Nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze nieuw te bouwen woning is het vooralsnog onduidelijk welk type verwarming te kiezen. Het gaat om een vrijstaande, kubusachtige woning, voor een deel (2.00 mtr)in de grond gestopt (slaapvertrekken: gegoten beton); de werk-, eetkamer en keuken liggen op de begane grond (staalskelet met metselwerk) en de living op de verdieping (houtskelet). De drie woonlagen zijn middels twee open trappen met elkaar verbonden - je kunt dus zeggen dat op de inkom, de werkkamer en de slaapkamers na het één grote open ruimte betreft. Voorkeur gaat uit voor vloerverwarming als primaire verwarming. Er ligt gas in de straat.

1. Nu heb ik de klok horen luiden betreffende de 'warmtepomp', maar weet niet goed waar de klepel hangt. M.a.w. Is een dergelijk systeem interessant, meer gespecificeerd: voor ons aantrekkelijk?

2. Zo ja, hoe goed dient de woning geisoleerd te zijn? Wat is trouwens uberhaupt ideaal qua isolatie?

3. Hoeveel fysieke ruimte ben je kwijt aan een dergelijk systeem? - bedoeld wordt ruimte in de woning (zoals de cv-ketel ook meestal in de woning staat)

4. Volstaat alleen vloerverwarming in ons geval? Of zal in slaapvertrekken, badkamer, werkkamer e.d. bijverwarmd moeten worden middels radiatoren?

5. Hoe inefficient is vloerverwarming in combinatie met houten vloeren? Ik weet dat het mogelijk is, maar vanwege isolerende werking van hout niet te prefereren?

6. Hebben zonnecollectoren hun plaats in een nieuwbouwwoning of staat het rendement in schril contrast met aanschafprijs?

7. Hoe staat het met onderhoud van dergelijke energievriendelijke systemen (waterpomp, zonnecollectoren)?

Zeer bedankt voor eenieder die de moeite neemt ons te helpen.