NL-getal?? | Ecobouwers.be

U bent hier

NL-getal??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

21/05/2009 - 11:41
fvo

Tijdens de zoektocht naar een geschikt buffervat botste ik op een begrip/cijfer waarvan ik de betekenis niet onmiddelijk begrijp het "NL-getal".
Wie kan mij helpen?

4 Reacties

Reacties

21/05/2009 - 13:29

Dat NL getal is iets typisch Nederlands, ook wel comfortgetal genoemd, dacht ik.
Ik vermoed dat het een maat is voor het debiet aan warm water dat je kan afnemen.
Dus zou je eigenlijk volledigere info hebben met max. debiet aan een bepaalde temperatuur. Ik zie echter niet direct hoe dit van toepassing is op buffervaten, lijkt me eerder iets voor doorstroom verwarmingssystemen.

21/05/2009 - 16:18
fvo

Gommer,
Ik denk niet dat het iets typisch Nederlands is, want bijvoorbeeld op:
http://www.pelletsheizung.de/redx_tools/mb_download.php/mid.080084072067...
zie je het ook staan.

22/05/2009 - 11:52

fvo,

een NL-getal van 1 voor een warmwaterboiler betekent dat die boiler kan voorzien in de warmwaterbehoefte van een "Norm"-gezinnetje van 3.5 personen met een 'norm'aal warmwaterverbruik.
NL-getal 2 betekent dus geschikt voor een gezin van 7 personen, of minder personen met meer warmwaterverbruik, of meer reserve, of meer comfort want minder lang wachten op warm water...

Lijkt mij vooral in Duitsland gebruikt te worden, hier wordt meestal de natte vinger gebruikt om de inhoud van een boiler te bepalen.

Ik weet niet of het bij een buffervat dat niet alleen voor SWW gebruikt wordt nog zo relevant is.

22/05/2009 - 16:59
fvo

ah, zo simpel?
bedankt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.