achterhoofd ben ik hier terecht gekomen, uiteraard indien ik iets zie dat ik ken beroepshalve ga ik erop antwoorden (maar ik dacht dat iemand prive aanspreken als spam kan aanzien worden, daarom gaf ik gewoon antwoord). ik moet bekennen dat ik de forumregels toen niet had gelezen, nu wel.  ik ben hier als nieuwsgierigaard die op zoek is naar allerhande info om te gebruiken in mijn woning, ik wil zo milieuvriendelijk zijn dan mijn beurs toelaat.

Ik wil me excuseren aan iedereen als ik me tegen de regels heb bezondigd, dit was zeker niet mijn intentie.

Er spelen zoveel dingen mee vooraleer er een product kan worden aangeraden, ik doe zelf geen berekeningen ,die word gedaan voor elke vraag die wij krijgen en de fabrikant vraagt ons de kleren van het lijf aan info over de woning. Excuus indien ik niet duidelijk was hierover, ik dacht dat ik had geschreven dat we een aantal dingen moeten weten waaronder opp zeker niet enkel opp, dat hier op word gereageerd vind ik normaal.

 

Marc

 

26/09/2009 - 12:18

marc

geen probleem hoor, alle begrip. en ook mijn excuses, ik kan soms nogal hard uit de hoek komen, ben niet echt een diplomaat op dat gebied.

en dan hoop ik dat je hier vindt wat je zoekt, er is hier heel wat informatie over energiezuinig bouwen te vinden, al moet je soms wel diep graven.

hans d

 

 

28/09/2009 - 23:14

Beste allen,

 

Alvast bedankt voor de input, en inderdaad is er al bijzonder veel geschreven op het fora. En zoals alles in het leven heeft alles voor en nadelen. Ik geraak er echt niet uit. En zonder dat ik offertes wil ontvangen, wens ik eerst dieper in te gaan op welk van de systemen nu voor eens en voor altijd het beste is om een ZLE-loft te verwarmen ;)

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.