nieuw (?) type plaatmateriaal | Ecobouwers.be

U bent hier

nieuw (?) type plaatmateriaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gommer
14/11/2012 - 20:14

Hallo allemaal,

 

Ik kwam onlangs tijdens het surfen een -voor mij- nieuw type plaatmateriaal tegen: ecoboard. Ik ben niet zeker of dit een type, dan wel een merk is, vandaar dat ik het niet onmiddellijk in de titel wilde vermelden.

 

Het is gemaakt op basis van landbouwafval (bvb mais stengels), wordt met toevoeging van zeer weining hars (3%), in combinatei met eigen lignine gebonden door persen bij lage temperaturen. Resultaat: negatieve CO2 balans en een materiaal met gelijkaardige consistensie als MDF.

 

Volgens een (de?) fabrikant niets dan voordelen: sterker dan mdf, meer waterbestendig, luchtdichter dan OSB,... en het gaat zo eindeloos door. Het kan als paneel voor binnenwanden, meubelpaneel, constructiepaneel (uitstijving) en nog veel meer gebruikt worden... En mens zou zich beginnen afvragen of elk ander type materiaal nog zin heeft.

 

Heeft er iemand ervaring mee? Weet iemand fo er ergens een datasheet bestaat met harde feiten en zwart op wit hard gemaakte eigenschappen. Ik vind alleen maar websites meet veel blabla.

 

Ik klink waarschijnlijk een beetje cynisch, maar ben eigenlijk wel entousiast over dit materiaal. Tenminste, als alle beweringen hard gemaakt kunnen worden.

 

Alle info welkom.

 

Mvg, Marc

 

3 Reacties

Reacties

afbeelding van gommer
14/11/2012 - 23:04

Die link had ik ook gevonden en dat is precies wat ik bedoel met veel blabla: 100 eigenshappen opnoemen en ze omschrijven als 'beter dan MDF' of 'veel beter dan MDF'.

 

En OK, er staan wel enkele testen als elasticiteitsmodus (MOE) en buigsterkte (MOR) in voor slechts 2 types, in 2 verschillende eenheden, maar praktische zaken die een klassieke vakman (of zelfs architect) of bouwheer nodig heeft, kan men nergens vinden.

 

Bijvoorbeeld bij gebruik als uitstijvingsplaat: Gegearandeerde luchtdichtheid? Nagelafstand van de kant. Aantal benodigde nieten of spijkers op de rand en in het vlak?

 

Bijvoorbeeld als lichte scheidingswand of voorzetwand: minimale schroefafstand, maximale profielafstand,...

afbeelding van vdbriel
15/11/2012 - 16:57

Waarom contascteer je de fabrikant niet?

Je kan aan je stabiliteits eng vragen welke gegevens hij nodig heeft om te kunnen oordelen.

Als zde fabrikant objectieve cijfers zwart op wit op papier zet en de stab eng zegt oke kan je ze gebruiken.

Anders met je handen vanaf blijven zou ik zeggen.

 

Roeland

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.