na-isoleren van spouwmuur met glaswolvlokken | Ecobouwers.be

U bent hier

na-isoleren van spouwmuur met glaswolvlokken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van steven_l
04/04/2013 - 20:10

Beste,

een tijd geleden heb ik een vraag gepost over verschillende materie van spouwmuurisolatie, ik heb inmiddels de knoop doorgehakt: het worden glaswolvlokken.

Ik heb een eerste offerte ontvangen, deze is 21€/m² (excl 6% btw) voor een effectieve oppervlakte van 173m². product = Supafil glaswolvlokken van Knauf. test boorgaten ok.

ik heb echter paar extra vragen over glaswolvlokken:

a) iemand recente prijzen voor opvullen met Supafil of Yello ? Is dit een aannemelijke prijs / m², in vergelijking met totale oppervlakte ?

b) ik zie op internet 2 type glaswolvlokken van gekende leveranciers: Yello (Isover) en Supafil (Knauf).

Isover adviseert een dichtheid van 45kg/m³ voor 0,034 isolatiewaarde terwijl Knauf 35kg/m³ adviseert voor idem lamda 0,034.

wat is nu de optimale dichtheid van glaswolvlokken om 0,034 te bereiken ?
zijn beide producten eigenlijk identiek of is er toch ergens een technisch verschil ?

c) er bestaat een minimum dichtheid voor glaswolvlokken, maar wat is de maximum dichtheid van glaswolvlokken voor ideale isolatie ? bestaat deze ?

d) plaatsingsfirma die is geweest adviseerde me dat zij in de hoeken extra gaten boren omdat het plaatsingspatroon van Supafil (beschikbaar op website Knauf) aan de hoeken niet overal gelijk is. sommige lijnen hebben een boorgat ver van de hoek, sommige dichter. Dit zou resulteren in minder aanwezige isolatie rond de hoeken. Klinkt aannemelijk voor een niet-kenner als mezelf, of bestaan er andere risico' dan?

e) naar gelang de breedte van de voeg is de spuitmond 18 of 22mm.
18mm vraagt meer gaten dan 22mm. Bij ons is het doenbaar met 22mm, voldoende brede voeg. Maar zou 18mm geen betere dekking bieden omwille van meer boorgaten / meer inspuitingen dus minder kans op onvolmaaktheden ?
(spouwoneffenheden niet in acht genomen)

Alvast bedankt mocht er iemand een antwoord weten op deze vragen.

groetjes,
Steven

6 Reacties

Reacties

a) ik betaalde 3 jaar geleden bij iso4u 20€/m² excl. BTW 6%, voor spouwdikte van 6,5cm , dus als je spouw +/-6cm dik iss, zit je wel goed qua prijs.

b) isover heeft lambda=0,042 en is lichtgeel, supafil is wit en heeft lambda=0,034
De dichtheden moet je aan de firma overlaten, die stellen hun aparatuur af op bepaalde druk rekening houdend met spouwdikte, en afstand van de gaten. Bij mij testeten ze het in een doorzichtige testbak voor ze de inspuitingen begonenn 's moirgens, om wel degelijk volledige vulling te hebben.

d) lijkt me een goeie praktijk de halve afstand van de boorgaten te handhaven bij de hoeken. Want je krijgt een vulling tot wat meer dan halfweg de opeenvolgende boorgaten.

e) die afstand is inderdaad functie van de dikte van de spuitmond. En in theorie zal je wel gelijk hebben, want er kan altijd wat vervuiling tussen je 2 spouwbladen zitten en met meer gaten verklein je het foutrisico. Anderzijds zal dit wellicht slechts een verschil uitmaken van 5cm op een onderlinge boorgatafstand van 50cm

groetjes
Carl.

afbeelding van steven_l
09/04/2013 - 18:12

Hi Carl, bedankt om deze info te delen!

Ik moet wel eraan toevoegen, vandaag een bezoek gehad van een installateur die Yello (Isover) in blaast.

Zijn materiaal is op zijn promo folder wel degelijk 0,034 W/mK bij een 45kg/m3

Ik vroeg hen wat het voordeel was op Supafil, zijn antwoord is natuurlijk commercieel gekleurd, maar volgens hem heb je minder kans op uitzakkingen met die 45kg/m3 voor eenzelfde lambda waarde.

Hij gaf wel toe dat de offerte iets duurder zal zijn als Supafil product, omdat er meer materiaal gebruikt wordt.Ik zal Offerteprijs eens mededelen wanneer ik deze ontvangen heb.
 

Tevens lag het verschil in dichtheid dat de vezels van Isover langer zijn waardoor ze hogere dichting kunnen inspuiten wat bij Supafil minder technisch mogelijk was.

Ik weet niet als deze info volledig technisch correct is, alhoewel ik het verhaal van doorzakking wel neig te geloven daar er meer materiaal gebruikt wordt.

Iemand ervaring met Yello van Isover ?

Is het waard om meer te betalen voor glaswolvlokken van 45kg/m³, eerder dan 35kg/m³ ?

groetjes,Steven

 

 

afbeelding van steven_l
09/04/2013 - 21:13

hi Carol,

ik geloof dat ik inderdaad een stukje extra gevonden heb over de glaswolvlokken van Isover met een andere Lambda waarde.

Op internet vond ik info terug van Murotherm, ook glaswolvlokken geprodcueerd door Isover.

De Lambda waarde 0,045 is daar de werkelijke lambda waarde, terwijl Isover Yello en Supafil Knauf gewag maken van gedeclareerde Lambda waarde van 0,034, de theoretisch benaderde waarde dus.

Nu zie ik wel dat de isover glaswolvlokken gevonden zijn via een kunsthars, terwijl Supafil ongebonden zijn. geen idee als die kunsthars nu als positief (waterafstotende functie?) of negatief (ecologisch) moet beoordelen.

 

PS, ik zie dat Isover met een nieuw product op markt komt sinds 2013, Isover Insulsafe Plus.

witte glaswolvlokken met idem isolatiewaarde (0,034 lambda -d bij 35kg/m³), lijkt verdacht veel op de Supafil :-)

Ik heb een mailtje gestuurd naar Isover met de vraag als ze eens kunnen verduidelijken wat het voordeel van dit product is tov het oude.

 

grtz,Steven

voor alle lezers:

  • 3 jaar geleden was Isover altijd lambda=0,042... Wat concurrentie toch doen kan, nu Supafil meer gebruikt wordt
  • dat materiaal is niet zo slap als cellulosevlokken en als isolatiebouwdekens van glaswol/rotswol...  die heel gemakkellijk onder eigen gewicht in elkaar zakken zeker bij verticale vlakken. (daarom dat Isover de 'mupan' halfharde spouwplaat maakt voor nieuwbouw hee). Ik denk niet dat supafil of yello kan verzakken...toch niet bij normale vuldruk
  • meerbetalen:  zolang dat geen 10% verschil is en dus niet al te veel scheelt; want zoveel meerwaarde zit er niet in; wacht de prijs af. Als er een thermografische controle in de prijs inbegrepen is is dit wel een meerwaarde! Want dat kost apart snel een 300€ of meer. En de installateur kan eventueel nog bijspuiten als iets niet correct is
afbeelding van Ignace.Allaeys
26/04/2013 - 07:35

Geachte Steven ,

 

Alvast bedankt voor het maken van de juiste keuze van spouwmuur isolatie. Inderdaad glaswol is het beste product om hiervoor aan te wenden. In de glaswol producten zijn er inderdaad 2 merken nl Isover en Knauf Insulation. De verschillen zijn als volgt :

  • Isover : is een glasol product dat gefabriceerd is op basis van afval van glaswol rollen en platen tijdens de productie van het maken van beide producten. De lambda waarde is 0,035 W/mK bij een densiteit van 45 kg/m³. De vlokken van dit product zijn hierdoor ietwat zwaarder en moeilijlker in de spouw te blazen.
  • Supafil van Knauf Insulation : is een glaswol product dat specifiek gefabriceerd wordt voor de toepassing van spouwmuur isolatie alsook dakisolatie en houtskelet bouw isolatie. Het product heeft ook kleienere vezels waardoor het zich heel gemakkelijk en ver verdeeld in de spouw . ( pas op : spouw moet groter zijn dan 5 cm ). Daar dit product specifiek ontwikkeld is voor deze toepassingen is er een degelijke garantie op de thermische prestaties van dit product. Het product bereikt ook zijn lambda waarde van 0,034 W/mK aan een densiteit van 30 kg/m³. Het product is behandeld tegen het opnemen van vocht en voldoedt ook aan de Europese norm EN 14064 . Dit product kent reeds een lange geschiedenis en een "proven record". Knauf Insulation UK past dit product al sinds meer dan 10 jaar toe bij het isoleren van de woningen op het Engels continent.

Verder heeft het isoleren van spouwmuren ook nog , buiten een thermische isolatie, ook nog een heel hoge akoestische isolatie.

Voor verdere info kan je me steeds contacteren op : 0473-752845.

 

Mvg

Ignace Allaeys

 

afbeelding van waltervaes
26/04/2013 - 08:14

Ignace, waarom zou glaswol het best zijn, als je weet dat sommige andere isolatiesoorten beter scoren qua isolatiegraad.

En volgens de testen van de universiteit van Gent, blijkt ook dat er betere oplossingen zijn dan glaswol.

Dit is een informatief forum en geen reclameblad.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.