Nieuwe zonneboiler. Wat met mijn bestaande boiler? | Ecobouwers.be

U bent hier

Nieuwe zonneboiler. Wat met mijn bestaande boiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dctrl
30/07/2015 - 10:46

Ik ga me binnenkort een zonneboiler met panelen of buizen aanschaffen. Dit wordt een DIY-installatie.

Ik heb nu een klassieke installatie: ketel met boiler (260l), 1 warmtewisselaar. De regeling is buderus 4000 reeks. Er is een lagetemperatuurzone (oversized radiatoren: 35°C), en een hogetemperatuurzone (radiatoren: 55°C).

Nu vroeg ik me af of en hoe ik nog mijn oude (die eigenlijk niet zo oud is) boiler kan benutten (de vierkante in het schema). Plaats is geen probleem. Graag zou ik de boiler als verwarmingsbuffer toepassen. Ik probeer dat in een hydraulisch schemaatje te gieten (zie bijlage).

Nu graag enkele vraagjes erover:
- Afgezien van enkele zaken (expansie, mengklep voor sww,…), is dit compleet en juist?
- De retour van de ketel heb ik tussen evenwichtsfles en ketel afgenomen om eerst door het buffervat te gaan. Is dit juist, of moet dit tussen verdeler en evenwichtsfles?
- Is het beter de horizontale bufferboiler te mengen (dus net geen gelaagdheid). Dit ivm de temperatuurmeting in de boiler die op nog 2/3 zit, maar heel abrupt van bvb 55° naar 28° gaat (de gelaagdheid). Op dat moment is waarschijnlijk nog 1/3 warm water beschikbaar.
- Nu zou de solarboiler naverwarmd worden via een 3de pomp op de pompverdeelgroep. Ik kan echter ook rechtstreeks van de ketel afnemen (er zit een 3-wegklep in). Heeft dit voordelen/nadelen? Verschil zou zijn: zoals getekend kan volgende situatie zich voordoen: geen zon, alles op temperatuur. Er wordt veel sww genomen. De solarboiler moet naverwarmd worden, dus de 3de pomp begint te draaien. De ketel ziet dat de buffer warm is, en stuurt zijn retour door de buffer. En zo is de kring rond: de solarboiler wordt naverwarmd met energie uit de bufferboiler. Indien ik uit de ketel rechtstreeks zou nemen, zit het buffervat er niet tussen en gebeurt de naverwarming op gas.

Nog een opmerking: de buffer is met zijn 260l niet echt groot. Is er een manier om de 2 boilers om te wisselen. ttz: De oude drinkwaterboiler blijft drinkwaterboiler, maar wordt verwarmd door de zon. De nieuwe aan te schaffen boiler wordt bufferboiler en neem ik dan wat groter (500l ipv 300l). Ik kom er niet uit om het zo te doen, omdat de oude boiler slechts 1 wisselaar heeft.

Dank bij voorbaat. Benieuwd!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.